Meksika'da da gelenek olan 'Ölüler Bayramı' Iğdır'da mezarlık ziyaretleri yapıldı

Meksika Iğdır
Meksika'da da gelenek olan 'Ölüler Bayramı' Iğdır'da mezarlık ziyaretleri yapıldı

Iğdır'da yıllardan beri geleneksel olarak kutlanan Nevruz Bayramı çerçevesin de diğer adıyla "Ölüler Bayramı" kapsamında mezarlık ziyaretleri yapıldı.

Iğdır başta olmak üzere Tuzluca ilçesinde de yıllardan beri geleneksel olarak kutlanan Nevruz Bayramı çerçevesinde diğer adıyla "Ölüler Bayramı" kapsamında mezarlık ziyaretleri yapıldı.

Geleneklere göre Nevruz Bayramından önce gelen ilk salı günü insanlar mezarlığa giderek ölen yakınlarının mezarını ziyaret edip Kuran-ı Kerim okur dua eder. Kimisi ise ağlar. Yıkılan, bozulan mezarlar tamir edilir.

Bu yıl da geleneklere göre Nevruz Bayramından önce insanlar mezarlığa giderek ölen yakınlarının mezarını ziyaret edip Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti, yıkılan, bozulan mezarları tamir ettiler.

Mezar ziyaretlerinin gün boyu devam ettiğini söyleyen Hüccet Şabahat, "Nevruz Bayramı bahar bayramıdır. 5 bin yıllık bir Türk bayramıdır. Her sene olduğu gibi bu yıl da Nevruz Bayramı arifesinde kabir üstü diye tanımladığımız mezarlık ziyareti yapıyoruz. Burada Kur'an-ı Kerim okunur dualar edilerek ölenlerimizin bağışlanması yüce Allah’tan istenir. Bunu yaparken hakkın rahmetine kavuşan ölenlerimizin sevinip mutlu olmasını amaçlamaktayız. Bu istikamette ölen yakınlarımız için ihsan veririz" açıklamasında bulundu.

MEKSİKA'DA DA BİR GELENEK

Meksika halkı, her yıl 1 ve 2 Kasım tarihlerinde kutlanan ‘Ölüler Günü Festivali’nde hayata veda eden merhumları anıyor.

19. yüzyılın sonunda doğan Meksikalı sanatçı Jose Guadalupe Posada'nın çizimlerinden yola çıkılarak düzenlenen 'Ölüler Günü' festivalinde, ölenlerin mezarları süslenerek fener alayı geçitleri yapılıyor. Azizler Günü olan 1 Kasım'da, hayata veda eden çocukların ruhlarının sevdiklerini, ertesi gün ise Tüm Ruhlar Günü'nde hayata veda eden yetişkinlerin hayatta kalanları ziyaret ettiğine inanılıyor.

İnanışa göre bu iki gün boyunca ölüler diyarından gelenlere en sevdiği yemek yapılır ve ona en sevdiği içecek sunulur. 

Başlangıcının Azteklere dayandığı bilinen Ölüler Günü'ndeki iskeletler ölenleri simgeler. İnanışlarına göre gerçek ölüm unutulduğunda olur, festivalin amacı ölenlerin unutulmamasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda ölmüş olanları simgeleyen şekerden kafatası biblolar, ölenlerin sevdiği kokuların, süslemelerin bulunduğu sunaklar yapılır. 

Sembolik kafatasları nedeniyle çoğu zaman Cadılar Bayramı ile karıştırılsa da korkutma amaçlı olmadığı için Cadılar Bayramı'yla bir bağlantısı yoktur.  

Bugünün festivallerinde çok belirgin olan kafatasları, iskelet kostümleri ve figürleri 19. yüzyılın başında yaşayan karikatürist ve aktivist José Guadalupe Posada'nın çizimlerinden esinlenerek yapılıyor. 

 

Kaynak: İHA

Meksika Iğdır Nevruz Bayramı