Marmara Denizi'nde görüldü! Açıklama geldi...
Marmara Denizi’nin doğusunda caretta caretta deniz kaplumbağası kayda geçti ancak hayvanın öldüğü görüldü.
Marmara Denizi’nde varlıkları tartışma konusu olan caretta caretta deniz kaplumbağaları iklim değişikliğiyle birlikte az da olsa görünür olmuştu.
Sıcaklığı sürekli artan Marmara Denizi, caretta caretta'lar için uygun olmayan ortamlar sunarken son dönemde görülen kayıtların hepsi ölü bireylerden oluşuyor.
Denizkartalı.com sitesinde yer alan habere göre, şimdiye kadar nispeten daha temiz ve su değişiminin daha hızlı olduğu Batı Marmara’da görülen deniz kaplumbağalarından biri İzmit Körfezi’nde ortaya çıktı.
"GEMİ TRAFİĞİNE KURBAN GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
İzmit Körfezi’ndeki ilk kaydı yapan amatör balıkçı Uğur Orhan, "12 yıldır teknem Alpagu ile İzmit Körfezi’ndeyim. Bu narin ve nadide canlıyı, Yalova açıklarında Eskihisar-Topçular feribot hattı üzerinde gördüğümde çok mutlu oldum. Denizimizi bu güzel canlıyla paylaşmak çok sevindirici. Fakat, boynundaki yaradan yoğun gemi trafiğine kurban gittiğini düşünüyorum" dedi.
"SICAKLIK FARKINDAN ÖLMÜŞ OLABİLİR"
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-TÜRKİYE) Balıkçılık ve Deniz Koruma Alanları Uzmanı Dr. Ebrucan Kalecik ise, görüntüler üzerinden incelenen caretta carettanın hipotermiden ölmüş olabileceğini belirtti.
Kalecik, "Caretta carettalar yani iri baş deniz kaplumbağaları, Marmara Deniz'inde nadiren de olsa gözlemlenebilmektedirler. Deniz kaplumbağalarının vücut sıcaklığı genellikle çevre sıcaklığına yakın olur. Bu nedenle, hipotermi için net bir derece belirtmek zor olabilir çünkü kaplumbağaların vücut sıcaklıkları çevresel faktörlere ve kaplumbağanın büyüklüğüne göre değişebilir. Ancak, genel olarak konuşmak gerekirse, deniz kaplumbağalarının vücut sıcaklığı genellikle 15-25 derece Celsius aralığında seyreder. Bu nedenle, vücut sıcaklığının bu aralığın altına düşmesi, hipotermi riskini artırabilir" dedi.