'Golden'lar doğuştan uysaldır' bir köpek klişesi mi?

ÖZEL HABERLER
'Golden'lar doğuştan uysaldır' bir köpek klişesi mi?
Uysal bir köpek cinsi olarak tanınan Golden Retriever'lar. Fotoğraf: Shutterstock

Yapılan bir araştırma köpeklerin cinslerinin davranışları üzerinde sınırlı bir etkisi olabileceğini ortaya koydu. Yani her Golden Retriever doğuştan uysal olmayabilir...

Köpekler hakkında toplumun doğru kabul ettiği bazı klişeler var. Örneğin "Chihuahualar gergindir", "Border collieler hiperaktiftir", "Golden Retrieverlar çocuklarla harikadır" gibi önyargılar zaman içinde kalıplaştı. Ancak genetik ve köpek davranışı arasındaki bağlantıyı inceleyen bilim insanları tarafından yayınlanan bir makale, önyargılı düşüncelerimizin yanlış olabileceğini öne sürüyor. 

Science dergisinde yer alan bir çalışma, köpeklerin kişiliklerini ve davranışlarını tahmin etmede ırklarının çok da önemli olmadığını ortaya çıkardı. Bilim insanları bunun, sevimlilik, yabancılara karşı dostluk ve saldırganlık gibi bir köpeğin kişiliğiyle en çok ilişkilendirilen özellikler için de geçerli olduğunu ifade etti.  

Çalışmaya göre köpeğin ırkı, köpek davranışlarının sadece yüzde 9'unu etkiliyor ve hiçbir özellik tamamen tek başına bir köpek ırkına ait değil. Araştırmacılar, köpekler arasındaki farklılıkların çoğunun bireysel deneyimlere, eğitime ve diğer çevresel faktörlere bağlı olduğunu tahmin ediyor.

Massachusetts Üniversitesi Chan Tıp Okulu öğretim üyesi Prof. Elinor Karlsson, “Neredeyse tüm özelliklerin hem genetik hem de çevreden etkilendiğini düşünüyoruz” dedi.

'UYSAL PITBULLLAR VE OYUN SEVMEYEN GOLDEN RETRİEVERLER'

Araştırmada Labrador ve Golden Retriever ırkları, bir köpeğin tanıdık olmayan insanlara ne kadar açık olduğunun bir ölçüsü olan “insan sosyalliği” konusunda yüksek puan aldı. Bu bulgu, bu cinslerin arkadaş canlısı köpekler olarak bilinen ünleriyle örtüşüyor.

Ancak çalışma, bazı şehirlerde yasaklanan ve saldırgan olduğuna inanılan olan Pitbulların da insan sosyalliği konusunda yüksek puanlar aldığını buldu. Karlsson, "Bulduğumuz şeyin insanların önyargılarıyla örtüşmediğini ve köpeklerle yaşadıkları deneyim olduğunu hissettiklerini biliyorduk" dedi. 

Çalışma köpeklerin boyutunun da aynen cinsleri gibi köpekler arasındaki davranış farklılıkları üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığını buldu. Karlsson, "Asla Danua büyüklüğünde bir Chihuahua'nız olmayacak ve hiçbir zaman Chihuahua büyüklüğünde bir Danuanız olmayacak," diye ekledi Karlsson, "Ama kesinlikle Danimarkalı bir Danua gibi davranan bir Chihuahua'nız olabilir ve Chihuahua ile aynı kişiliğe sahip bir Danua'nız da olabilir.” 

Bazı özelliklerin belirli ırklarla ilişkilendirilmesi, büyük ölçüde uluma, işaret etme, geri getirme, hayvan otlatma ve oyuncaklarla oynama gibi işlevsel davranışlarla ilgili. Ortalama olarak Beagle'ların ve Bloodhound'ların uluma olasılığı daha fazla. German Shorthaired Pointer'ların da avını işaret etme olasılığı daha yüksek. Border Collie ve Alman Çoban Köpekleri, diğer ırklardan daha fazla komut anlama veya daha kolay eğitilme özelliğine sahip. Golden Retrieverlar da bir oyuncağı geri getirme konusunda diğer ırklardan daha yüksek puan aldılar.  Yine de, birçok Beagle nadiren uluyor ve bazı Golden Retrieverlar oyuncaklarını getirmeyi reddediyor. Çalışma, bir köpeğin cinsinin herhangi bir belirli davranışı garanti etmediğini buldu. 

KÖPEKLER 2000 YILDIR BİZLERLE 

Çalışmada uluma ve gütme gibi özellikler “motor kalıplar” olarak sınıflandırılıyor ve bu davranışlar, modern ırkların ortaya çıkmasından çok önce köpeklerde vardı. Var olan ilk köpekler, 2000 yıldan daha uzun bir süre önce kurtların evrim geçirmesi sonucu ortaya çıktılar ve insanlarla yan yana yaşamalarına yardımcı olan özellikler geliştirdiler. Burada avlanmak yerine insanların yiyecek artıklarını yiyerek hayatta kalabildiler.

İnsanlar, ilk köpekleri besleyerek ve onlara özen göstererek arzu edilen özelliklerin desteklenmesine yardımcı oldular. Bu da insanlara yararlı köpeklerin daha uzun yaşamasına ve daha fazla doğurmasına yardımcı oldu. Çalışmanın yazarları, köpeklerimizle ilgili önyargıların ortadan kaldırmanın, insanların evcil hayvan seçerken daha bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olabileceğini ve ayrıca insanların belirli köpeklere sahip olmasını engelleyen türe özgü yasaları ve politikaları etkileyebileceğini söyledi.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Washington Post'ta Katie Shepherd imzası ile yayımlanan 'Looking for a well-behaved dog? Breed may not tell you much' isimli makaleden alınmıştır

Kaynak: Web Özel