Anadolu tarihine ışık tutacak keşif: Orman içinde, ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarında bulunuyor

Anadolu tarihine ışık tutacak keşif: Orman içinde, ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarında bulunuyor

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde Roma dönemine ait bir mağara keşfedildi. Keşfin Anadolu tarihine ışık tutabilecek yönlerinin olduğu belirtiliyor. 

Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Hacılar köyüne bağlı Yağbolu mevkiinde yeni bir keşif ortaya çıkarıldı. Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından “Kandıra Kybelesi” adı altında yürütülen bilimsel çalışmada, Roma Dönemi’ne ait olduğu değerlendirilen bir mağara keşfedildi. 

BÖLGEDE KYBELE'YE ADANMIŞ BİR MAĞARANIN İLK KEŞFİ

Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük ve Kocaeli Üniversitesinden Günay Karahan, mağara ve mağaradan çıkan eserler üzerinde yaptıkları bilimsel araştırmalar sonucuna göre, Anadolu kültürünün en önemli tanrıçaları arasında sınıflandırılan Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış bir mağaranın bölgede ilk kez keşfedildiği ortaya çıktı. 

 

Anadolu tarihine ışık tutacak keşif: Orman içinde, ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarında bulunuyor - Resim : 1

ORMANDA, AĞAÇLARLA KAPLI VE SU KAYNAĞI KENARINDA YER ALIYOR

Mağaranın keşfedilmesi ile Anadolu ve dünya arkeolojisi için oldukça önemli bir gelişme yaşandığı belirtildi. Ormanın içerisinde ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarında bir alanda yer alan mağara ‘Kybele’ kült törenlerinin olmazsa olmazı su kaynağı ve mağara çevresinde bulunan çam ağaçlarının bölgede bulunması dikkat çekiyor.

"EŞSİZ BİR ESER"

Öte yandan, mağara içinden defineciler tarafından kaçırıldığı belirlenen bir sunağın ise emniyet ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla ele geçirildiği öğrenildi. Ele geçirilen sunak üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda ise sunağın eşsiz bir eser olduğu belirlendi. Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından sunağa “Kandıra Kybelesi” adı verildi. Kandıra Kybelesi’nin Roma Dönemi’ne ait oldukça benzersiz bir eser olduğu, bu yüzden yerel bir ustanın elinden çıkmış olabileceği düşünülüyor.

Anadolu tarihine ışık tutacak keşif: Orman içinde, ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarında bulunuyor - Resim : 2

Kaynak: İHA

Kocaeli Kandıra kandıra haberleri Kocaeli haberleri arkeoloji arkeoloji haberleri