Karantinada 'dırdır yapmayın' çağrısında bulunan Malezya hükümeti özür diledi

koronavirüs
Karantinada 'dırdır yapmayın' çağrısında bulunan Malezya hükümeti özür diledi

Malezya'da kadınlara evde karantina döneminde kocalarına dırdır etmemeleri ve çocuksu sesle hitap etmeleri tavsiyesinde bulunan posterler yayımlayan Kadın Bakanlığı, tepkiler üzerine özür dileyip posterleri kaldırdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle 18 Mart'ta kısmi karantina ilan eden Malezya'da, hükümetin kadınlara evde kalma döneminde kocalarına dırdır etmemeleri ve çocuksu sesle hitap etmeleri tavsiyesinde bulunması, tepki çekti. Resmi cinsiyetçilik politikası eleştirileri üzerine hükümet özür diledi.

İnternette paylaştığı kadınlara tavsiye posterlerini kaldıran Kadın Bakanlığı, "Paylaştığımız tavsiyelerin bazısı uygunsuz bulunduysa ve bazı tarafların hassasiyetine dokunduysa özür dileriz" açıklamasını yaptı.

'KADINA ŞİDDETİ TIRMANDIRDIĞI' İDDİA EDİLDİ

Özür öncesi Twitter'da kullanıcılar hükümetin kadınlara yönelik bu aşağılamasının kadına şiddeti tırmandırdığına dikkat çekti. Zira kadına ve çocuğa şiddeti önlemek için acil telefon hattına normalde günde 1000 arama gelirken, kadınlara tavsiye posterlerinin yayımlanmasının ardından bu sayı ikiye katlanıp 2000'e çıktı. 

"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ TEŞVİK EDİYOR"

Tüm Kadınlar İçin Eylem Toplumu isimli kadın hakları örgütünün yöneticilerinden Nisha Sabanayagam, Reuters'e "Bu hem kadınları hem de erkekleri hor görmek. Cinsiyet eşitsizliğini teşvik ediyor ve ataerkilliği kalıcı hale getiriyor" diye konuştu.

Posterlerden birinde evde koltukta oturan erkek kadına ev işlerinde yardım istiyorsa kendisine laf dokundurmaması gerektiğini söylüyordu. 

Diğerlerinde kadınlara kocalarına dırdır yapmak yerine şakayla karışık veya çocuksu sesle konuşmaları, evde günlük kıyafetle değilde şık giyimli ve makyajlı oturmaları tavsiye ediliyordu. 

karantina koronavirüs Malezya