İnternet büyü ilanlarından geçilmiyor, bazıları sahaflara gidiyor... 'Eski sevgilisini döndürmek isteyen de var, define arayan da...'

ÖZEL HABERLER
İnternet büyü ilanlarından geçilmiyor, bazıları sahaflara gidiyor... 'Eski sevgilisini döndürmek isteyen de var, define arayan da...'
Beyazıt'taki Sahafçılar Çarşısı'nda yüzlerce tür kitaba ulaşmak mümkün. Fotoğraf: Cihat Aslan

İnternet büyü ilanlarından geçilmiyor. İlahiyatçılar ve hukukçular yapılan eylemi tamamen reddederken, pazarlık yaptığımız medyumlar ücret karşılığında sorunları çözeceğini dile getiriyor. İstanbul'un çeşitli noktalarındaki sahaflarda sözde büyü kitaplarına rastlamak mümkün.

İnternet şu ilanlarla dolu… ‘Sevgiliyi bağlama büyüsü için tıklayın’, ‘İş yerinde yapılan büyü nasıl bozulur?’, ‘İstanbul’daki ünlü büyücü hocalar’…

Avukat Ahmet Kerem Çakın modern Türk hukukunun dolaylı yoldan büyü yaptırmayı cezalandırdığını aktarıyor. Çakın’ın aktarımına göre bazı Yargıtay kararlarında kocanın şiddet uygulamasının evliliğin birliğini bozduğu gibi kadının büyü yaptırması da evliliğe karşı bir eylem olarak tanımlanıyor. Ayrıca mahkemeler eşler arasında büyüyü ‘güven bağının kopması’ olarak da sınıflandırıyor.

1925 yılında kabul edilen 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu'na göre de; falcılık, büyücülük ve üfürükçülük, murada kavuşmak maksadıyla nüshacılık halinde 3 aydan az olmamak üzere hapis ve adli para cezasına hükmolunuyor.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Büyü eski Sümerlerden beri toplumda yapılan bilinen bir şey. İnsanlara zarar verenlere kara büyü, bunu bozmak için yapılan büyülere de ak büyü demişler" diyor.

'BÜYÜYE İNANMAK, YAPTIRMAK HARAMDIR'

Havas ilminin 'içsel ilimle ilgili olan' anlamına geldiğini aktaran Gündüz, "Özel anlamda bir takım kişilere açılımlanan gizli bilgi. Havas kitaplarının içinde bir sürü formüller var. İslam'ın kendisinden kaynaklanan değil, astroloji ve simya geleneğinin İslam kültürü içerisine taşınmış, Kuran'dan ayetler kullanılarak güya İslamileştirilmiş hali. Büyüye inanmak, büyü yaptırmak, uğraşmak bunların tamamı haramdır" şeklinde konuştu.

Bugün ilahiyatçılar ve hukukçular büyüyü safsata olarak tanımlasa da vatandaşın bu konuya bir ilgisi var. Pek çok kişi büyü kitabı bulmak amacıyla İstanbul’daki sahafları ziyaret ediyor. İstanbul Beyazıt’taki Sahafçılar Çarşısı’ndayız. Çarşı'da sadece 2-3 kitabevinde büyü veya çarşıdaki esnafın deyimiyle (havas ilmi) ile ilgili kitap satan yer var.

İnternet büyü ilanlarından geçilmiyor, bazıları sahaflara gidiyor... 'Eski sevgilisini döndürmek isteyen de var, define arayan da...' - Resim : 2
İstanbul Beyazıt, Sahafçılar Çarşısı. Fotoğraf: Cihat Aslan

'DEFİNECİLER KULLANIYOR'

Çarşının içinde bir kitabevinin sahibi Burak Türkmenoğlu'nun sattığı bir 'havas kitabının' fiyatı 350 TL. Kitabın sözlük anlamı 'gizli ilimler hazinesi' demek. Türkmenoğlu, bu tarz kitaplara merak olduğunu belirterek, "Her zaman taliplisi olan kitaplar. Genelde defineciler ve çevir-gel insanlar tarafından kullanılıyor. Nazara karşı da kullananlar da var" diyor.

Aynı çarşının içerisinde 220 yıllık geçmişi olan başka bir kitabevinin yetkilisi ise, havas kitaplarının (nesnelerin gizli özelliklerini tanıma ve bu özelliklerden faydalanmayı amaçlayan bilgi dalı) 'normal vatandaşlara' satılmadığını söylüyor. Kitabevi yetkilisi, altın ve hazine bulmak isteyenlerin de bu kitaplardan sorduğunu aktarıyor.

Taksim'deki Aslıhan Sahaflar Çarşısı'nı baştan sona gezdiğimizde sadece 1992 yılından beridir sahaflık yapan bir dükkanda ‘büyü kitabına’ rastladık. Sahafın sahibi Ayhan Tansuker, son bir ayda epey ‘büyü kitabı’ sattığını aktarıyor. Tansuker, “Genci de orta yaşlısı da var. Bütün insanların bir devrinde büyüye inanıp büyüden bir şey beklediği olmuştur. Aciz kaldığımız bir devrede duyduğumuz bildiğimiz bir şekilde" diye konuştu.

İnternet büyü ilanlarından geçilmiyor, bazıları sahaflara gidiyor... 'Eski sevgilisini döndürmek isteyen de var, define arayan da...' - Resim : 4
Ayhan Tansuker 1992 yılından beri Taksim'de sahaflık yaptığını söylüyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

'MÜDÜRLE SORUN' İÇİN 1000 TL İSTEDİ

İnternet üzerinden iletişim kurduğumuz ve kendini ‘enerji uzmanı’ olarak tanıtan Ş.'ye (İsmini yayınlamıyoruz) ‘İş yerindeki müdürümüzle iyi geçinemediğimizi ve ona karşı büyü yaptırmak istediğimizi’ söyledik. Ş., bize cevaben, “Adamın 7'nci çakrasını bloke edeceğim. Emir girişleri ceylan derisine yazacağım. 4 keçi kanı, 27 Aramice- İbranice basılı mum vb. malzemesi var. Sonra kendi arazime gömerim” ifadelerini kullandı. Kendisi bu işlem için 1000 TL talep etmeyi de ihmal etmedi.

M. M. Hoca (İsmini yayınlamıyoruz) isimli bir büyücü olduğunu iddia eden kişiye ise 'sevgiliden ayrıldığımızı ve onu geri getirmek istediğimizi' söyledik. M.M. Hoca, “Sevgilinin, anne adını ve doğum tarihlerini gönder. Fiyat bilgisini daha sonra vereceğim" diye cevap verdi.

Kaynak: Web Özel

özel haberler