Fiyatlar yükseliyor... İkram geleneği ne durumda? 'Peynirin tadına bakmadan...'

Yaşam Haberleri
Fiyatlar yükseliyor... İkram geleneği ne durumda? 'Peynirin tadına bakmadan...'

Bizde gelenektir, çiğ köfteciler siz dükkandan girer girmez bir marul yaprağı içinde çiğ köfte ikram eder, mahallenizin peynircisi ürünlerin tadına bakmanıza izin verir. Özellikle pandemi sürecinde bu gelenek hijyen meselesi ile aksadı. Peki, Eminönü'nde son durum ne, ikram geleneği bitti mi?

Türkiye'de adettir. Özellikle şarküteri alışverişi yapılırken, ürün satıcı tarafından müşteriye tattırılır. Bunu zaman zaman çiğköfteciler de yapar. Peki siz en son ne zaman bir dilim eski kaşar ikramı ile karşılaştınız? Satın almadan önce, siz talep etmeden size sucuk tattırıldı mı?

İkram geleneğinin Türk kültüründe de önemli yeri bulunuyor. Türkler, yüzyıllardır evlerine gelen misafirlerine önce kolonya ardından da şeker ya çikolata ikram ediyor. İkram bu kadar önemliyken, esnafın da ürününü satmasında en önemli yollardan birinin tadımdan geçtiğine inanılıyor. 

'PASTIRMAYI BİLE İKRAM EDİYORUZ'

Eminönü'nda yaklaşık 4 yıldır şarküteride çalışan Kazım Öner, müşterilerin ikram almadan ürünü satın almadıklarını söylüyor. Öner, “Müşteriler, parasını sokakta bulmuyor ki, bu nedenle tadına bakıp almak istiyor. En pahalı ürünümüz pastırma; onu dahi ikram ediyoruz. Ürünü önce anlatıyoruz ikna edebilirsek de satıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Eminönü piyasasında ikram önemli bir gelenek. Müşteri yemiyorsa da tabii zorlamıyoruz. Tadını bilip de satın alan, 'İkrama gerek yok' diyen de çok sayıda müşterimiz bulunuyor.”

Fiyatlar yükseliyor... İkram geleneği ne durumda? 'Peynirin tadına bakmadan...' - Resim : 1
Ünlü televizyoncu, Yasemin'in Penceresi programı ile tanınan Yasemin Bozkurt da Eminönü'ndeki şarküterilerinin müdavimlerinden. Fotoğraflar: Sibel Gülersöyler

MÜDAVİMLER TADINA BAKMADAN ALIYOR

Tadına bakmadan alan bir müşteri ise, “Yıllardır buradan alıyorum, tadını biliyorum. Kahvaltılıklarım için tercih ediyorum” diye konuştu.

Yasemin'in Penceresi adlı programıyla bir döneme damga vuran ünlü televizyon sunucusu Yasemin Bozkurt da, her zaman Eminönü'ndeki şarküterilerden kahvaltılık alışverişini yaptığını söylüyor. Her geldiğinde fiyatların değiştiğini anlatan Bozkurt, “Artık zamlara da alıştık ancak buraların fiyatları büyük marketlere göre oldukça iyi” diyor.

'ESKİSİ KADAR CÖMERT DEĞİLLER'

İkram geleneğinin sürdüğünü ancak esnafın eskisi kadar cömert olmadığını da sözlerine ekleyen Bozkurt, “Pandemi döneminde bozulmuştu ancak şimdi ikram geleneği yeniden canlandı” diyor. Bozkurt'un alışveriş yaptığı şarküteri esnafı Yasin Çetin ise yaklaşık 7 senedir bu işi yaptığını dile getiriyor ve ikram geleneklerinin bitmediğini söylüyor.

İstanbul, Başakşehir'de yaşayan S.O. sık sık farklı dükkanlardan çiğköfte satın aldığını ancak satıcıların eskisi kadar kendisine ikramda bulunmadığından yakınıyor. 

TADINA BAKIP ALMAYAN DA ÇOK

Eminönü'nde 'doktor' lakabı ile tanınan şarküterici Erdal Yusufoğlu, “Pandemi döneminde de biz ikram ettik ancak belki de hijyen gerekçesiyle kabul etmeyenler de olmuştur. Son dönemlerde tadına bakıp da almayanlara da çok denk gelmeye başladık. Ne yapalım, müşteri başımızın tacıdır” ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLERİNİ KASADA İKRAM TEPSİSİ İLE KARŞILAYANLAR DA VAR

Mısır Çarşısı'nda kuruyemiş dükkanı işleten Murat Onur'da bu işi 15 senedir yaptığını ve ikramların vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Hemen girişte kasada da ikram tepsisi ile müşterilerini karşılayan Onur, “En pahalı üründen en uygununa kadar her ürünü ikram ediyoruz ancak müşteri almazsa üzülüyoruz” diyerek, sözlerini tamamladı.

Fiyatlar yükseliyor... İkram geleneği ne durumda? 'Peynirin tadına bakmadan...' - Resim : 2
Tarihi Yarımada'da ikram kültürü sürüyor. Fotoğraflar: Sibel Gülersöyler

'İKRAMDA HİÇBİR ZAMAN KUSUR ETMEDİK'

Vezneciler'de bulunan Gazi Çiğköfte işletmecisi Engin Akçakoç'ta çeyrek asıra yakın bir süredir mesleğini sürdürüyor. İkram olayının çiğ köfteden başladığını söyleyen Akçakoç, “İkramda hiçbir zaman kusur etmedik. Pandemi sürecinde kapalıydık ancak sonrasında ikramlarımıza devam ettik” dedi.

İKRAM GELENEĞİ İSVEÇ'TE DE BİR DÖNEM GÜNDEM OLDU

Bunların yanı sıra "ikram geleneği" İsveç özelinde bir dönem internet aleminin en çok konuşulan konuları arasına girmişti. İsveçlilerin, akşam yemeği planlarını bozmamak için misafirlere yemek ikram etmediklerini öne süren tartışma sosyal medyada gündeme oturmuş, dünyanın dört bir yanından insanlar, İsveç ve İskandinav ülkelerinde yaşadıkları ve bu iddiayı destekleyen deneyimlerini anlatmıştı. Öyle ki bu duruma 'Swedengate' diye isim dahi verilmişti.

Yaşananların ardından, Lover of Geography isimli Instagram kullanıcısı, Avrupa'da eve gelen misafire yemek ikram etme düzeyini ülkeleri renkleyerek gösteren bir harita yayımladı. Haritadan İsveç, Norveç, Danimarka'da misafirlikte yemek beklememek gerektiği, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da misafirlikte yemek yemenin neredeyse garanti olduğu sonucu çıktı.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

ikram şarküteri