Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı

Konya Mevlana koronavirüs

Kovid-19 tedbirleri kapsamında seyircisiz düzenlenen Hazreti Mevlana'nın 747. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin ilk gününde Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Mevlevi Ayin-i Şerifi yapıldı.

Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 747'nci yılında törenlerle anılıyor.

"İhsan Vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 747. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ilk gününde "İhsan Vakti Yürüyüşü" ile başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla devam etti.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Hazreti Mevlana'nın insanlığın en çok endişe ettiği ölümü, "Şeb-i Arus" diyerek düğün ve vuslat gecesi olarak gördüğünü hatırlattı.

Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı - Resim : 1

Mevlana'nın ölümünün ardından 8 asır geçmesine rağmen, Mevlana maneviyat ve marifetinin bugün de insanlığa söyleyeceği çok şey olduğunu vurgulayan Özkan, "Bize her nefeste iyi düşünceler, iyi davranışlar içinde olmayı öğütleyen Hazreti Mevlana, bunu temin etmenin yolunu da gösteriyor, sürekli iyilik arayışı içinde olmak ve bunu da ihsanla tahakkuk ettirmek.

Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı - Resim : 2

Eserlerindeki görüşleri, anlatıları Hazreti Mevlana'nın 'ihsan'ı derinden işlediğini ve yaşadığını göstermektedir. İnsanlığın zorlukları aşmaya çalıştığı şu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz ihsandır, ihsan sahipleridir. Gerçek şu ki zor süreçlerden ancak birbirimize ihsanda bulunarak çıkabiliriz." diye konuştu.

Konuşmanın ardından törenlerin ilk gününde Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Mevlevi Ayin-i Şerifi yapıldı.

Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı - Resim : 3

SEYİRCİSİZ DÜZENLENDİ

Anma törenleri kapsamında, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ile protokol üyeleri, Şems-i Tebrizi Türbesi'ni ziyaret etti.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, postnişin Fahri Özçakıl dua etti.

Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı - Resim : 4

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle az sayıdaki protokol üyesi, "İhsan Vakti" temasıyla Mevlana Meydanı'na kadar birlikte yürüdü.

Mevlana Müzesi ziyaret edildikten sonra Mevlana'nın sandukası başında "Gülbang Duası" yapıldı.

Hazreti Mevlana'yı anma törenleri seyircisiz olarak başladı - Resim : 5

Önceki yıllarda ülke içi ve dışından binlerce yerli ve yabancının geldiği anma törenleri, bu sene iki günle sınırlandırılarak sadece bu akşam ve 17 Aralık Perşembe akşamı yapılacak.

Daha önceki senelerde yapılan yürüyüş, nevbe merasimi, türbe önü buluşmaları, Bana Sor (mobil rehberlik hizmetleri), sergi, konferans, konser, panel, tiyatro gibi sahne, salon ve açık alan etkinlikleri bu yıl düzenlenmedi.

ŞEB-İ ARUS NEDİR?

Şeb-i Arus kelimesi 'Düğün Gecesi' demektir. Mevlana ölüm gününü 'Hakk’a vuslat' yani 'Yaratana Kavuşma' (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle "Allah’a dönüş" olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm 'cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır'. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

Kaynak: AA

Hazreti Mevlana