Fotoğrafları geliyor!.. Europa’da yaşam olabilir mi?

NASA
Fotoğrafları geliyor!.. Europa’da yaşam olabilir mi?
Jüpiter'in uydusu Europa. Fotoğraf: NASA

NASA'nın gönderdiği uzay aracı tarafından çekilen görüntüler, Jüpiter'in uydusu Europa'yı daha önce görülmemiş detaylarıyla gözler önüne serdi. Kalın bir buz tabakası ile kaplı gezegenin Güneş Sistemi'nde yaşam olması en muhtemel yerlerden biri olduğu düşünülüyor.

Jüpiter'in gizemli buzlu uydusu Europa'nın, geçen haftaki yakın uçuşu sırasında NASA'nın Juno aracı tarafından çekilen resimleri, dünya dışı yaşamı barındırabilecek en muhtemel yerlerden biri olan gök cismini gözler önüne seriyor. Jüpiter'in 4'üncü büyük uydusunun fotoğraflarını çeken Juno, bu görüntüleri yakalamak için geçen hafta Europa'nın donmuş yüzeyine 358 kilometre kadar yaklaştı. Europa'ya yaklaşan son araç, 2003 yılında yakıtı bitince kasıtlı olarak Jüpiter'e çarptırılarak imha edilen başka bir uzay aracı Galileo idi.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda görev yapan gezegen jeoloğu Cynthia Phillips “20 yıldır Europa'nın yüzeyini bu kadar ayrıntılı görmemiştik” diyor.

YAŞAM BARINDIRIYOR OLABİLİR

Uzmanlar Güneş Sistemi içerisinde yaşam olması en muhtemel yerin Europa olabileceğini belirtiyor. Dünya'dan ortalama 628 milyon kilometre uzaklıktaki Europa yaklaşık 1508 kilometre yarı çapı ile Dünya'nın uydusu Ay'dan biraz küçük. Bu uzaklık Europa'yı yaşam olması olası Dünya'ya en yakın yerlerden biri yapıyor.

Bilim adamları, Jüpiter'in dördüncü büyük ayının donmuş yüzeyinin altında, tüm Dünya okyanuslarının toplamından daha fazla suya sahip tuzlu bir okyanus olduğunu tahmin ediyor. Böylesine sulu bir yeraltı ortamı, yaşam formları için rahat bir yuva sağlayabilir.

Fotoğrafları geliyor!.. Europa’da yaşam olabilir mi? - Resim : 1
NASA tarafından çekilen Europa fotoğrafı. Fotoğraf: NASA

Bundan 2 yıl sonra Europa'yı inceleyecek yeni bir uzay aracı olan Clipper, NASA tarafından fırlatılacak. Araç, gök cisminin yanından defalarca geçecek. Europa'ya 25 kilometre kadar yaklaşacak ve Europa'nın donmuş yüzeyi altında yaşam olup olmadığı sorusunun yanıtını arayacak.

Europa'nın yüzeyi kalın bir su buzu tabakasıyla kaplı. Yeni resimlerde görülen çapraz çizgiler aslında o donmuş dış kısımdaki çatlaklar ve yarıklar. Bilim adamları, Europa'nın dev Jüpiter'in yörüngesinde dönerken kütle çekimi nedeniyle yaşadığı esneme ve ezilmelerden bu çatlakların oluştuğundan şüpheleniyorlar.

Europa'nın arazisi, sofra tuzu olarak da bilinen sodyum klorür ve magnezyum sülfat gibi kimyasal bileşiklerle kaplı ve bu durum yüzeyin altındaki okyanusun tuzlu olma ihtimalini güçlendiriyor.

SU BUHARI BULUTLARI

20 yıl önce gönderilen Galileo aracı, Europa'nın kabuğunun altında bir okyanus olduğuna dair güçlü kanıtlar elde etmişti. Jüpiter'in devasa yerçekimsel gücü, o bölgedeki suyun sıvı kalmasını sağlamış olabilir. Son yıllarda, teleskoplar, yüzeyde görülen çatlaklardan uzaya sıçrayan su buharı bulutlarının belirtilerini tespit etti. Phillips, Europa'nın okyanusunun yaklaşık 4 milyar yaşında olabileceğini ve bunun da yaşam formlarının gelişmesi için yeterli bir zaman olduğunu söyledi.

Gezegen jeofizikçisi Alyssa Rhoden, gök cisminin yüzeyindeki normalden daha sıcak noktaları tespit edecek olan uzay aracı Clipper için oldukça heyecanlı. Rhoden, "Europa'nın yüzeyine baktığınızda, birçok çukur görebilirsiniz. Bunun aşağıdan gelen ısınmadan olduğunu düşünüyoruz" diyor. Gezegendeki çatlaklardan yüzeye çıkan su buharları gibi jeotermal aktiviteler de bilim insanlarının Europa'da olası yaşam bulma ümitlerini artırıyor.

Veriler, Europa'nın kayalık bir mantoya (Europa'nın kabuğu ile çekirdeği arasındaki katman) sahip olduğunu gösteriyor. Kaya ve su arasındaki kimyasal etkileşimlerin, yaşam formlarının üremesi için hidrojen açısından zengin malzemeler ürettiği biliniyor. İngiltere'deki Cornell'de Europa gibi buzlu okyanus dünyalarını inceleyen gezegen bilimcisi Samantha Trumbo, "Kendi gezegenimizde, deniz tabanındaki hidrotermal sistemler mikroorganizma toplulukları için enerji sağlıyor" dedi.

NASA'nın yakında fırlatacağı uzay aracı Clipper'in görevi, Europa'da yaşamın var olduğuna dair kesin bir kanıt bulmak olmayacak. Yalnızca gök cisminin yaşamı mümkün kılmak için doğru koşullara ve kimyaya sahip olup olmadığını araştıracak. Gezegende yaşam olup olmadığının kanıtlanması için öncelikle yüzeye inip yüzeydeki buzun delinmesi gerekiyor.

Eğer yaşam varsa da muhtemelen küçük ve basit bir yaşama rastlanacak. Phillips, Europa'nın derinliklerinde enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu ve ortamın daha karmaşık organizmaların gelişimini destekleyebileceğini düşünmediğini söylüyor. Ancak yine de basit yaşam formlarının bulunacağına dair umutlarını sürdürüyor.

*Bu yazının bir bölümü The Atlantic'de "There’s Hope for Life on Europa, a Distant Moon" başlığı ile yayımlanan makaleden alınmıştır

Ek kaynaklar: Space.com, NASA

Kaynak: Web Özel

NASA