Evden çalışmak istiyor ama ilan yok! 'Tenezzül bile etmiyorlar...'

Yaşam Haberleri
Evden çalışmak istiyor ama ilan yok! 'Tenezzül bile etmiyorlar...'

Neredeyse hepimizin pandemiyle aşina olduğu uzaktan çalışma sisteminden yavaş yavaş uzaklaşılıyor. Uzaktan veya hibrit çalışma imkanı sunan iş ilanlarında da çarpıcı bir düşüş gözlemleniyor. Peki Türkiye'de ve dünyada söz konusu geri dönüşün sebebi ne olabilir?

Pandemi ile pek çoğumuzun hayatına giren evden ve uzaktan çalışma kavramları iş dünyası çevrelerinde önemli bir tartışmanın da kapısını açmıştı. “Uzaktan çalışma kalıcı olacak mı?” sorusunun yanı sıra uzaktan çalışmanın veya hibrit yöntemlerin verimlilikle olan ilişkisi de ele alınırken ortak varılan kanı, gelecekte bir noktada uzaktan çalışmanın şimdi olduğundan çok daha yaygın olacağı yönündeydi.

Yani şimdilik değişen bir şey yok! Hatta veriler, uzaktan çalışma seçenekli ilanların azaldığını gösteriyor. Türkiye'de 1 Kasım itibarıyla LinkedIn'deki aktif iş ilanlarının yüzde 61.66'sı ofisten çalışmayı şart koşuyor. Hibrit çalışma seçeneğini sunan ilanların oranı yüzde 22.36 iken tamamen uzaktan çalışmalı ilanların oranı ise yüzde 15.98 seviyesinde.

İLANLAR DÜŞSE DE...

Bloomberg tarafından yapılan araştırmada ise uzaktan çalışma seçenekli iş ilanlarında yaşanan düşüş net bir şekilde ortaya çıktı. Şubat 2022'de yüzde 20 olan uzaktan çalışmalı ilanların oranı, Eylül 2022'de yüzde 14'e düştü.

Dikkat çeken bir başka detay ise uzaktan çalışma seçeneği sunan ilanların tüm başvuruların yüzde 52'sini oluşturması oldu. Şubat 2022'de bu oran yüzde 50 seviyesindeydi. Yani ilanlarda gözle görülür bir düşüş gözlemlenirken söz konusu ilanlara yönelik ilgi azalmadı aksine küçük de olsa bir artış ortaya çıktı.

Peki Türkiye'de nasıl bir değişim yaşanıyor? Workforce İnsan Kaynakları Danışmanlık Şirketi yöneticisi Yaprak Demirel, “Artık herkes ofise dönüyor. Haftada bir gün ofise giden hibrit firmalar da bunu 2-3 güne çıkardılar” diyor ve bununla birlikte durumun, çalışanın pozisyonuna göre değişkenlik gösterdiğinin de altını çiziyor.

Uzaktan çalışma ya da hibrit gibi seçeneklerin artık bir yan hak gibi sunulduğuna dikkat çeken Demirel, dönüşlerin motivasyonu bozmayacak bir şekilde sağlanmaya çalışıldığını da vurguluyor. Peki konunun, çalışan motivasyonu ile alakasını nasıl açıklayabiliriz? Yaprak Demirel şunları söylüyor:

“Kişiden kişiye değişmekle birlikte; insanlar bu süreçte işlerini online olarak da yapabildiklerini gördüler. İstanbul özelinde Ataşehir'de oturan bir çalışan, Levent'te Maslak'ta işe gitmeyi bir zaman kaybı olarak görmeye başladı. 'Neden yolda vakit kaybedeyim ki? O sürede ev işimi yapar ya da kendime vakit ayırırım' fikri güçlendi. Bu konfora adapte olan çalışanların motivasyonları dönüşlerde etkilenebiliyor.”

Bunun yanı sıra evinin imkanları yetersiz bireyler ve evde çocuğu ya da yaşlı anne-babası ile yaşayan bireylerin ofiste daha rahat konsantre olabildiklerini de vurgulayan Demirel, ağırlıklı olarak global şirketlerin örneğin 3 katlı ofislerini tek kata indirdiklerini söylüyor. Böylece firmalar, ofisin sadece buluşma noktası olarak ve iş yerine gelmesi gereken pozisyonlar tarafından kullanılmasını sağlıyor.

'TENEZZÜL BİLE ETMİYORLAR'

Peki hibrit çalışma ya da uzaktan çalışma seçenekleri sunan ilanlar Türkiye'de de mi daha çok tercih ediliyor? Learning Solution Center Danışmanlık Şirketi Kurucusu Ayşe Topaktaş Demir, “Danışman olarak duyduğumuz, uzaktan çalışma ibaresi koyulduğunda ilana başvuruların arttığı yönünde. Hatta teknoloji sektöründe genç çalışanlar diğer ilanlara tenezzül bile etmiyor” diyor.

Türkiye'deki değişimin dünyadan etkilendiği tespitinde de bulunan Ayşe Topaktaş Demir, Elon Musk'ın beyaz yakalılar dahil tüm Tesla çalışanlarının fabrikalara ve ofislere döneceği yönündeki açıklamasını hatırlatıyor:

“Benzer bir açıklamayı Musk'ın peşinden Google da yapınca, Türkiye'deki teknoloji firmaları da bunlardan güç aldı. İnsan kaynakları çevrelerinde Covid sonrası ağırlıklı görüş hibrite geçileceği yönündeydi ancak öyle olmadı. Çalışanlar ise hibrit çalışmayı tercih ediyor.

Ipsos'un geçen yıl dünya çapında yaptığı araştırmaya katılan çalışanların yüzde 30'u, mevcut işverenleri tam zamanlı olarak ofise dönmelerini isterse yeni bir iş aramayı düşüneceklerini söylüyordu. Böyle yoğun bir talep varsa buna direncin de bir anlamı olmalı...

YÖNETİCİLERİN ENDİŞELERİ...

Ayşe Topaktaş Demir, “Online çalışan ekibi yönetmek çok zor. Yöneticiler güç kaybından korkuyor” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Bazı yöneticiler ise teması daha çok seviyorlar. Kendi odaları bile yok. Bu tarz yöneticilerin ihtiyacı birliktelik, 'birlikte çalışma' olduğundan çevresinde kimseyi göremeyince geriliyor. Aynı zamanda Türkiye'de yöneticilerde de hibrit çalışma yok zira üst yönetimler, yöneticileri bire bir işin başında görmek istiyor.”

Kaynaklar: Bloomberg, The New York Times, Ipsos

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri