Eşler aynı şirkette nasıl çalışabilir? Ast-üst ilişkisi ve çalışanın hakkı...

Yaşam Haberleri
Eşler aynı şirkette nasıl çalışabilir? Ast-üst ilişkisi ve çalışanın hakkı...

Kurumsal hayatta konuşulan konulardan biri de eşlerin ya da çiftlerin aynı iş yerinde çalışmalarının performansa ve iş ortamına etkileri. Uzmanlar ve çalışanlar anlatıyor...

Evliyken aynı iş yerinde çalışmak veya aynı işlerinde çalışırken evlenmek zaman zaman şirketlerde gündeme gelen konular. Peki eşlerin aynı iş yerlerinde çalışması nasıl kurallar ile düzenlenmiş? Bazı şirketler eğer çiftler aynı departmanda iken çalışıyorsa departmanları ayırma yoluna gidebiliyor. Firmalar zaman zaman evdeki sorunların ekiplere yansımaması için bu yöntemi seçebiliyor. 

Peki uzmanlar ve çalışma hayatındakiler ne diyor? Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Murat Tuysuz, “Çiftin her ikisinin de yönetici olarak çalıştığı durumda her iki bireyin de kariyerlerine ve çalıştıkları firmaya en yüksek bağlılığı göstereceklerini düşünebiliriz. Bazı firmalar iş gücü devir oranını azaltmak, çalışanlarını elde tutmak ve maliyet tasarrufu açısından eşlerin birlikte çalışmasının potansiyel faydalarının farkında” demekte.

'İŞYERİNİ KAÇIŞ OLARAK GÖRENLER...'

Ancak söz konusu durumun tüm muhtemel sonuçları olumlu değil. “Birçok çalışanın işyerlerini evde yaşadıkları sorunlardan bir kaçış olarak gördüğü bilinmektedir” diyen Dr. Tuysuz şöyle ekliyor:

“Aynı şirkette çalışan çiftler, işe gittiklerinde evdeki endişelerini, eve gittiklerinde de işteki endişelerini geride bırakamayabilir.”

Bunun muhtemel olumlu sonuçlarını ifade eden Dr. Tuysuz, “Birlikte çalışan çiftlere verilen destek, muhtemelen aile dostu bir işyeri kültürünün oluşmasını sağlayacak, iş-yaşam dengesindeki çatışmayı azaltacak ve bağlılığı arttıracaktır” diyor.

'AST-ÜST İLİŞKİSİ VARSA...'

Peki uygulamalar ne şekilde? Dünyaca ünlü bir hazır giyim mağazasının Türkiye ofisinde çalışan Ezgi T. (30), “Yaklaşık 3 yıldır eşimle aynı şirkette çalışıyoruz. Firma içerisinde, akrabalar da evliler de olduğu için beraber çalışmayı engelleyen yazılı bir kural bulunmuyor” diyor ve ekliyor:

Ancak aynı departman içerisinde çalışılması istenmiyor. Bu tarz durumlarda taraflardan birisine departman değişikliği teklif ediliyor. Genel olarak bu durumun bilincinde olan kişiler ilişki durumlarını gizleyebiliyorlar. Ya da önceden bu değişikliğe hazır oluyorlar. Fakat ast-üst ilişkisi varsa değişim kaçınılmaz.”

'EŞLER BİRBİRLERİNİ DENETLEYEMEZ'

Uluslararası bir bankanın kurumsal bankacılık departmanında çalışan Kemal D. (32) de buna benzer bir durumdan söz ediyor ve “İzin verilmiyor gibi bir durum yok; yani pozisyonlara ve çalışılan birimlere bağlı” diyerek şöyle açıklıyor:

“Aynı birimde çalışamıyor çiftler öte yandan eşlerden birinin diğerini denetlediği bir pozisyona da izin verilmiyor. Fakat benim çalıştığım departmanda bir arkadaşımın eşi farklı bir departmanda çalışıyor. Yasak gibi bir durum olamaz zaten.”

'EVLENMEK İŞ HUKUKUNA AYKIRI DEĞİL'

Hukuken de işverenin mevcut çalışanlarına böyle bir yasak koymaya hakkı yok. Avukat Cenk Söbe, “Çalışanların işyerinden biriyle sevgili olmaları ya da evlenmeleri iş hukukuna aykırı değil. İşverenin de bunu engellemesi gibi bir hakkı yok. Medeni Kanun'a göre de evlilik haktır” şeklinde ifade ediyor.

Av. Söbe, bunun işe alım sürecinde bir yasak ya da şart olarak belirtilemeyeceğini de “İşveren işe alımda da 'Buradaki bir çalışanla evlenemezsin' diyemez. Bu ayrımcılıktır. Eşit davranma yükümlülüğüne aykırıdır” diyerek aktarıyor.

İşverenin elbette bekar çalışan ya da evli çalışan istihdam etmeyi tercih edebileceğini de söyleyen Av. Söbe, işverenin medeni hal değişikliklerinde çalışanı işten çıkarması halinde çalışanın işe iade ve ayrımcılık tazminatı talebinde bulunabileceğini söylüyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel