Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum"

Haber Global
Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum"

Tutkuyla bağlı olduğu mesleğiyle ilgili büyük hedefleri olduğunu belirten Haber Global Dış Haberler Editörü Eda Tuğrul'un kariyer yolculuğunu kendisinden dinledik.

“Her sabah önüme koyduğum hedefleri gerçekleştirmek için uyanırım. Şikayet etmeyi sevmem” diyor Haber Global Dış Haberler Editörü Eda Tuğrul. Ona göre, başarıya giden yol ise sabırlı ve disiplinli çalışmaktan geçiyor.

Kariyer yolculuğunuzu bizimle paylaşır mısınız?

Her daim televizyonun açık olduğu, haber bültenlerinin pür dikkatle izlendiği bir evde büyüdüm. Dolayısıyla henüz çocuk yaştayken hangi mesleği yapmak istediğime karar vermiştim. Eğitim hayatımı da tamamen buna göre şekillendirdim. Gerçekleştirdiğim ilk büyük hedefim İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazanmak oldu. Okula başlar başlamaz sektöre atıldım. Hem radyolarda hem de televizyon kanallarında staj yaptım. Bu sayede mezun olmadan önce iş sahibi olmayı başardım. 2016 yılında A Haber dış haber masasında stajyer olarak başlayan deneyimim editörlük ve sunuculuğa kadar yükselerek 6 yıl boyunca devam etti. Bu süre boyunca sayısız özel röportaj ve canlı yayın gerçekleştirdim. Kendi programımı hazırlayıp sundum.

 

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 1

Programınızda hangi konuları işlediniz, kimlerle röportaj yaptınız?

Dünyanın dört bir yanından hafta boyu en çok konuşulan haberleri ekrana taşıdım. Farklı kültürlere ve insan hikayelerine yer verdim. Kimi zaman Somali’nin en ücra köşesinde kuraklık nedeniyle zor koşullarda yaşayan aileleri anlattım. Kimi zaman Haiti’de çamurdan yaptıkları kurabiyelerle beslenen çocukları... Renkli festivalleri, ödül törenlerini, konserleri… Amacım izleyenleri ekranları başından dünya turuna çıkarmaktı.

Röportajlarım genellikle haftalık olarak gündemdeki konulara göre şekillenirdi. Örneğin; pandeminin ilk günlerinde herkes koronavirüsün ne olduğunu anlamaya çalışırken, hem Dünya Sağlık Örgütü yetkilileriyle hem de ABD’nin önde gelen üniversitelerindeki uzmanlarla röportajlar yaptım. O dönem virüsün merkezi olarak görülen Vuhan’daki ailelere ulaşıp röportajlar gerçekleştirdim. Ülkemizde görev yapan yabancı büyükelçilere gündeme ilişkin sorular yönelttim. Ekonomi alanında da Jim Rogers gibi dünyaca ünlü yatırımcı ve uzmanlarla röportajlarım oldu.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 2

Haber Global çatısı altında olmak size neler hissettiriyor?

Çok mutlu ve heyecanlıyım. Her şeyden önce çok deneyimli bir ekibe dahil oldum. Öğrenmenin hiçbir zaman sonunun olmadığına inanan biri olarak, bu çatı altında her gün yeni bir deneyim kazanıyorum. Habercilik gerçek bir ekip işi. Buradaki ekip ruhu da gerçekten çok güçlü.

Haber Global bununla birlikte güçlü bir sosyal medya ağına da sahip. Haber Global’in Türkiye’nin en çok izlenen YouTube kanalı sayesinde özel haberlerimiz ve röportajlarımız daha çok kişiye ulaşıyor.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 3

Mesleğinize dair en büyük motivasyonunuz nedir?

Kendime her zaman yeni hedefler koyarım. Emeğin hiçbir koşulda karşılıksız kalmayacağına inanırım. Başarıdaki en önemli anahtar disiplin ve sabırdır. Her sabah önüme koyduğum hedefleri gerçekleştirmek için uyanırım. Şikayet etmeyi sevmem. Bu tavrım sayesinde üniversite yıllarımda olduğu gibi aynı heyecan ve motivasyonla kariyer yolculuğuma devam ediyorum.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 4

 

Şu an için en çok neyi düşünmek size umut veriyor?

Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum. Bu çatı altında imza atacağımız başarıların hayalini kurmak ve yeni hedeflerle yola çıkmak bana kesinlikle umut veriyor.

Yakın gelecekte gerçekleştirmek istediğiniz planlarınız ve uzun vadeli büyük hayalleriniz var mı?

Hedefler, yolunuza odaklanmanızı sağlar. Hayaller ise size güç verir. Elbette kariyerim için büyük hayallerim var. Haber Global ailesi ile birlikte tüm bu hayallerin gerçek olacağına inanıyorum. Pek çok başarıya imza atmayı diliyorum.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 5

Dünyadan haberler verip her konuyu takip ediyorsunuz, dünyanın hangi köşesinde yaşamak ya da gezmek isterdiniz?

Gezip görmek istediğim yerler arasında Peru’daki Machu Picchu antik kenti var. Daha önce de kentin tarihine ilişkin haberler yazdığım için merakım giderek arttı. Aynı şekilde Şili’deki Paskalya Adası da ilgimi çekiyor. Moai heykellerini görmeyi çok isterim. Adanın gizemli tarihi merak uyandırıyor. Hayatımın bir döneminde, kısa süreli de olsa, bir süre yaşayıp deneyimlemek istediğim yer ise ABD.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 6

Dünya çapında dış haberler konusunda çalışan takip ettiğiniz bir muhabir var mı?

Aklıma ilk gelen isim Christiane Amanpour. Alanının en başarılı isimlerinden biri. Dünya liderleriyle yaptığı röportajları kaçırmadan izliyorum. Clarissa Ward özel haberlerini ve röportajlarını muhakkak izlediğim çok başarılı bir gazeteci. Zain Asher, TEDX konuşmasıyla keşfettiğim, hikayesiyle beni çok etkileyen hatta mesleğe bakış açımı değiştiren bir haber spikeri. Ve dış haberci olmasa da, televizyonun duayenlerinden Oprah Winfrey. Ona hayran olmamak elde değil. Podcastlerini sürekli dinliyorum. Bazen çok eski röportajlarını bile izliyorum. “Artık Biliyorum” kitabı hep baş ucumda durur. Kendimi kötü hissettiğimde altını çizdiğim yerleri tekrar tekrar okurum.

Yaptığınız haberler arasında sizi etkileyen, hayatımı değiştirdi diyebileceğiniz bir haber var mı?

Mesleğe stajyer olarak başladığımda Suriye iç savaşı 5. yılındaydı. O dönemde ülkede gerçekten neler olduğunu anlayabilmek için çok okuma yaptım. Haber merkezine gelen görüntüler içimi acıtıyordu. Kendimi tutamayıp ağladığım çok zaman oldu. Bombardımanlardan kaçan siviller, korku içerisinde evlatlarını korumaya çalışan anneler, Doğu Guta’da açlık ve ilaçsızlık nedeniyle can veren bebekler, mülteci kamplarındaki zorlu koşullar… Aklımdan gitmeyen çok fazla görüntü var. Mesleğim bana empati yapmayı öğretti. Başkalarının acılarına kayıtsız kalamıyorum. 21. yüzyılda halen daha bu acılara, masum sivillerin hayatının bir gecede tepe taklak oluşuna tanıklık ediyor olmak neslimiz adına çok üzücü.

Eda Tuğrul: "Haber Global ailesine katıldığım için çok gururluyum" - Resim : 7

Hangi liderle röportaj yapmak isterdiniz?

Kuzey Kore, dünyanın kapalı kutusu. Delmeye cesaret bile edemeyeceğiniz sert yasaklar var. Pyongyang yönetimi, neyi göstermek istiyorsa o kadarını görebiliyoruz. Onlar da en basit haliyle görkemli askeri törenlerden ibaret. Geriye kalan her şey koca bir efsane gibi. Kuzey Kore’ye gidip Kim Jong-un ile 24 saat geçirmek isterdim. Ona hakkındaki sayısız iddiayı ve ülkesini neden dünyanın geri kalanından soyutladığını sormak isterdim.

Kaynak: Haber Global TV

Eda Tuğrul Haber Global