Dünya hiç bu kadar sıcak olmamıştı: Saatli bomba gibi, zamanımız çok az!
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2023 yılı raporu yayımlandı. Rapora göre, kritik eşiğin aşılmasına az kaldı. Ülkelerin fosil yakıt kullanımının en kısa sürede sıfıra indirmesi gerekiyor. Aksi takdirde raporda yer alan ifadelere göre, fırsat penceresi hızla kapanıyor.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2023: Sentez Raporu dün İsviçre'de tanıtıldı. Genel Sekreter Antonio Guterres raporu, "İnsanlık için hayatta kalma rehberi" olarak nitelendirdi.
Bir kez daha fosil yakıtların kullanımının bir an önce sonlandırılmasına vurgu yapıldı. Guterres, ülkelerin fosil yakıtı sıfırlama hedefini 10 yıl erkene alması gerektiğini belirtti.
Raporda, "Herkes için güvenli bir geleceği güvence altına almak için fırsat penceresi hızla kapanıyor" ifadeleri yer aldı.
IPCC Raporu'nda küresel ısınmanın sorumlusunun son 2 yüzyıldır insan faaliyeti olduğuna dikkat çeken Guterres, son yarım yüzyıldaki derece artışının 2 bin yılda en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.
Guterres, "İklim, saatli bombaya dönmüş durumda. Bugün açıklanan rapor ise o bombayı nasıl etkisiz hale getireceğimizi gösteriyor. İnsanlık için bir hayatta kalma haritası niteliğinde" ifadelerini kullandı.
Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmanın mümkün olduğunu ancak bunun için büyük bir adım atılması gerektiğini söyleyen Guterres, raporun tüm ülkelere ve sektörlere hızlı şekilde harekete geçme çağrısı olduğunu kaydetti.
Guterres, "İnsanlık çok kırılgan bir buz tabakasının üzerinde ve bu buz çok hızlı bir şekilde eriyor" dedi.
BM Genel Sekreteri Guterres, İklim Dayanışma Paktı çerçevesinde hedeflere ulaşmak için "Hızlandırma Ajandası" planı sunduğunu, gelişmiş ülke liderlerinin 2040'a, gelişmekte olan ülkelerin ise 2050'ye kadar karbon emisyonlarını net sıfır seviyesine çekme taahhüdüne uymaları gerektiğini belirtti.