Dönerin bin yıllık tarihi Avrupa Komisyonu’na sunuldu
Türkiye'nin meşhur lezzeti döneri tescilletmek için bin yıllık belgelerle bilimsel bir makale hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunuldu. 'Türkiye’nin dünyaca ünlü lezzeti: Döner' adlı makale Selçuklular ve Osmanlı döneminde döner ile ilgili çalışmaları içeriyor.
Tarihi belgelerin de gösterildiği toplantıda misafirler, dönerin tadına da baktı. Şişli'de bir restoranda düzenlenen toplantıya oyuncu Wilma Ellles, oyuncu Orhan Kılıç ve çok sayıda iş insanı katıldı. Akademisyenlerin hazırladığı ve Avrupa Komisyonu’na gönderilen makalede Osmanlı bilgini Takiyeddin Efendi ve ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin döner hakkında çalışmaları da bulunuyor. Dokümanlarda, dönerin Almanya’ya nasıl gittiğine de değiniliyor.
TEKDEMİR: DÖNERİN ANAVATANI TÜRKİYE’DİR
Avrupa Komisyonu’nun kararını beklediklerini belirten, “Avrupa Komisyonu’nun en doğru ve hukuki kararı vereceğine inanıyoruz. Türkiye’nin tezlerinin haklılığı, dönerin bir Türk lezzeti olduğu tartışmasız bir gerçektir. Gerek Avrupa ve gerekse Türkiye’nin siyasi, sosyolojik ve kültürel kaynaklarına bakıldığında da bu gerçeği doğrulayacak yüzlerce kaynak, belge ve fotoğraf bulunmaktadır” dedi.
Tekdemir, “Almanya’nın dönerin hangi millete ve kültüre ait olduğunu öğrenmesi için fazla uzağa gitmesine de gerek yok; Frankfurt Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü’ne İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Müzesi’ni gezmesi yeterlidir" diyerek Goethe Üniversitesi’ndeki Osmanlı astronom ve mühendisi Takiyeddin Efendi’nin çizimlerini referans gösterdi.
Araştırmacılara hazırlattıkları makalede dönerin yaklaşık bin yıllık serüvenini bilimsel kanıtlarla ortaya koyduklarını belirten Tekdemir, “Türkiye’nin dünyaca ünlü lezzeti: Döner adlı çalışmamızı bugün Avrupa Komisyonu’na teslim edeceğiz” diye konuştu.