Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program

Haber Global
Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program

Spiker Dilara Sayan, 'Sıra Dışı Gündem' ile Haber Global'de yepyeni bir yolculuğa çıkıyor. "Sıra Dışı Gündem'de seyirciyle birlikte yeni bilgiler öğreneceğim" diyen Sayan ile tüm merak edilenleri konuştuk.

Sizleri henüz tanımayanlar için kendinizi tanıtır mısın? Dilara Sayan nasıl bir insandır?

Hayal ettiği şeylere doğru yelken açan, yeşermesi gereken hiçbir çiçeğin taşın dibinde kalmayacağına yürekten inanan bir kadın. Sanırım bu iki cümle benim özetim olabilir. Mesleğim için ise çocukluk dürtüm diyebilirim. Annem beni şiir okuyarak uyuturdu… Sonrasında ben de kendimi yarışmalarda ya okurken ya yazarken buldum. Küçük okul sahnelerinden başlayan bu serüven üniversite yıllarımda daha geniş çaplı etkinliklere dönüştü. Daha ilkokuldayken herhangi bir etkinlik, sunum, okuma veya yazma yarışmalarında öğretmenlerimin de isteğiyle ipi hep ben göğüslerdim. Sanırım şimdi işimi aşkla ve özveriyle yapmam o zamanların bana hediyesi. Bunun için kendimi çok şanslı ve minnettar hissediyorum.

Şu anda yepyeni bir heyecanınız var. Sıra Dışı Gündem programıyla bir yolculuğa çıkacaksınız. Bu yeni programa nasıl hazırlandınız?

Öncelikle evet çok heyecanlıyım. Bu programda emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımızla uyum içinde olmamız beni çok mutlu ediyor. Yoğun bir tempo ve emek gerektiren bu serüvende uyum benim motivasyon kaynağım. Emek verdiğimiz en ufak detayın karşılığını görmek için sabırsızlanıyorum.

Peki, her cumartesi saat 00.00’da Sıra Dışı Gündem için Haber Global ekranlarını tercih edecek seyircilere ‘Sıra Dışı Gündem’i nasıl anlatırsınız? Seyircileri nasıl bir program bekliyor?

Sıra Dışı Gündem’de, dünyanın geleceğine dair çarpıcı varsayımlar, insanın, yaşamın ve ölümün gizemi, yeni dünya düzeninin şifreleri, uzayın, evrenin ve yıldızların dili, insanlığın geleceği, aşkın tarifi, kehanetler ve mistik olaylar, inancın gücü, dinler ve kutsal kitaplar gibi birçok farklı konu ve bilinmeyen detayları ele alacağız. Programda, Türkiye’de alanındaki en iddialı isimleri, konusunda yetkin ve değerli uzmanları, bilim insanları ve yazarları konuk edeceğim.

Bizler bilgiyi yakalamayı ve doğrusunu yanlışını ayırt etmeyi seven bir toplumuz. Ben de izleyicilerimize diyorum ki: Hadi birlikte öğrenelim. Soralım cevaplarını alalım. Programımız içeriği de konuklarımız da birbirinden değerli. Hazır onlarla birlikteyken bir çocuk edasıyla her şeyi sormayı planlıyorum.

Kişisel gelişim, burçlar, ezoterik bilgiler, feng shui, dinler, uzay, astronomi, psikoloji, insan ilişkileri, düşünce gücü, uzay yolculuğu, evren – zaman, karadelikler yaptığınız programlarla hayatınıza girmeden ilginizi çekiyor muydu? Sizin için de yeni mi?

Yeni desem yalan söylemiş olurum. Kitaplığımı bilenler bilir. Hikaye ve roman çok az vardır. Merak ettiklerimi alır okur ve dağıtırım. Yüzde 95 oranında psikoloji, bilim, tarih, biyografi, ezoterik bilgiler vb. içerikli kitaplarım mevcut, altını tükenmez kalemle çize çize okuduğum… Bu bağlamda zaten ilgi duyduğum konuları ‘Sıra Dışı Gündem’le Haber Global ekranlarında izleyicilerle buluşturacak olmam büyük şans.

Arkeoloji, gizemli tarih, efsaneler, kehanetler, İstanbul’un gizli tarihi sizi heyecanlandırıyor mu?

Bir yapıtı elimizdeki imkanlarla madde olarak hesaplarız ancak bundan da öte hesaplayamayacağımız manevi ölçütleri vardır. Öyle güzel bir coğrafyanın göz bebeği ki İstanbul, her zerresinden fışkıran tarih kimi heyecanlandırmaz ki! Sadece İstanbul ile sınırlı değil! Doğudan batıya, kuzeyden güneye her karış toprağımız anı, emek, vefa, feda ve aşkla donatılmış. Kıymet bilmek lazım…

Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program - Resim : 1

Astronomi mi, astroloji mi?

Tercih yapmam gerekmiyorsa elbette ikisi diyeceğim.

Geçtiğimiz aylarda, James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk tamamen renkli, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin, en detaylı fotoğrafı yayımladı. Bu fotoğrafı görünce neler hissettiniz? Yeni buluşlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Diyorum ki vay be! Teknolojik gelişmeler karşısında sabırsızım ve meraklıyım. Keyifli bir yolculuk… Her geçen yıl bir önceki yıla analog dediğimiz çağda yaşıyoruz. En basiti görüntülü konuşma… Yakın geçmişte hayal gibiydi eminim. Düşünsenize, dünyanın diğer ucundaki biriyle istediğin an görüntülü konuşabiliyorsun. Bu bile inanılmaz, ki daha neler neler oldu ve daha neler olacak göreceğiz.

Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program - Resim : 2

Ne tarz kitaplar ilginizi çekiyor? Hangi yazarları takip ediyorsunuz?

Psikoloji, tarih, bilim, şiir, biyografi kitapları okurum. Paha biçilemez hazinem dediğim kitaplarımda var satır satır tükenmez kalemle çizdiğim... Manevi kıymetleri çok yüksek olan. Mesela 10 yaşımdaydım. Bayramda evimize gelen çocuklara okuduğum kitaplarımı dağıtıyordum. Hatırlıyorum bir komşumuz vardı çok severdim kendisini. Üniversitede sosyolojinin bir alanında profesördü. Onun çocuklarına da kitap vermiştim. O da bana birkaç gün sonra Richard Bach Martı kitabını verdi. Ve yaklaşık 3 gün sonra trafik kazasında öldü. İşte o kitaba yüklenen manaya nasıl kıyarsın ki! Başka bir nokta…

Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program - Resim : 3

Yeni başlayan “Sıra Dışı Gündem” programıyla birlikte habercilik maratonunuz da aynı zamanda devam ediyor. Habere nasıl hazırlanıyorsunuz? Bir gününüz nasıl geçiyor?

Ders çalışır gibi hazırlanıyoruz haberlere önü ve arkası çok mühim. Zaten harika bir ekip var. Herkes birbirinin işini hafifletiyor. Çünkü kolay değil, her dakika nerdeyse yeni bir şeyler oluyor ve gündemi çok yakından takip etmek zorundayız. Her sabah uyandığımda ilk işim mailleri kontrol etmek ve ülke gündemini, dış gündemi okumak oluyor. Alışkanlıklar insanı terk etmiyor. Tatilde de aynıyım… Gittiğim farklı ülkelerde sabah ve akşam haberlerine bakıp “ne farklı” buna çok kafa yorarım. Sosyolojik tahliller yaparım. Zaman zaman not alırım…

Sosyal medyayı işiniz için nasıl kullanıyorsunuz? Hangi konuları, kimleri takip ediyorsunuz?

Sosyal hayatım ve işim arasında dengede, doğal akışında kullanmaya özen gösteriyorum.

Sizin bireysel mana yolculuğunuz hangi eksende ilerliyor?

Öz ve fıtrat dediğimiz yaratılış, tabiat kavramları bana bu yolculukta eşlik ediyor… Kendi kodlarına sadık kalarak gelişime, değişime açık olmak, ne yapıyorsan en iyisini yapmak için çabalamak. Aynaya baktığında gözlerinin içinde gördüğün şeye güvenmen gerekiyor. Çünkü sanırım o yanıltmıyor ya da henüz yanıltmadı bilmiyorum.

 

Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program - Resim : 4

İzledikten sonra sizi en çok etkileyen film hangisi?

Alfred Hitchcock’un filmlerinde işlenen olay örgüsünün klişe düşmanı tavrını çok severim. 

Spor, diyet, sağlıklı beslenme… Bunlar sizin için ne ifade ediyor?

Lise üniversite zamanlarında voleybol oynadım. Şimdilerdeyse spor rutinimi moduma göre ayarlıyorum, o anki ruh halim ne isterse…

Dilara Sayan'dan 'sıra dışı' bir program - Resim : 5

Kaynak: Haber Global TV

Dilara Sayan Sıra Dışı Gündem Haber Global