Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde gerçekleşen 6.8 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi korkuttu. Deprem coğrafyasında bulunan ülkemizde her evde deprem çantası hazır tutulmalı. Peki deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler olmalıdır?
Elazığ'da yaşanan deprem sonrası birçok kişi tarafından "Deprem çantası nasıl hazırlanır?" sorusu araştırılıyor. Deprem bölgesi olan yerlerde yaşayanların mutlaka deprem çantası hazırlaması gerek. Deprem sırasında hayat kurtaran çantaları evdeki uygun noktalara yerleştirmek gerekiyor. Sürekli güncel tutulması gereken deprem çantalarının içinde su ve yiyecek olması büyük önem taşıyor. Peki deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler olmalıdır? İşte, deprem çantası hakkında tüm merak edilenler...
AFAD'DAN DEPREM ÇANTASI BİLGİLENDİRMESİ
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.
Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.
DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR? DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI?
- Su: Kişi başına günlük bir litrelik şişe ,
- Gıda: Bozulmayan ve uzun süre dayanan konserve yiyecekler,
- Manuel konserve açacağı ve diğer pişirme malzemeleri,
- İlk yardım çantası,
- Tabaklar, mutfak eşyaları ve diğer besleme malzemeleri ,
- Ekstra pilli el feneri,
- Yangın söndürücü,
- Evcil hayvanınız için su ve yiyecek,
- Evcil hayvan taşıyıcısı,
- Depremin sizi nerede yakalayacağını bilmediğinizden, evinizde, arabanızda ve iş yerinizde mutlaka deprem çantası bulundurmalısınız.
DEPREM ÇANTASI NEREDE BULUNMALI?
EV
Deprem çantasını belirlemiş olduğunuz güvenli bir yerde saklayın ve evinizi hızlıca terk etmeniz gerektiğinde hazır bulundurun. Tüm aile üyelerinin deprem çantasının nerede tutulduğunu bildiğinden emin olun.
İŞ
En az 24 saat iş yerinde barınmaya hazır olun. İş yerinde hazırladığınız deprem çantasında yiyecek, su ve ilaç gibi diğer ihtiyaçların yanı sıra rahat bir yürüyüş ayakkabısı bulundurun.
ARAÇ
Arabanızda da bir dizi acil durum malzemesi bulundurun.
DEPREMDEN SONRA İHTİYAÇ DUYULAN ACİL DURUM EŞYALARI
- Reçeteli ilaçlar ,
- Ağrı kesiciler, ishal karşıtı ilaçlar,
- Gözlük ve kontakt lens solüsyonu,
- Bebek maması, şişe, çocuk bezi, mendil, pişik kremi,
- Evcil hayvan yemi ve evcil hayvanınız için ekstra su.
DEPREM ÇANTASI BAKIMI NASIL OLMALI?
Deprem çantası uzun süre saklanabilir bir çanta değildir. Özellikle içindeki gıda malzemelerini mutlaka kontrol etmeli, durumuna göre değiştirmelisiniz. İçinde konserve olan çantanızı serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Konserve olmayan yiyecekleri sıkıca kapatılmış plastik veya metal kaplarda saklayın. Süresi dolmuş eşyaları gerektiği gibi değiştirin. Her yıl veya aydan aya ihtiyaçlarınızı yeniden düşünün ve ailenizin ihtiyaçları değiştikçe deprem çantanızı yenileyin.