Denize cihaz yerleştirilecek... Lüfere sıkı takip!

Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Bilim Haberleri
Denize cihaz yerleştirilecek... Lüfere sıkı takip!

Denizlerin ekonomik değeri en yüksek balıklarından biri olan lüfer artık deniz altına yerleştirilen akustik alıcılarla takip edilecek. 7 ülkenin yer aldığı Avrupa Birliği projesinin Türkiye ayağını yürüten Doç. Dr. Aytaç Özgül lüferin Karadeniz'den Ege'ye kadar nasıl izleneceğini anlattı.

Avrupa Birliği, balıkların göç yollarının deniz altına yerleştirilecek akustik alıcılarla izlenmesi amacıyla 7 ülkeyi kapsayan bir proje yürütüyor. Projenin Türkiye ayağında, Karadeniz'den Ege'ye denizlerin ekonomik değeri en yüksek balıklarından biri olan lüfer var. AB projesini yürüten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Altan Lök ve Doç. Dr. Aytaç Özgül, hem balıkçılarla projeyi paylaşmak hem de akustik alıcıların nerelere yerleştirileceğini belirlemek için İstanbul'daydı. Sarıyer Belediyesi'nin ev sahipliğinde balıkçılarla bir araya gelen Doç. Dr. Aytaç Özgül çalışmanın detaylarını haberglobal.com.tr ile paylaştı.

Denize cihaz yerleştirilecek... Lüfere sıkı takip! - Resim : 1
Avrupa Birliği projesi kapsamında 10 partner kuruluş ve 7 ülke yer alıyor. Lüfer göçünü izleyecek akustik alıcılar Batı Karadeniz'den Ege'ye uzanan bir hatta yerleştirilecek. 

CEBELİTARIK'TAN TÜRK BOĞAZLARINA

Tam adıyla 'Avrupa Denizlerindeki Sucul Canlıların İzlenmesi İçin Stratejik Altyapıların Geliştirilmesi' (STRAITS) projesi 10 partner ve 7 ülke olarak yürütülüyor. Proje; Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı, Akdeniz, Türk boğazları ve Karadeniz’i kapsıyor. Doç. Dr. Aytaç Özgül, projenin 2023-2027 yılları arasında gerçekleştirileceğini belirterek, Ege Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Türkiye’deki bilimsel çalışmalarda Türk Boğazlar Sistemi’nde yer alan Edremit Körfezi’nden başlayarak kuzeye doğru Saros Körfezi, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi’nin Avrupa ve Asya kıyıları, İstanbul Boğazı, Batı Karadeniz’in Avrupa ve Asya kıyılarına akustik alıcıları yerleştireceklerini söyledi.

Denize cihaz yerleştirilecek... Lüfere sıkı takip! - Resim : 2
Araştırmanın sonuçları balıkçıları yakından ilgilendiriyor. Yenilenecek göç yolları haritası bütün kurumlarla paylaşılacak.

İLK ETAPTA LÜFER İZLENECEK

Doç. Dr. Aytaç Özgül projenin Türkiye ayağında öncelikle lüferin göç yollarının izleneceğini belirterek şunları söyledi: “Başta lüfer olmak üzere ekolojik ve ekonomik önemi olan balıkları takip edeceğiz. Bizim sularımız için önemli balıklardan biridir lüfer. Biz özellikle lüferin göç yolları üzerine yerleştiriyoruz ki, lüferin nereden geldiğini, Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki göçünü, göç ederken nerelerde konakladığını ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu hem lüferin korunması hem de popülasyonun devamı için önemli. Projemizin amacı tüm ekonomik ve ekolojik türleri izlemek. İlk başta lüferi ele aldık sonra diğer türleri de izleyeceğiz. Şimdi bilgilendirme safhasındayız projemiz bu kış başlayacak. Balıkçılarla, ilgili kuruluşlarla görüşüyoruz. Akustik alıcıları yerleştirmeye başladık.”

SONUÇLARDAN YARARLANILACAK

Balıkçıların araştırmanın sonuçlarından yararlanacağını belirten Doç. Dr. Aytaç Özgül şöyle devam etti: “Biz elde edilen sonuçları balıkçılar ve ilgili kurumlarla paylaşacağız. Önemli olan sürdürülebilir avcılığı korumak, popülasyonun devamını sağlamak.”

Denize cihaz yerleştirilecek... Lüfere sıkı takip! - Resim : 3
Deniz suyunun ısınması, kirlilik ve müsilaj gibi gelişmelerin ardından balıkların göç yollarında nasıl değişiklikler olduğu belirlenecek. 

40 YILDIR GÖÇ YOLLARI İZLENMEDİ

Balıkların özellikle de lüferin göç yolları konusunda uzun bir süredir çalışma yapılmadığını, elde güncel veriler bulunmadığını kaydeden Doç. Dr. Aytaç Özgül şunları söyledi: “Lüferle ilgili yapılmış çalışmalar çok eski, çok yetersiz, göç yolları ile ilgili çalışmalar 35-40 yıl öncesine dayanıyor. Sularımız ısınıyor, kirlilik var, müsilaj oldu. Bu gelişmelerden sonra lüferin göç yollarında nasıl değişiklikler oldu bunları öğrenmek istiyoruz.

 ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

lüfer Deniz sensör takip balıkçılık