Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Gelişimi engelliyor, tedavi gerekiyor

Sağlık
Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Gelişimi engelliyor, tedavi gerekiyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Tütüncüler, çocuklarda büyüme geriliği ve boy kısalığı hakkında bilgiler verdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Tütüncüler, çocuklarda büyüme geriliği ve boy kısalığı hakkında bilgiler verdi.

BÜYÜME HIZ YAŞA GÖRE GERİDEYSE ARAŞTIRILMALI

Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Gelişimi engelliyor, tedavi gerekiyor - Resim : 1

YAPISAL KISALIKTA ERGENLİĞE GİRME GECİKİR

Uzman Dr. Bilge Tütüncüler, “ Boy kısalığı ailesel(genetik) olabileceği gibi yapısal da olabilir. Yapısal yani konstitüsyonel boy kısalığında genellikle çocukların ergenliğe girmeleri gecikir. Ancak ergenlikten sonra boy sıçraması yaşanır. Ailede benzer öyküye sahip birey sayısı çoktur. Genetik (ailesel) boy kısalıklarında ise; anne ya da baba veya her ikisinin de boyu kısadır. Bu çocuklar zamanında ergenliğe girerler, her zaman büyüme hızları normaldir. Ancak ailedeki diğer bireylerin benzer boy ortalamasına sahip olurlar” şeklinde konuştu.

Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Gelişimi engelliyor, tedavi gerekiyor - Resim : 2

BÜYÜME GHORMONU GELİŞİMİ ETKİLER

Uzman Dr. Bilge Tütüncüler, “Çocuklarda sistemik hastalıkların varlığı, vitamin ve mineral eksiklikleri, anemi(kansızlık) olması durumunda büyüme hormonuna yeterli cevap alınamayacağından boy kısalığı yaşanır. Ürinersistem, solunum sistemi hastalıklarında ve kardiyolojik hastalıklarda, kanser, bağışıklık sistemi yetmezliklerinde, metaboliksorunlarda, tiroid (guatr) fonksiyon bozukluğu , büyüme hormonu eksikliği gibi endokrinolojik hastalıklarda da istenilen büyüme hızı elde edilemez. Bazı sendromlarda sağlıklı büyümenin yaşanması için dışardan büyüme hormonu takviyesi gereklidir (Turner, Noonan ,PraderWilli ve Russell Silver gibi)” ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ DOKTOR TAKİBİ ÖNEMLİ

Uzman Dr. Bilge Tütüncüler düzenli olarak doktora görünmek gerektiğini belirterek, “Boy kısalığının değerlendirilmesinde ve erken yakalanmasındaki en önemli faktör düzenli aralıklarla doktor ziyaretidir. Çocuğun boyunun doğru ve dikkatli ölçülmesi, not edilmesi gereklidir. Standart olarak boy ölçümü ilk 2 yaşta yatar durumda ölçüm masasında, 2 yaşından büyük çocuklarımızda ayakta boy ölçüm aletlerinde yapılır” dedi.

Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Gelişimi engelliyor, tedavi gerekiyor - Resim : 3

TEDAVİ ALTTA YATAN NEDEN GÖRE ŞEKİLLENİR

Uzman Dr. Bilge Tütüncüler, “ Yıllık büyüme hızı normal olan bir hastanın büyük olasılıkla patolojik boy kısalığı olmadığını söyleyebiliriz. 4 yaşından önce 7cm/yıl, 4-6 yas arası 6 cm/yıl, 6 yaşından ergenliğe kadar 4 cm/yıl’ın altında olması yetersizdir. Boy kısalığında tedavi altta yatan nedene yöneliktir. Vitamin eksikliği ve kansızlığın önlenmesi, sistemik hastalıkların tedavisi ve uygun görülen hastalarda büyüme hormonu kullanılmasıyla yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir” diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Tütüncüler, yıllık büyüme hızının doğru hesaplanması, boy kısalığının ve altta yatan hastalığın erken tanı ve tedavisinin yapılmasındaki en önemli faktörün çocuk doktoru ziyaretlerinin aksatılmaması olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA

boy çocuk