Çılbırı keşfeden İspanya'da yoğurtlu yumurta şaşkınlığı

Yaşam Haberleri
Çılbırı keşfeden İspanya'da yoğurtlu yumurta şaşkınlığı
Fotoğraf: Shutterstock

İspanyol basınında Türkiye'ye has lezzetlerden çılbırın hikayesi ve tarifi anlatıldı.

'Hiç yoğurtlu yumurta yediğinizi hayal ettiniz mi?' diye başlayan haberde "Kulağa garip bir kombinasyon gibi gelse de bu yemek seveceğiniz bir tat" diyerek çılbıra övgüler dizildi.

'Türk yumurtası' diye bahsedilen çılbırın 15. yüzyılda Osmanlı padişahları tarafından çok sevilen bir yemek olduğu belirtilirken aslında yapımda Halep biberi kullanıldığı ancak bulunamaması halinde pul biberin de işe yarayacağı belirtildi. 

Haberde çılbır tarifi şu şekilde verildi:

İçindekiler

1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
tuz ve biber
1 yemek kaşığı taze dereotu
45 gram tereyağı
Yarım çay kaşığı Halep biberi ya da pul biber
1 yemek kaşığı sirke
4 yumurta

Sarımsağı bir tasa koyun, macun kıvamına gelmesini sağladıktan sonra yoğurdu ekleyin. Ardından tuz, karabiber ve kıyılmış dereotu ile tatlandırın. Diğer tarafta ise tereyağını orta ateşte eritip için Halep biberini ekleyip rengi değişene kadar karıştırın.

Bir kapta suyu kaynatın, kaynama noktasına gelince sirke ekleyip ateşi kısın. Suyu iyice karıştırın ve ilk yumurtayı içine kırıp haşlayın, beyazı iyice piştiğinde sarısı ise sıvı olduğunda sudan yumurtayı çıkarın. Her yumurta için aynı işlemi yaptıktan sonra bir tabağ yoğurtlu karışımınızı ekleyin üzerine de yumurtaları koyun. Onun da üzerine erittiğiniz tereyağı karışımını dökün. Bir tutam tuz ekleyip afiyetle yiyin. 

 

Kaynak: Haber Global TV

çılbır çılbır tarifi İspanya Çılbır nasıl yapılır