Çay yumurtası! Çinlilerin yemeye bayıldığı çay yumurtası tarifi

Yumurta
Çay yumurtası! Çinlilerin yemeye bayıldığı çay yumurtası tarifi

Yumurtayı hiç böyle yemediniz. Çin mutfağında sayılsa da Asya mutfağında popüler olan çay yumurtaları nasıl yapılır, onu anlatacağız.

Çay yumurtası Çin'de genellikle atıştırmalık olarak satılıyor. Haşlanmış yumurtanın hafifçe kabuğu kırılıp çay, sos ve baharatlarla kaynatılmasıyla yapılıyor. Diğer adı ise mermer yumurta. Böyle denmesinin nedeni ise yumurta kabuğundaki çatlakların mermer benzeri bir desen oluşturması.

Çin sokak yemekleri arasında geçen çay yumurtası özellikle gece pazarlarında ve Asya restoranlarında servis ediliyor.

Her ne kadar Çin'le eşleştirilse de diğer Asya ülkelerinin mutfağında da benzerleri mevcut.

İçinde yumurtanın yanı sıra soya sosu ve siyah çay yaprakları kullanılıyor. Ayrıca yumurtayı tatlandırmak için baharat, öğütülmüş tarçın, anason, rezene tohumu, karanfil ve siçuan biberinden oluşan bir baharat tozu ekleniyor.

Kimi tariflerde çay yaprağı kullanılmasa da adı çay yumurtası olarak geçiyor.

Önce yumurtalar kaynatılıyor. Sertleşip pişmiş halen gelince sudan alınıp her yumurtanın kabuğu hafifçe kırılıyor. Kabuktaki çatlak sayısı ne kadarsa o kadar çok desen oluşuyor. Yaklaşık 10 dakika sonra yumurtalar hazırlanana baharatlı çay sıvısına konuyor ve orta ateşte kaynatılıyor. Kaynama sırasında baharatlı sıvı çatlaklara sızarak yumurtaları marine ediyor. Yaklaşık 20 dakika sora yumurtalar ve içinde bulunduğu sıvı cam veya seramik kaba aktarılarak buzdolabına konuluyor. Birkaç saat sonra çaylı yumurtanız hazır.

 

Kaynak: Diğer

Çin yumurta yumurta tarifleri yumurta yemekleri