Burka nedir? Afganistan'da burka infazı

Burka
Burka nedir? Afganistan'da burka infazı

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban kadınlara burka giymeyi zorunlu tutmayacağını açıklasa da bir kadının burka giymediği için öldürüldüğünü gösteren görüntüler gün geçmeden ortaya çıktı. Peki Burka nedir?

Taliban sözcüsü ayrıca kadınların burka giymesinin şart olmadığını ama başörtüsünün zorunlu olacağını söylemişti. Pazar günü Kabil'i ele geçirerek Afganistan'ın yönetimini fiilen devralan Taliban verdiği yapıcı mesajlara rağmen Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği gerekçesiyle katletti.

Burka nedir?

Burka, her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaftır. Taliban yönetimi zamanında Afganistan'da giyilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yönetimle serbest bırakılmasına rağmen, halk bazında büyük bir değişim görülmemiştir. Bunun dinî, geleneksel ve sosyal sebepleri olduğuna dair yorumlar yapılmıştır. Şu anda yaygın olarak Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzey bölgesinde görülmekle beraber, dünyanın hemen her yerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bazı koyu Yahudi mezhepleri de burka benzeri tüm vücudu örten kıyafetler giymektedirler.

İslam Konferansı Teşkilatı(İKT) Genel Sekreteriyken Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Burkanın İslamda yerinin olmadığını" söylemişti. İhsanoğlu, Müslüman bazı ülkelerde kadınların Burka giymelerinin "İslam diniyle ilgili olmadığını, bazı grupların geleneklerinden kaynaklandığını, İKT olarak kadınların burka giymelerini tasvip etmediklerini" kaydetmişti.

burka Afganistan Kadın Hakları İslamiyet