Kan donduran görüntüler: Taliban'dan Afgan kadına infaz!

Afganistan Burka
Kan donduran görüntüler: Taliban'dan Afgan kadına infaz!

Taliban güçlerinin, Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen dün yaptığı basın açıklamasında, kadın hakları konusunda ılımlı açıklamalar yapmıştı, ancak Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için infaz edildiğine yönelik iddialar herkesi şoke etti

Sözcü Shaheen dün yaptığı basın açıklamasında, Afganistan'da kadınların çalışması ve okumasına ilişkin konulara ve ülkede Taliban güçlerine kimin liderlik edeceğine yönelik kararlara değindi.

Açıklamasında, Afganistan'daki kadınların üniversite düzeyine kadar eğitim görme ve çalışma hakkına sahip olacağını belirten Shaheen, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkede "binlerce" okulun faaliyete devam ettiğini ifade etti. Kadınların başörtüsü takmasının isteneceğini, fakat çarşaf giymelerinin istenmeyeceğini aktaran Shaheen, "Bunlar bizim kurallarımız değil, bunlar İslami kurallar. Bu onların güvenliği içindir" dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, şeriat yasaları çerçevesinde kadınların haklarına saygı duyulacağını söyledi. Sözcü, kadınların da şeriat yasaları çerçevesinde yaşamaktan mutlu olacaklarını belirtti ve "Kadınlarımızın hakları var ve bu haklardan yararlanacaklar. Eğitim, sağlık ve diğer alanlara katılım sağlama haklarına sahipler" şeklinde konuştu. Mücahid, kadınların çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Ancak ABD merkezli Fox News'un haberine göre, Afganistan'ın Takhar vilayetinde bir kadın burka giymediği için Taliban militanları tarafından vurularak öldürüldü. 

Kan donduran görüntüler: Taliban'dan Afgan kadına infaz! - Resim : 1

 

11 Eylül sonrası ABD'nin 2001'de Taliban hükümetini devirmeden önce, kadınların özgürlükleri ciddi şekilde kısıtlanmış, erkek refakatçi olmadan evden çıkmaları ve katı kıyafet kuralları uygulayan Taliban, dünyanın tepkisine rağmen kadınların infazını gerçekleştirmişti. 

Fox News, öldürülen kadının fotoğrafını okurlarıyla paylaştı. Sosyal medyada da kısa sürede yayılan fotoğrafı dünya gündemin oturdu.

 

SİLAH VE ROKETATARLARLA GEZDİKLERİ GÖRÜLDÜ

Afganistan'ın başkenti Kabil'de hayat yavaş yavaş normale dönmeye başlarken, Taliban üyelerinin ise sokaklarda ellerinde silah ve roketatarlarla gezmesi dikkatlerden kaçmadı.

 

NE OLMUŞTU?

Öte yandan Kabil'de Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi üzerine Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise ülkeyi terk etmiş, Batılı ülkeler vatandaşlarını ve diplomatik personelini Afganistan'dan tahliye etmeye başlamıştı.

Ayrıca Kabil Üniversitesi ve Eğitim Bakanlığı binasının kontrolünü ele geçiren Taliban, kadınların okuma ve çalışma fırsatına sahip olacağını duyurmuş, fakat Kabil'deki çoğu okul ve üniversite pazartesi günü kapalı kalmıştı.

Bunlara ek olarak Taliban güçleri, Afganistan'ın eski hükümet yetkililerinden ve kolluk kuvvetlerinden intikam alma planlarının olmadığını da ifade etmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Taliban Afganistan Suhail Shaheen afgan kadınlar