Burası Antarktika değil Hakkari... 20 bin yıllık Cilo Buzulları eriyor: Örtüyle kaplansın!
Hakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan 20 bin yıllık buzullar, küresel ısınma nedeniyle eriyor. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, doğal miras olan buzulların korunması için İtalya'da yapıldığı gibi örtüyle kaplanması gerektiğini belirtti.
Hakkari'nin Cilo-Sat Dağları'ndaki, buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başlaması, çevrecileri ve doğaseverleri endişelendiriyor. Terörden temizlenen ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'milli park' ilan edilen dağlar, her yıl Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından ziyaret ediliyor. 1-2 Temmuz'da valilik organizasyonuyla bu yıl 5'incisi düzenlenen festivalde 20 bin kişiye ev sahipliği yapan 4 bin 135 rakımlı dağda bulunan Cilo Buzulları son yıllarda ise erimeye başladı.
'100-200 METRELİK DİKEY TABAKA 50 METRELERE KADAR DÜŞTÜ'
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların alan kaybı yaşadığını, 4 kilometreye kadar uzanan buzulların 1,5 kilometreye, 100-200 metrelik dikey tabakanın da 50 metrelere kadar düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, doğal miras olan buzulların korunması için örtüyle kaplanması gerektiğini belirtti.
Cilo'nun Türkiye'nin en büyük ikinci dağı olduğunu ve üzerinde kalıcı buz örtüsü olan bir dağ olduğunu anlatan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, şunları ifade etti:
"Cilo-Sat dağları tam bir doğa harikası. Yaklaşık 20 bin yıllık bir geçmişi olan bir buzuldan söz ediyoruz. Bu buzullar, maalesef özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliğinin yarattığı sıcaklık, beraberinde yaşanan buharlaşma Cilo'daki buzulların alan kaybetmesine neden oldu."
"Küresel iklim değişikliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve sıcaklıklar giderek hızlanacak. Bu da bize şunu gösteriyor, Cilo gibi doğa harikası buzulları, bünyesinde barındıran dağlık alanlar maalesef etkileyecek ve erime noktasında süreç devam edecek. Alan kaybetme de her geçen gün hızla devam edecek. Bunun önüne geçilebilir."