Bu köye taşınana 285 bin lira para verilecek

İtalya
Bu köye taşınana 285 bin lira para verilecek

Şehirleşmeyle birlikte terk edilen köyler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu tehlikeyi yakından hisseden İtalya'nın Calabria bölgesi köyleri yeniden canlandırabilmek için çılgın bir projeye imza attı.

İtalya'nın en büyük derdi küçük kasabalarında neredeyse yaşayan kimsenin kalmaması.

Artık hemen hemen herkes doğdukları yerden göç edip büyük şehirlere gidiyor. Hal böyle olunca da köylerde insan görmek neredeyse imkansız hale geliyor.

Calabria bölgesi de bu dertten muzdarip yerler arasında. 

Bölge yetkilileri nüfusu azalan yerlere insan çekmek amacıyla paraya başvurma kararı aldı.

Buna göre listesi yapılan köylerde en az 3 yıl boyunca kalacak ve iş yapacak kişilere 260 bin lira (28 bin euro) para verilecek. 

Bahsedilen köyler ya dağ yamacında ya deniz kenarında. 

Tabi Calabria bölgesi yetkilileri bu parayı hava hoş olsun diye vermiyor. 285 bin lirayı alıp köylere yerleşen kişiler bir iş kurmak zorunda. Ya sıfırdan ya da kapanmış işletmeleri alarak yeniden çalıştırmayı taahhüt etmek zorundalar. 

Bu köylere yerleşecek kişiler için İtalyan olma zorunluluğu yok. Ancak yabancıysanız ve buraya yerleşmek istiyorsanız oturma izninizi kendinizin halletmesi gerekiyor. Ayrıca yaşınız da 40'ı geçmemeli. 

Bu köye taşınana 285 bin lira para verilecek - Resim : 1

Kabul edilen kişiler 90 gün içinde Calabria'ya taşınmaya hazır olmak zorunda. 

Bu köylerde yapabileceğiniz işler arasında pansiyon işletmek, restoran ya da bar açmak, çiftçilik yapmak, mağaza açmak gibi çok sayıda opsiyon var. Yeni bir fikir de ortaya atabilirsiniz. 

Verilecek para aslında tek seferlik bir finansman kaynağı. Bölge sakinleri parayı alıp 3 yıl işlettikten sonra gitme imkanınız olsa da gitmeyeceğinizi umuyor. 

Şimdilik nüfusu 3 binin altındaki köyler bu projeye dahil edildi. İleride yeni köylerin de eklenmesi bekleniyor. 

Calabria yetkilileri bu fikri son zamanlarda  sık sık duyduğumuz İtalya'daki 1 euro'luk ev satışlarından esinlenerek ortaya çıkarmış. Ancak amaçları sadece nüfusu artırıp atıl yerleri yeniden kullanılabilir hale getirmek değil, aynı zamanda köylerin kalkınmasını da sağlamak istiyorlar. 

Bu köye taşınana 285 bin lira para verilecek - Resim : 2

Proje önümüzdeki haftalar içinde aktif olarak hayata geçirilecek ve başvurular alınmaya başlayacak. 

Haftalardır üzerinde çalışılan proje için şimdiden 700 bin euro'luk kaynak ayrılmış durumda.

Calabria'da kasabaların yüzde 75'inden fazlasında 5 binden az kişi yaşıyor. Eğer bu proje işe yaramazsa önümüzdeki yıllarda bu kasabaların tamamen yok olması söz konusu olacak. 

Proje dahilinde gidebileceğiniz yerler şöyle: 

Civita - Samo - Precacore - Aieta - Bova - Caccuri - Albidona - Sant'Agata del Bianco - Santa Severina - San Donato di Ninea 

Projeyle ilgili detayları buradan takip edebilirsiniz. 

Kaynak: Haber Global TV

İtalya Calabria