Bu elma tarih kokuyor!
Amasya'da 2 bin yıldır yetiştirilen coğrafi işaretli Amasya misket elmasının hasadı başladı. Üreticiler bir elmanın Amasya elması olup olmadığını yatay kesildiğinde çekirdeklerinin bulunduğu kısmın yıldız şeklini almasından anlıyor.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümdeki bu özel meyvenin kendine has rengi, tadı, aroması, ince kabuklu, sulu ve gevrek olmasının en lezzetli elma çeşitleri arasında olduğunu açıkladı.
Amasya elmasının ortasından yatay olarak kesilmesiyle çekirdeklerinin yıldız şeklini aldığı özelliğinin diğer elmalarda genellikle görülmediğine dikkat çeken Çetin, “Kesildiğinde tohum yatağı yıldız şeklini alıyor. 5 yıl önce de bu değerli meyvenin coğrafi işareti alınmıştı. Pazarlama ve tanıtımda katkılarını görüyoruz” diye konuştu.
Mesleğine başladığı yıllarda baba ocağı Taşova'nın Alpaslan köyünde diktiği elma ağaçlarından ürün alan 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, “Amasya misket elmasını yaşatılmasını isteyen birisiyim. Çünkü tadı, kokusu ve rengiyle, her şeyiyle mükemmel bir elma. Bu Amasya'ya özel bir durum. Diğer yerlerde bu tadı bulamazsınız” şeklinde konuştu.