'Bir mesajla benden ayrıldı' | Sağlıklı ayrılık nasıl olmalı?

Yaşam Haberleri
'Bir mesajla benden ayrıldı' | Sağlıklı ayrılık nasıl olmalı?
Ayrılıkta gerekçelerinin net şekilde ifade edilmesinin ve ayrılığın yüz yüze yapılmasının daha doğru olduğu belirtiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bir ilişkiye başlamak kadar onu bitirmek de doğal. Ancak insanlar bazen ilişkilerini bitirmekte zorlanıyor ve kendini o ilişkinin içinde mutsuz bir halde çırpınırken bulabiliyor. Peki, böylesi durumda en makul adım nasıl atılmalı? Sağlıklı bir ayrılık nasıl olmalı?

İlişkilerde başlangıçlar kadar, bitişler de normal. O ilk heyecanların yerini kavgalar ve küsmeler aldığında ayrılık kaçınılmaz hale gelebiliyor. İlişkinin başında gözümüze hoş gelen bazı şeyler, bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Peki, ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde bitirebiliyor muyuz? İlişki sırasında karşı tarafa olan duygularımızın bittiğini nasıl anlarız ve bunları en net biçimde nasıl aktarabiliriz?

Uzman Klinik Psikolog Sibel Toledo, ayrılıkta iki tarafın birbiriyle iletişim kurmasının ve ayrılma gerekçelerini net bir şekilde ifade etmesinin daha doğru olacağını söylüyor. Bu süreçte, karşı tarafın sorularının havada bırakılmaması gerektiğine işaret eden Toledo, partnerin net ve dürüstçe bitirme gerekçelerini açıklamasının önemine vurgu yapıyor.

Toledo, “En önemli şey ise saygı çerçevesinde ayrılabilmek” diyor ve ayrılık sonrası çok sık görülen stalk kültürüne de şöyle dikkat çekiyor:

“Bittikten sonra iki tarafın da birbirini stalklamadığı bir bitiş en idealidir. Gözetlemek, o tarafın içindeki bir şeyleri tam olarak bitiremediğini gösterir.”

Toledo bu merakın temelini ise, “Ben iyi değilim ama o iyi mi, atlatabildi mi, hayatına devam ediyor mu?” hisleri olarak açıklıyor.

Toledo, ilişkileri bitirmekte de zorlandığımıza dikkat çekiyor. “Zaman geçtikte ilişkiler toksik (zarar verici) bile olsa konfor alanına dönüşüyor. Alışkanlıklar ve rutinler oluşuyor ve o alan güven veriyor” diyen Toledo, “Çünkü o kişi ile nasıl baş edebileceğini biliyorsun” ifadeleri ile sözlerine devam ediyor.

'Bir mesajla benden ayrıldı' | Sağlıklı ayrılık nasıl olmalı? - Resim : 1
Toledo, ilişkilerin toksik bile olsa bir noktada konfor alanına dönüşebildiğine işaret ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

'İÇİNİZE BAKIN, CEVAP ORADA'

Toledo, zararlı ilişkilerde yakın çevrenin de uyarılarını dikkate almak gerektiğini vurguluyor.
Duygularımız bittiğinde o konuşmayı yapabilmek için ise kararlı olmak ve çok iyi düşünmek şart. Toledo, “Onun hayatınızdan çıktığı bir senaryo düşünün ve içinize bakın, cevap orada” diyor.

“Arayıp sormadığında merak yoksa, özlem bittiyse bunlar duyguların da bittiğini gösterir” diyen Toledo, “Karar verin ve ilerleyin. Karşı tarafa acıyorsanız, onunla birlikte bir şeyler yapmak keyif vermiyorsa hatta görev haline geldiyse bir şeyler tükenmiştir” diyerek, sözlerini noktalıyor.

Uzman Psikolog Kemal Özcan ise, “İlişki zaten sağlıklı olsa, ayrılık olmaz” ifadeleri ile sözlerine başlıyor. Özcan, “Kişi, kendi içinde netleşmeli. Karşısındakinin tavrına göre, kararsız kaldığında bu iş uzar, patinaja döner” diyor.

İlişkiyi bitirmek isteyen taraf, ayrılık konuşmasını mutlaka kafasında tasarlamalı. Uzmanlar, bu konuşmanın mutlaka yüz yüze olması gerektiğinin altını çiziyor, mesajla bitirmenin ise 'aşağılayıcı' bir davranış olduğunu belirtiyor. Özcan, “Bu 'kaçak dövüşmek' olur ve karşı tarafa değer verilmediğini gösterir” ifadeleri ile açıklıyor.

Ayrılığı haklı çıkarmak için suçlayıcı ifadelerden de kaçınmanın şart olduğunu dile getiren Özcan, bu durumu da “Artık biten bir ilişkide diğerini daha fazla yaralamaya gerek yok. Çünkü artık ilişkinizi bitirdiniz ve 'şurada şöyle olmuştu, böyle demiştin' tarzındaki ifadelerin kıymeti yok” demekte.

Her zaman negatife de odaklanmamak gerektiğini vurgulayan Özcan, "Her şeye rağmen karşınızdaki kişiyle güzel zamanlar da geçirdiniz" diyor.

Özcan, bitişin sadakatsizlikten kaynaklandığı durumlarda ise bu durumu partnerle paylaşmamak gerektiğini söylüyor. Sosyal medyadan fotoğrafların kaldırılması için de en fazla bir ay beklemek gerektiğini aktaran Özcan, “İlişkiler göz önünde yaşanıyor, meraklı kişilere malzeme verilmemeli” ifadesine yer veriyor. Bazı ayrılıkların ertesinde barışma yaşandığında da anımsatan Özcan, fotoğraf kaldırma ve yeniden yükle durumlarının ilişkinin ciddiyetini de zedeleyebildiğinin altını çiziyor.

İlişkilere emek harcandığını, duygusal yatırım yapıldığını ve bunlardan vazgeçmenin kişiye zor gelebileceğini söyleyen Özcan, ilişki bitirememeyi de şöyle açıklıyor:

“Yeni bir ilişki kolay değil. Yeniden güvenmek ve zaman ayırmak, uzun uğraşlar gerektiriyor. Kişiler bu durumda, bildikleri cehennemi bilmedikleri cennete tercih edebiliyor.”

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri ilişkiler ayrılık