Bir hastayı solunum cihazından nasıl çıkardılar? 'Tıbbın gereğini...'

koronavirüs
Bir hastayı solunum cihazından nasıl çıkardılar? 'Tıbbın gereğini...'
Mercy hastanesi yetkilileri 55 yaşındaki adamı solunum cihazından neden aldıklarına ilişkin belirli bir açıklamada bulunmadı. Fotoğraf: Temsili-Shutterstock

55 yaşındaki Scott Quiner, asla aşı olmayı düşünmezken çok ağır Covid-19 hastası oldu. Günlerce yoğun bakımda kalan adamı hastane yönetimi aniden solunum cihazından çıkardı.

Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi hastanelerin yoğun bakımları ABD’de de aşı olmayan Covid-19 hastaları ile dolu. Scott Quiner isimli Covid-19 hastası aşı olmayı reddetmesinin de ektisiyle geçen ekim ayında hastaneye kaldırıldı. Zorlukla nefes alan 55 yaşındaki adam kısa süre sonra solunum cihazına bağlandı. Minnesota eyaletinde yoğun bakımda kaldığı süre içinde 15 kilogram verdi. 62 bin nüfuslu Coon Rapids şehrinde Mercy Hastanesi’nde yatıyordu.

11 Ocak’ta Quiner’ın eşine hastane yetkilileri iki gün içerisinde kocasını solunum cihazından çıkaracaklarını söyledi. Anne Quiner kocası daha iyileşmediği için karara itiraz etti ancak hastane yönetiminin kararı kesindi. Scott Quiner iki gün sonra solunum cihazından alınır alınmaz, çift mahkemeye gitti.

TAVIR MI ALDILAR?

Buradaki konu bir hasta kendi kararını verecek bilinçte değilken hastanenin nasıl onu solunum cihazından çekebileceği idi. Acaba hastane yönetimi içeride aşılı hastalar varken aşı olmayıp bu denli hastalanan Scott Quiner’a karşı bir tavır mı alıyordu?

Mahkeme kayıtlarına göre Mercy hastanesi Quiner’ı solunum cihazından aldıkları için spesifik bir kanıt sunmadı. Scott Quiner’ın eşi Anne, eşi cihazdan çıkarıldıktan bir gün sonra soluğu aşı karşıtı ünlü bir podcast sunucusunun programında aldı ve buradan yaptığı çağrı sonucu kendine bir avukat buldu.

Anne Quiner programda, “ 'Onu neden öldürüyorsunuz' diye sordum” diyor. Minnesota kanunlarına göre bir hasta kendi hakkında karar verecek durumda değilse tıbbi durumu hakkında karar verme hakkı eşine geçebiliyor.

Hakim Jennifer Stanfield davaya bakarken, Scott Quiner 15 Ocak tarihinde Teksas’ta farklı bir hastaneye nakledildi ve burada yeniden solunum cihazına bağlandı. Yakınlarının anlatımına göre önceki gün gözlerini kırpabiliyor ve elini oynatabiliyordu.

'OLAĞANÜSTÜ BAKILDI'

Quiner’ın solunum cihazından alma kararını veren Mercy Hospital’ın işletmecisi Allina Health yaptığı açıklamada, “Hastamıza yetenekli tıbbi ekibimiz tarafından olağanüstü bir bakım sağlandı, hastaya ve ailesine iyi dileklerimizi sunarız” açıklaması yapıldı.

Mahkeme kayıtlarına göre hastane yönetimi ‘tıp bilimi dahilinde en iyisini yaptıklarını’ söyledi. Hastane avukatları, doktorların istedikleri an hastayı solunum cihazından çıkarmaya hakları olduğunu söyledi. Avukatlar hastanın tedaviden önce hangi tip tedaviyi isteyip hangisini istemediği yönünde bir kağıt imzalamadığını da belirttiler.

Minnesota sağlık sistemi Covid-19’a direniyor. Geçen Perşembe günü eyaletteki erişkin yoğun bakım servislerinin sadece yüzde 1 yatak kapasitesi boştu. Minnesota’da sağlık hukuku alanında dersler veren Profesör Thaddeus Pope hastanenin yatak kapasitesi açmak için hastadan solunum cihazını çıkarmış olabileceğini ama bu tür bir kararın hastanelerde çok ender alındığını söyledi.

MAHKEME HAKKI VAR

Minnesota kanunları çerçevesinde bir hastanın gerekli tıbbi bakımı almadığı düşünülüyorsa yakınlarının mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor. Genellikle bu meseleler mahkemeye gitmeden önce hastanın sigorta şirketi ile doktorlar bir araya geliyor. Burada anlaşılamazsa doktor etik komiteye hastaya uyguladığı bakımı anlatıyor.

North Central College’dan Dr. Mary Groll yaşam ve ölüm kararları gibi durumlarda ise doktorların beyin ölümünden kesin bir şekilde emin olduktan sonra bu kararları vereceğini aktarıyor. Ama hastanın beyin fonksiyonları yerinde ve yaşam belirtileri gösteriyorsa solunum cihazından çekmek oldukça tartışmalı bir karar olarak yorumlanıyor. Doktor Groll, Günün sonunda olay hastanızla başlar ve onunla biter. Doğru karar vermek zorundasınız” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı New York Times’ta Maria Cramer imzası ile yayımlanan ‘Court Battle Over a Ventilator Takes a Patient From Minnesota to Texas’ isimli derlemeden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs önlemleri Avrupa koronavirüs önlemleri solunum cihazı