Lostra salonlarına spor ayakkabı ilgisi... 'Ben bunun neresini tamir edeyim?'

Yaşam Haberleri
Lostra salonlarına spor ayakkabı ilgisi... 'Ben bunun neresini tamir edeyim?'
Artan fiyatlar nedeniyle insanlar yeni ürün almak yerine eski ayakkabılarını tamire götürüyorlar. Fotoğraf: Eren Sakarya

Spor ayakkabı fiyatları, enflasyon nedeniyle son zamanlarda yükseldi. İthal bir spor ayakkabının sezon fiyatı 2 bin-3 bin 500 lira arasında değişiyor. Bazı vatandaşlar lostra salonlarının yolunu tuttu.

Günlük hayatta birçok kişiyi spor ayakkabı giyerken görmek mümkün. Bu ayakkabıların tercih edilmesindeki ana sebep rahat olmaları. Ancak artan enflasyon ile gelen zamlar sonrası da spor ayakkabılar cep yakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart ayında giyim ve ayakkabı grubunda yıllık enflasyon yüzde 17,27 artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl bin lira civarı seyreden Amerikan ve Alman malı spor ayakkabıların sezon fiyatları, 2 bin - 3 bin 500 lira civarında değişiyor. Uzakdoğu'dan getirtilen taklit spor ayakkabıların sezon fiyatları bile 500 ila bin liradan başlamakta. Bu durum da insanları yeni spor ayakkabı almak yerine eldeki ayakkabılarını tamir ettirmeye itiyor.

İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Karaman, "Ayakkabıda tamir dönemi başladı" ifadelerini kullanıyor. Ekonomik zorluklardan dolayı insanların yeni spor ayakkabı almayı düşünmekte zorlandıklarını belirten Karaman, lostra salonlarının iyi bir dönem yaşadıklarını söylüyor. İnsanların orijinal ürün almaya zorlandıkları için genellikle Uzakdoğu'dan gelen taklit ayakkabılara rağbet gösterdiklerini söyleyen Karaman "Bu ayakkabıların taklitleri zor tamir ediliyor. Üstelik bu taklitler sağlıksız ayakkabılar" ifadelerini kullanıyor. Ayakkabıcı esnafının zor durumda olduğunu belirten Karaman "Dolar kuru yerinde saydığı için ihracat da yapılamıyor. Önümüzdeki seçimlerin yarattığı bir belirsizlik var biz de bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamlıyor.

'ESKİDEN YIRTILDI MI ÇÖPE ATIYORLARDI'

Beşiktaş Sinanpaşa Pasajı'nda lostra salonu bulunan Hakan Bey, vatandaşların spor ayakkabılarını mecburen tamire getirmek zorunda kaldıklarını, çünkü satın aldıkları zamandan bu yana ayakkabıların yüzde 200 - 300 zamlandığını söylüyor. "Eskiden yırtıldı mı çöpe atıyorlardı şimdi zengini de tamire getiriyor" diyen Hakan Bey geçtiğimiz sene bin liraya en kaliteli spor ayakkabının alınabildiğini ama şimdi aynı ayakkabının 3 bin lira olduğunu belirtiyor.

Orijinal ayakkabıların tamire getirildiğini söyleyen işletmeci, "Taklit ayakkabı zaten yırtıldı mı tam yırtılıyor neresini tamir edeceğiz bilemiyoruz ama taklit ayakkabılarını da getiriyorlar tamire" ifadelerini kullanıyor. Hakan Bey "Şimdi millet eskiye döndü. 25 yıl önce de tamire getiriyorlardı" diyor. Son olarak lostra salonu sahibi, Kahramanmaraş depremlerinin olduğu zamanı eski ayakkabısını tamir ettirip deprem bölgesine yollayan kişinin çok olduğunu söyledi.

Lostra salonlarına spor ayakkabı ilgisi... 'Ben bunun neresini tamir edeyim?' - Resim : 1
Hakan bey, artık varlıklı müşterilerin bile ayakkabılarını tamire getirdiğini belirtiyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Dükkanı Kadıköy Altıyol'da bulunan ayakkabı tamircisi Mehmet Bey, son zamanlarda spor ayakkabısını getirip yaptıran insan sayısının oldukça arttığını söyledi. "Dükkan spor ayakkabı dolu" diyen Mehmet Bey, insanların ayakkabı giyilemeyecek hale gelene kadar giydiğini sonra tamir için dükkanlarına getirdiklerini ifade ediyor. 

Kadıköy'deki bir başka ayakkabı tamircisi Süleyman Bey de son zamanlarda spor ayakkabısını tamire getiren sayısının bir hayli yükseldiğini söylüyor. Süleyman Bey "10 kişiden 8'i spor ayakkabı giyiyor. Haliyle yenisini alamadıkları için en ufak bir sorunda tamire getiriyorlar" diyor. Süleyman Bey deri ayakkabısını tamire getirenlerin sayısında da artış olduğunu söylüyor. Vatandaşların taklit spor ayakkabıları getirmediklerini çünkü taklit ayakkabıların yırtıldı mı tam yırtıldıklarını, tamir edilemez olduklarını söylüyor.

Lostra salonlarına spor ayakkabı ilgisi... 'Ben bunun neresini tamir edeyim?' - Resim : 2
Ayakkabı tamircisi Mehmet bey, dükkanının ayakkabı ile dolduğunu söylüyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Kadıköy'de bulunan bir diğer lostra salonunu işleten Ünal Bey, artık kimsenin tamir bile yaptıramadığını söylüyor. Ünal Bey, "Artık ayakkabının suyunu çıkarana kadar giyiyorlar. Paramparça hale gelene kadar kullanıyorlar ayakkabıyı" diyor. Bulunduğu dükkanda 90 yıldır ayakkabıcılık yapıldığını söyleyen lostra salonu sahibi, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Burada eskiden 10 kişi çalışırdı. Şimdi ben tek çalışıyorum. İşler gün geçtikçe daha da kötü hale geliyor. Son on senedir git gide düştü işler."

Beşiktaş'taki ayakkabı ve çanta tamir eden Ahmet Bey, iş yoğunluğunun zaman zaman değiştiğini söylüyor. Ahmet Bey "Daha önce ayakkabısını yaptırmaya geliyorlardı ama depremlerden sonra işler durdu" diyor.

Kaynak: Haber Global TV

ayakkabı TÜİK