Bir siyasetçi nasıl giyinmeli? 'Her rengin verdiği bir mesaj var...'

14 Mayıs Seçimleri Web Özel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Meral Akşener
Bir siyasetçi nasıl giyinmeli? 'Her rengin verdiği bir mesaj var...'
Siyasetçilerin güçlü renkleri tercih etmeleri öneriliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Seçimlere bir ay kala adaylar netleşirken seçim çalışmaları da hızlı bir şekilde sürmekte. Propaganda döneminde siyasetçiler için dış görünüş çok önemli. Özellikle giydikleri kıyafetler, kullandıkları aksesuarlar ve seçtikleri renkler siyasetçilerin alacakları oy oranını bile etkileyebilir.

Eren Sakarya - Sibel Gülersöyler / Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs'ta yapılacak. Cumhurbaşkanı adayları Mart ayında belli oldu, ittifak ve partilerin milletvekili listeleri de kısa süre önce netleşti. Adaylar seçim çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütmekte.

Siyasetçilerin propaganda dönemleri için en kritik unsurlardan biri imaj ve görünüm. Seçmenlerinde yaratacakları intiba seçim çalışmaları için hayati önem taşıyor. Bunun için vücut dilleri kadar giydikleri giysiler, taktıkları aksesuarlar ve bu giysilerin renkleri, modelleri de seçmenlerinden gelecek oy oranını etkileyebilecek nitelikte. Peki seçimlerin yaklaştığı şu süreçte bir siyasetçi nasıl giyinmeli?

İmaj ve iletişim danışmanı Şahika Güler, resmi ve klasik tarzda giyimin siyasetçiler için önemli olduğunu belirtiyor. "Profesyonel ve güçlü bir izlenim yaratmak gereklidir" diyen Güler, aksesuarların doğru ve ölçülü kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Güler "Aynı zamanda ipek, pamuk gibi doğal kumaşlar tercih edilmelidir" diyor.

Bir siyasetçi nasıl giyinmeli? 'Her rengin verdiği bir mesaj var...' - Resim : 1
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir canlı yayına mavi kravatla çıkmıştı. Fotoğraf: AA

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Mukaddes Başkaya ise, siyasetçilerin temiz ve bakımlı durmalarının çok önemli olduğunu söylüyor. "Herkesin bir tarzı vardır ama vücut şekillerine göre giyinmeliler" diyen Başkaya, siyasetçilerin giysilerinin konforlu olması gerektiğini söylüyor.

Tasarımcı ve terzi Ali Günaydın ise siyasetçilerin halk ile iç içe olduklarında toplantının ağırlığına göre elbise-blazer ceket ve kumaş veya kanvas pantolon giymeleri gerektiğini ifade ediyor. Günaydın, "Modadan ziyade kendi çizgisini de ortaya koymalı. Vücut tipi ve ten rengine göre renkler ve çizgiler seçilmesi de çok büyük bir artıdır" diye belirtiyor.

RENK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Siyasetçiler için giydikleri elbise kadar elbiselerin renkleri de çok önemli. Şahika Güler, her rengin bizlere verdiği ayrı bir mesaj olduğunu söylüyor. Güler "Özellikle siyaset dilinde bordo renginin önemi büyüktür. Bordo rengi güç mesajı verir. Mavi rengi ise seçmene güven mesajı verir" demekte. Kırmızı renginin ise vatanseverlik mesajı olarak göründüğünü söyleyen imaj danışmanı, genellikle kırmızı renkli kravat tercih edilmesinin sebebinin bu olduğunun altını çiziyor. Güler, "Güçlü renkler tercih edilmelidir. Gri, bordo, mavi, antrasit, siyah en çok kabul gören renklerdir" diyor.

Mukaddes Başkaya da siyasetçilerin renkli giyinmekten kaçınmamaları gerektiğini söylüyor. Başkaya, "Siyasetçiler asla kahverengi giymemeliler" diyerek, kahverenginin seçmen gözünde olumsuz etki yaratacağı uyarısını yapıyor. Başkaya, sözlerine şöyle devam ediyor:

 Şu anda bahardayız ve siyasetçiler seçim propagandalarına başlıyor. Baharı yansıtacak, ümit vadedecek canlı renkler giyilebilir. Örneğin kırmızı, pembe, yeşil olabilir. Bu renkler de siyah ve beyaz ile kombinlenebilir. Beyaz, kadın siyasetçilerde de çok etkili; netliği ve temizliği simgeliyor.
Bir siyasetçi nasıl giyinmeli? 'Her rengin verdiği bir mesaj var...' - Resim : 2
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kırmızı kravatla. Fotoğraf: Reuters

KRAVAT TAKMAK ÖNEMLİ Mİ?

Mukaddes Başkaya, siyasetçinin ekran karşısında ve toplantılarda kravat takmak zorunda olduğunu, bu ortamda kravatsız olmanın negatif etki yaratacağını belirtiyor. Başkaya, politikacıların halkın arasında olduğuklarında kravat takmayabileceklerini belirterek "Siyasetçinin halk arasındayken kravatsız olması ve spor kıyafet giymesi, halkın siyasetçiye daha kolay ulaşabileceği mesajını veriyor" demekte. Ayrıca Başkaya, kadın siyasetçilerin de giysilerini inci takılar veya ipek fularlar ile tamamlayabileceğini söylüyor.

Bir siyasetçi nasıl giyinmeli? 'Her rengin verdiği bir mesaj var...' - Resim : 3
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, açık renkli bir takım elbise giyerken. Fotoğraf: AA

Tasarımcı Ali Günaydın ise, erkeklerde çok fazla aksesuar olmadığı için kravat ile aynı renk olmayan ancak uyumlu bir mendilin takım elbiseyi ön plana çıkarttığını ifade ediyor. İmaj ve iletişim danışmanı Şahika Güler de kravat takılmasının seçim kampanyasının nerede yapıldığına bağlı olduğunu düşünüyor. Güler sözlerini şöyle noktalıyor:

"Kişisel imajınızı doğru yönetebilmek için yerine göre giyinmek gereklidir. Resmi olmayan etkinlikler için kravatsız görünüm idealdir. Seçmene 'bizden biri' mesajı verilmelidir. Bu nedenle siyasetçi zaman zaman kravat tercih etmeyebilir. Spor ve şık görünüm etkili olacaktır."

eren.sakarya@haberglobal.com.tr
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

seçim kravat oy imaj