'Allah'a ısmarladık, EYT çıktı ben gidiyorum' | Kaç kişi bunu diyecek?

EYT
'Allah'a ısmarladık, EYT çıktı ben gidiyorum' | Kaç kişi bunu diyecek?
EYT'liler Maltepe Mitingi'nde bir araya gelmişlerdi. Fotoğraf: AA

Yüz binlerce insanın beklediği EYT düzenlenmesi netleşti. 2.5 milyon insanın düzenlemeden faydalanması bekleniyor. 40-50 yaş grubunu yakından ilgilendiren düzenleme sonrası çalışanların bazıları işe devam edecek. Peki kaç kişi 'Allah'a ısmarladık ben gidiyorum' diyerek çalışmayı bırakacak?

Uzun süredir konuşulan bir sorun bitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. 1999 yılının Eylül ayından önce sigorta girişi olan erkekler 43, kadınlar 38 yaşında ise emekli olabilecekler. EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmadı. Erkeklerin 25 yıl, kadınların ise 20 yıl çalışmış olmaları emekli olmaları için yeterli olacak.

EYT’ye başvurular SGK’nın e-devlet üzerinde yaptığı bir platform üzerinden gerçekleştirilebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesinden 2.5 milyon vatandaşın yararlanacağını söyledi. Emekli olmak için çalıştıkları şirketten istifa eden kişilere ise şirketlerin ödeyeceği tazminat için KGF garantili kredi sağlanacak.

31 MİLYON ÇALIŞAN VAR

EYT’nin istihdam üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak ediliyor. Bugün Türkiye’de yeni iş bulmak isteyen pek çok gencin, önündeki sorun tecrübe EYT’den kaynaklı yaşanacak işten çıkışların bu gençlere alan açıp açmayacağı da merak ediliyor. Ocak 2022 tarihinde Türkiye’de sigortalı çalışan işçi sayısı 29 milyon 186 bindi. Ekim 2022 tarihine gelindiğinde bu sayının 31 milyon 595 bine çıktığı görülüyor. EYT ile birlikte bu sayının ne kadar azalacağı merak konusu.

45 yaşındaki lojistik uzmanı Cüneyt Altar, işi bırakmayı düşünmediğini söylüyor. Altar, “Şirket ile anlaşırsam devam edeceğim. Ağır nakliye ve lifting konusunda uzmanım. Emekli maaşım bağlandığı zaman çok iyi gelecek. İşsiz kalırsam bir güvencem de olacak” diye konuştu.

'Allah'a ısmarladık, EYT çıktı ben gidiyorum' | Kaç kişi bunu diyecek? - Resim : 1

'KÖYE YERLEŞECEĞİM'

Cemal Subaşı 52 yaşında şoförlük yapıyor, Eylül 1999 sigorta girişli. Gününü doldurmayı bekliyor, Subaşı, “Bir sorun çıkmazsa emekli olur olmaz köye yerleşmeyi düşünüyorum” ifadesini kullanıyor. İstanbul’dan gidecek olanlar bu noktada önemli. Megakent sadece 2021 yılında 385 bine yakın göç aldı. Şoför Engin Şahin ise 48 yaşında, emekli olabiliyor. Şahin, “Bir kızım ve bir de oğlum var ikisini de okutmak zorundayım” demekte.

Bakım teknikeri Galip Karimiş ise 50 yaşında daha genç olduğunu ve evde oturmak istemediğini söylüyor. Karimiş, “Çocukların okulu ve ev masraflarından ötürü zaten çalışmamız gerekiyor” demekte. Elektrik teknisyeni 48 yaşındaki Uğur Keskin ise çocukları üniversiteyi bitirene kadar çalışmak istediğini aktarıyor.

'Allah'a ısmarladık, EYT çıktı ben gidiyorum' | Kaç kişi bunu diyecek? - Resim : 2

EYT'Lİ BİR ÇİFT

EYT’li olan çiftler de var. Hakim ve Kibar G. çifti, İstanbul’u terk etme planları yapmaya başladı. İkisi de EYT’li olan 30 yıllık çift, bundan sonra çalışmayı düşünmediklerini söyledi.

Özel sektörde çalışan M.Y ise gençlerin önünü açmak için işin bırakılabileceğini ancak hayatın şartları sebebiyle çalışmaya devam edeceğini söylüyor. M.Y., “Bu karar, çoğu insanın ev alabilmesi için bir umut. Eşim de EYT'li ve ikimizin maaşı 10 bin TL tutuyor. Bunu ev alarak kredisine bağlamayı düşünüyoruz. 10 yıla ev alır, köşemize çekiliriz” diyor.

'5.500 TL KİRAMI KARŞILAMIYOR'

32 yıldır kesintisiz bir şekilde prim ödediğini söyleyen akademisyen O.S. “Normal şartlarda zaten 53 yaşında emekli olmaya hak kazanıyordum. Şu an 49 yaşındayım. Bu işin en mantıklı hali ya 50 yaş üzeri ya da 30 yıl prim şartı olmalıydı. Ben de çalışmaya devam edeceğim. Çünkü 5.500 TL emekli maaşı kiramı bile karşılamıyor” diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

EYT düzenlemesi