Baklavas değil baklava... Miçotakis: Baklava, Türk kökenli çok güzel bir tatlıdır

Yaşam Haberleri Gaziantep yunanistan Kiryakos Miçotakis

Türk baklavası mı? Yoksa Yunan baklavası mı? Yıllardır süren tartışmaya son noktayı Yunanistan başbakanı Miçotakis, "Baklava, Türkler'in güzel bir tatlısıdır" diyerek koydu. Peki vatandaş ne düşünüyor?

Çıtır çıtır hamuru, bol fıstığı, cevizi, kararında şerbetiyle damak çatlatıyor baklava... Lezzeti de talibini arttırıyor kuşkusuz. Yunanistan bu anlamda baklavayı sahiplenen ülkelerin başında geliyordu. Çünkü yıllardır süren tartışmalara komşunun en üst mercinden nokta konuldu.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bile baklavanın Türk tatlısı olduğunu kabul etti.

Miçotakis, "Baklava, Türk kökenli çok güzel bir tatlı." dedi. Oysa çok değil bu yıl yapılan "baklava Türk mü Yunan mı?" araştırmasında, Rumlar'ın yüzde 64'ü baklavanın kendilerinin olduğunu iddia etmişti. Ama başbakanları halkını boşa çıkardı.

Aslında bu teyitte de gerek yoktu zira 2013'te Avrupa Birliği Komisyonu, baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil etmiş. Gaziantep "Antep baklavası" coğrafi işaret almıştı.

Konuya ilişkin bir vatandaş, "çok tartışma götürmeyecek bir şey değil zaten Yunan Başbakanı da kabul etmişti. Baklava Türk kökenli diye, bunun da sebebi şu aslında bir Osmanlı tatlısı ortaya çıkışı yufkanın Orta Asya'dan tatlının yine bir Orta Doğu coğrafyasından gelişinin birleşimiyle Osmanlı döneminde saray mutfağına kazandırılmış bir tatlı. Yunanistan'a gidip Türklerin baklava yediğini duymadım ama Yunanlıların burada baklava yediğini biliyorum." diye konuştu.

Bir başka vatandaş ise "Türk baklavası bence buradan da Yunanistan'a gittiğini düşünüyorum ben" diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Türk baklava güzel tatlı