Ayrılık acısını canlı yayında yaşamak... Z kuşağı TikTok'ta neden ağlıyor?

TikTok Sosyal Medya
Ayrılık acısını canlı yayında yaşamak... Z kuşağı TikTok'ta neden ağlıyor?

Sosyal medyada yeni trendlerden biri yeni bir ayrılıktan sonra ağlanan görüntüleri internete koymak. Kimileri bu görüntüleri mahrem bulurken kimileri ise ayrılık acısını aşmaya yardımcı olarak görüyor.

Dünyaca ünlü tarihçi Eric Hobbsbawm’ın tarihin akışını anlattığı Age of ... (….’lar çağı) isimli kitap serisi kült bir eser olarak kabul edilir. Bu eserlerin içinde İmparatorluk Çağı (Age of Empires) bir bilgisayar oyununa bile adını vermiştir. Hobbsbawm’ın serisinin son kitabının ismi Aşırılıklar Çağı idi (Age of Extremes). Ünlü yazar bu kitabında 1914-1991 arasında dünya tarihini inceledi. Yaşanan trajedilerin ve dünya savaşlarının etkilerini masaya yatırdı.

Hobbsbawm’ın kitabının ismini yanıltırcasına içinde bulunduğumuz 21. yüzyıl hep yeni bir aşırılığı karşımıza getiriyor. Özellikle sosyal medyanın böyle yaygın olması, yayıncılık gücünün insanların eline mütevazı ekipmanlar ile geçmesi her türlü aşırılığın görünür olmasına sebep oldu.

Sosyal medyada yeni akımlardan biri, gençlerin canlı yayınlarda ağlaması. Özellikle Z kuşağından gençler, çektikleri ayrılık acısını canlı yayınlarda paylaşarak ağlıyorlar.

'DİĞER İNSANLARIN BENİMLE BAĞ KURABİLECEĞİNİ BİLİYORDUM'

23 yaşındaki S. “Bir sebepten dolayı yaşadıklarımı kayıt altına almaya karar verdim. Diğer insanların da benimle bağ kurabileceğini biliyordum” demekte. Ayrılık acısını paylaşırken ağladığı video TikTok’ta 13.3 milyon kez izlendi.

TikTok’ta İngilizce ‘ağlamak’ anlamına gelen #crying etiketi altında toplanan videolar bugüne kadar 11.4 milyar kez izlenmiş. İngilizce ayrılık anlamına gelen #breakup etiketi ise 24.7 milyar kez. Bu ayrılıktan hemen sonra çekilen selfielerin artık modasının geçtiğini de gösteriyor.

Ayrılığını yorumladığı videosu viral olan S., “İnsanlar bana bu videoları paylaşmamam gerektiğini söylüyorlardı. Ancak ben düşündüm ki başkalarına da yardımcı oluyorum. O yüzden devam etmeye karar verdim” açıklamasında bulundu.

'YÜKSEK EMPATİ YETENEĞİ'

2.6 milyon izlenen bir ayrılık videosunda bir kadın, yastığa başını koyarak dakikalarca sadece ağlarken, 10.9 milyon izlenen başka bir videoda ise bir kadın yerde yatarak ağlıyor. ABD’li psikolog Emma Adam’a göre; Z kuşağının bu paylaşımları rahatça yapabilmesinin altında yüksek endişe seviyesi, depresyon belirtileri ve yüksek empati yeteneği etken.

18-29 yaş grubu ile Northwestern Üniversitesi için psikolojik testler yapan Emma Adam, Mart 2020-Ağustos 2022 arası yaptıkları bir çalışmaya göre; gençlerin yüzde 40’ı klinik seviyede anksiyete ve yüzde 35’i klinik depresyon belirtileri gösteriyor. Çalışmanın enteresan çıktılarından biri ise Z kuşağının kendi duygularına fazlaca yönelmesinin yanı sıra, empati özelliklerinin de gelişmiş olduğu.

Ayrılık sonrası videolarını internete yükleyen gençler, yalnız olmadıklarını bilmenin kendilerine en büyük destek olduğunu söylüyor. Videosu viral olan S., “Uzun süredir görüşmediğim arkadaşlarım destek olmak için yazdı, o an görüştüğüm insanlar böyle bir durumda olduğumu bilmedikleri için özür diledi” diyor.

S., viral olan videosunun bir başkası tarafından annesine de gösterildiğini anlatırken, “Annem böyle bir durum içinde olduğumu bilmiyordu. Bu durum beni aileme açılmama da zorladı” demekte.

'AKIL HASTALIĞIM VAR' İZLENİMİ

Z kuşağının TikTok’ta paylaştığı tek mahrem konu ayrılık acısı değil, bazen psikolojik durumlarını mental rahatsızlıklar gibi gösterdikleri de oluyor. Uzmanlar duygu durumlarının internette ‘ben bipolarım’, ‘bende şizofreni belirtileri var’ gibi paylaşımlar ile duyurulmasının bu tip hastalıkların ciddiyetini sarstığını düşünüyor.

Türkiye’de de son derece yaygın olan bu akımdan 1 Ocak 2022 tarihinde Haberglobal.com.tr’de bahsetmiştik. Bazı gençler TikTok videoları sonrası kendilerine ruhsal durum teşhisi koyarak psikologlara gidiyor. Aileleri aslında onlarda bir sorun olduğunu düşünmüyor ama yine de bir ihtimal hastalık çıkabilir düşüncesi ile doktorların yolunu tutuyorlar.

Kaynaklar: Business Insider, Wall Street Journal, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel