Atatürk'ün Cadillac marka otomobilinin restorasyonu tamamlandı: İşte son hali

Atatürk Otomobil
Atatürk'ün Cadillac marka otomobilinin restorasyonu tamamlandı: İşte son hali

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1935 model Cadillac marka zırhlı makam otomobili, restore edilerek Anıtkabir'de sergilendi.

Antika Otomobil Federasyonu tarafından üstlenilen Cadillac marka limuzinin restorasyon çalışması Temmuz 2018'de başladı ve yaklaşık 5 yıl sürdü. Restorasyonun tamamlanmasının ardından otomobil, Anıtkabir Müze Komutanlığı'na teslim edildi ve 23 Nisan Kulesi'nde sergilenmeye başlandı.

Cadillac marka otomobil, İş Bankası tarafından hediye edilmişti ve 1936-1938 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk tarafından makam aracı olarak kullanılmıştı. Atatürk'ün vefatının ardından kız kardeşi Makbule Atadan'a teslim edilen otomobil, daha sonra 1959 yılında Anıtkabir Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, otomobilin eksik parçaları ve krom aksamları Amerika Birleşik Devletleri'nden temin edildi. İç döşemesi ise aslına uygun olarak yeniden üretildi. Bu otomobil, Atatürk'ün sağlığında kullandığı üç makam otomobilinden biridir ve restorasyonu tamamlanan son otomobildir. Diğer iki otomobil de Antika Otomobil Federasyonu atölyelerinde restore edildi ve 2015 ve 2018 yıllarında Anıtkabir'e teslim edildi.

Kaynak: AA

Mustafa Kemal Atatürk otomobil Cadillac limuzin