Anksiyete ve strese karşı çözüm suda! İşte 5 tavsiye...

Yaşam Haberleri
Anksiyete ve strese karşı çözüm suda! İşte 5 tavsiye...

Yorucu dönemleri aşmak için özellikle zihnimizi iyileştirmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Suyun da böyle bir etkisi var. Uzmanlar suyun iyileştirici gücünü ortaya koyarken önemli tavsiyelerde de bulunuyor. İşte suyun bu mucizevi gücünü kullanmanızı sağlayacak beş ipucu.

Dr. Wallace J. Nichols iki yıl önce tozlu bir ağustos gününde ailesinin bir orman yangınında yok olan evinin kalıntılarını birkaç eşya bulma umuduyla ziyaret etti. Bu evde 20 yıldan uzun bir süre yaşamıştı. Dr. Nichols tüm enkazı dolaştı. Bir şey bulamadı ve sonra faydalı olabileceğini düşündüğü tek şeyi yaptı. Evin yakınındaki dereye gitti, giysilerini çıkardı ve kendini suya attı.

Deniz bilimcisi Dr. Nichols, suyun iyileştirici gücünü arıyordu. Birçoğumuz kendimizi bitkin, tükenmiş ve dengeyi yeniden kurmak için mücadele ederken buluyoruz. Yeniden şarj olmamız gerekiyor. Su bu konuda bize yardımcı olabilir.

AKIŞ DURUMUNA GEÇMEK...

Nörobilimciler, okyanusların, göllerin veya nehirlerin yakınında vakit geçirmenin kaygıyı ve zihinsel yorgunluğu azaltabileceğini, hatta gençleştirici bir etkisi olacağını söylüyor. Yüzme ve kürek gibi su aktiviteleri ise tamamen odaklandığımız bir “akış durumuna” geçmemize yardımcı olabilir.

Suyun beynimizi nasıl etkilediğini araştıran nörobilimci ve Neuroverse CEO'su Ricardo Gil-da-Costa suyun ruminasyon ve endişe tarafından sömürülen zihnimizi sakinleştirdiğini söylüyor.

Ruminasyon: Zihinsel aktiviteleri bölen ve geçmişte bize olumsuz etkileri olan olaylarla ilgili tekrarlayan düşüncelerin zihinde yankılanması.

Su aynı zamanda bir huşu duygusu da üretebilir. Bu da stresi azalttığı gibi olaylara yeni perspektifler getirmemizi sağlar. Çalışmaları suyun sağlığımızı nasıl etkilediğine odaklanan Dr. Nichols, “Su, tüm gürültüyü ortadan kaldırarak bizi bir meditasyon haline sokuyor. Tek yapmamız gereken suya girmek” diye konuşuyor.

Çevre psikologları suyun doğanın olumlu etkisini artırabilecek özel özelliklere sahip olduğunu söylüyor. Suya yakın olmak genellikle işlenecek daha az görsel ve işitsel bilgi anlamına da geliyor böylece zihnimizi dinlendirebiliyoruz. Aynı zamanda suyun sabit ve yumuşak sesi bizi rahatlatırken kokusu da ekseriyetle olumlu anılar ve çağrışımları tetikleyebilir.

En önemlisi, su dinamiktir. Ritmik olarak hareket eder, büyüleyici bir ışık, renk ve ses oyunu üretir. Dikkatimizi çeker ancak aşırı talepkar bir şekilde değil... Araştırmacılar buna “yumuşak büyülenme” diyorlar. Söz konusu durumda beynimiz, günlük yaşamın çoğunun gerektirdiği ve bilişsel olarak bizi tüketen odaklanmalara bir mola verir. Chicago Üniversitesi Çevresel Sinirbilim Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Marc Berman, “Su zihninizin olumlu bir şekilde dolaşmasına yardımcı olur. Bu çok onarıcı olan şey” ifadelerini kullanıyor.

İşte suyun iyileştirici gücünden nasıl yararlanacağımıza dair bazı tavsiyeler.

SUYUN HER TÜRLÜSÜ ÇOK ÖNEMLİ

Küçük bir dere, göl ya da kanal fark etmez. Yakınınızdaki suyun farkına varın. Hafta sonları ya da herhangi bir boş vaktinizde bir su kenarına gitmek çok faydalı olacak. Dr. Nichols, “Sese, ışık oyunlarına ve suyun hareketine odaklanın” diyor. Suya erişemiyorsanız resimler, fotoğraflar, videolar ve filmler dahi faydalı olabilir. Hatta sanal gerçeklikte izlenen su sahnelerinin dahi zihne iyi geldiğini öne süren araştırmalar mevcut.

SIK SIK SUYU ZİYARET EDİN

Uzmanlar bunun çok büyük bir fark yaratacağını söylüyor. 2019'da yapılan bir araştırmaya göre doğada haftada en az iki saat geçirmek zihinsel zindeliğimize önemli katkıda bulunuyor. Viyana Üniversitesi'nden çevre psikoloğu Dr. Mathew White suyun da aynı katkıyı sağladığını belirtiyor.

BİR SU SPORU DENEYİN

Dr. Gil-da-Costa “Yaptığınız şeyle tamamen meşgul olmanız, zamanın ve endişelerinizin kaybolduğu bir akış durumunu deneyimlemenize yardımcı olacak” diyor.

SUYU DİNLEYİN

Temmuz ayında Calm uygulamasındaki en popüler 10 sesin dokuzunun su içermesi tesadüf değil. Dr. White ve ekibinin mayıs ayında yayınladığı araştırmada insanların en iyileştirici bulduğu su seslerinin yağmurlu bir orman, kumsal ve dere olduğu keşfedildi. Dr. White, suyun en sakinleştirici özelliklerinden birinin sesi olduğunu söylüyor.

HAYAL GÜCÜNÜZÜ KULLANIN

Dr. Nichols, “Her yerde, her zaman suda vakit geçirebilirsiniz. Ve hayal ettiğiniz su, gerçek hayatta keyif aldığınız su olduğunda, olumlu etki güçlü olacaktır” diye konuşuyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Wall Street Journal'da “The Underrated Therapy for Anxiety and Stress: Water” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri