Akıllara durgunluk veren olay! Migren atağı sonrası beyni tamamen değişti

HABER MERKEZİ
Yaşam Haberleri
Akıllara durgunluk veren olay! Migren atağı sonrası beyni tamamen değişti

Kronik hemiplejik migren tanısı alan genç kadın, her ay 20'den fazla migren atağı geçiriyordu. Bir yıl önce geçirdiği bir atak ise Went'in beynini tamamen değiştirdi

İngiltere'nin Batı Midlands bölgesinde yer alan Staffordshire adlı yerde büyüyen 26 yaşındaki Verity Went, bir anda tamamen farklı bir bölgenin aksanıyla konuşmaya başladı.

Hayatımda yaşadığım en kötü migren ataklarından biri" olarak tanımladığı bir migren atağının ardından Went, uyandığında konuşmasının tamamen bozulduğunu fark etti.
Geordie aksanı" denilen bir aksanla konuşmaya başlamış başka herhangi bir değişim ise yaşamamıştı.

BAŞKA DİL KONUŞMAYA BAŞLADI

Annesine "sesim çok farklı" diye attığı mesajın ardından, doktora gittiler ve doktor da olanlara oldukça şaşırmıştı.

Doktor, bunun nadir görülen fakat karşılaşılabilen bir aksan sendromu olduğunu açıkladı.
İnsanların kendisine inanmadığını, fakat bu konuda farkındalık kazanılması gerektiğini söyleyen Went, yaşadığı durumun kalıcı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Her ne kadar değişebileceği söylense de yaşadığı konuşma deneyimini artık kabul ettiğini de sözlerine ekledi. Went, , yaşadığı sıra dışı olayı canlı yayın programında anlattı.

YABANCI AKSAN SENDROMU NEDİR?

Her ne kadar sebebi tam olarak çözülemese de insanların beyinlerinde ortaya çıkan bir hasarla ilişkili olduğu düşünülüyor. Yabancı aksan sendromu (PAS), beynin sol hemisferindeki Broca bölgesindeki hasarlardan kaynaklanan nadir bir konuşma bozukluğudur.

Broca bölgesi, konuşma üretiminden sorumludur. PAS'lı kişiler, ana dillerini konuşmaya başladıklarında, aniden ve genellikle açıklanamayan bir şekilde farklı bir aksanla konuşmaya başlarlar. Bu aksan, kişinin ana dilindeki aksandan farklı olabilir ve hatta bir yabancı aksan olabilir.