'Vatanını seven' bir telefon yapmak!

'Vatanını seven' bir telefon yapmak!

ABD'li genç bir girişimci Google ve Facebook'a savaş açarak 'vatanını seven' bir cep telefonu yaptı. Bu kararı da sosyal medya şirketlerinin Trump'ı engellemesinden sonra aldı...

Sosyal medya şirketleri bütün dünyada siyasetçilerin hedefinde. Yanlış bilgiyi yayma konusunda adım atmamakla ve çoğu zaman objektif davranmamakla suçlanıyorlar. Fakat 6 Ocak 2021 tarihinde ABD Kongre binasının Trump yanlıları tarafından işgal edilmesi sonrasında ABD’de siyasetçi-sosyal medya ilişkisi başka bir seviyeye taşındı.

Yüzlerce insanın Kongre binasına akın etmesine Başkan Trump’ın görev süresi boyunca etkin olarak kullandığı Twitter hesabından attığı yanlış ve yönlendirici tweetlerin neden olduğunu düşünen Twitter, Başkan Trump’ın hesabını askıya aldı.

Twitter’ın bu hamlesi ifade özgürlüğünün sınırları konusunda da çok tartışılmış olsa da uzun süre Trump’a karşı sessizliğini koruyan Facebook ve Google da (Youtube) daha sonra kararı izledi ve Trump’ın sosyal medya hesaplarını dondurdu.

'Vatanını seven' bir telefon yapmak! - Resim : 1Trump'ın tweet'lerinin de etkisiyle pek çok aşırı sağcı ABD'li, 6 Ocak 2021'de kongre binasını basmıştı. Fotoğraf: Reuters

Bunun ardından çoğunluğunu aşırı sağ Cumhuriyetçi seçmenlerin oluşturduğu vatandaşlar büyük teknoloji şirketlerini eleştiri yağmuruna tuttular. İşler öyle bir noktaya geldi ki Trump kendi sosyal medya platformunu bile kuracağını açıkladı.

Şimdi ise Cumhuriyetçi bir genç iş insanı somut bir adım attı ve büyük teknoloji şirketlerinden hiçbirinin uygulamalarını içermeyen bir cep telefonu üretti. 22 yaşındaki Bitcoin milyoneri Eric Finman ürettiği cihazın ismini ‘Özgürlük telefonu’ koydu.

ABRAHAM LINCOLN'DEN ALINTILAR

Finman, telefonu ürettiğini ilk önce geçen temmuz ayında bir Twitter videosu ile duyurmuş videoda Cumhuriyetçi Parti'nin bir değeri olan tarihi başkan Abraham Lincoln’e atıflarda bulunmuştu. 500 dolara satışa çıkan ‘Özgürlük telefonu’nun kullanıcı yorumları ilk etapta pek iyi gelmedi.

Yorumlara göre Çin malı Android bir cihazın yazılımı değiştirilerek bir telefon hazırlanmıştı. Daha sonra siparişler hızlandı. Müşteri hizmetleri teşkilatı kuruldu.

Sağ tandanslı girişimciler Silikon Vadisi devlerine karşı cüretkar bir yarışın içinde. Finman da bu treni yakalamak istiyor ve partizan müşteri grubuna güveniyordu. Halihazırda Cumhuriyetçilerin örgütlendiği Facebook’a alternatif yedi sosyal medya sitesi bulunuyor.

'Vatanını seven' bir telefon yapmak! - Resim : 222 yaşındaki Bitcoin milyoneri Eric Finman-Fotoğraf: Freedom Phone

APPLE VE GOOGLE İZİN VERMİYOR

Bunlardan biri Parler bir diğeri de Twitter’a alternatif olarak çıkan Gab. Trump’ın eski kampanya çalışanlarının hazırladığı Gettr da kısa sürede hackerların saldırısına uğradı. Aynı zamanda bu uygulamalara Apple ve Google'ın uygulama mağazalarında da yer verilmiyor.

22 yaşındaki girişimci Eric Finman, Cumhuriyetçi partinin Trump sonrası içinde bulunduğu durumu ‘zavallı’ olarak niteliyor ve, “Büyük teknoloji şirketleri karşısında hiçbir şey yapmıyorlar” diyor.

2014 yılında büyük annesinden aldığı 1000 dolarla Bitcoin satın alan Finman, 2017 yılında 1 milyon dolara ulaştı. Bu servet daha sonra katlanarak devam etti ve yaşadığı şaşaalı hayatı Youtube’da anbean paylaşmaktan hiç çekinmedi. Bazı videolarında 100 dolarlık banknotu bile yaktığı oluyordu. Finman aslında 2012 yılında kendini özgürlükçü biri olarak tanımladığını ama Trump’tan sonra durumun değiştiğini söylüyor.

GOOGLE'A KARŞI GOOGLE'I KULLANMAK

Finman büyük teknoloji şirketlerine savaş açsa da Google’ın açık kaynak kodu olarak sunduğu Android yazılımını geliştiren mühendislerle telefonunu inşa etti.

Teknoloji uzmanlarına göre; ‘Özgürlük telefonu’nun donanımı Çinli üretici Umidigi’ye ait. Genç girişimci, telefonunun iPhone’dan çok daha güvenli olduğunu iddia ediyor. Finman telefonun üretimi esnasında Utah’taki Orem firması ile de anlaştı firma Google ve Apple ile entegre olmayan telefonları üretmesi ile tanınıyor.

Telefonun da kendine has bir uygulama mağazası var ismi de AppStore’dan esinlenerek PatriApp Store konmuş. (İngilizce de 'patriot' sözcüğü ‘vatansever’ demek.)

Telefon satışa çıktıktan sonra sadece yedi hafta içinde 12 bin cihaz satıldı ve firmanın kasasına 6 milyon dolar girdi.  

-Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü New York Times'ta Jack Nicas imzası ile yayımlanan 'The Strange Tale of the Freedom Phone, a Smartphone for Conservatives' isimli makaleden alınmıştır.

Trump