Trump yeniden başkanlık yolunda! Bu kadar parayı ne yapacak?

Trump yeniden başkanlık yolunda! Bu kadar parayı ne yapacak?

Donald Trump ismini unutturacağa benzemiyor. Resmen hiçbir siyasi koltuğa aday olmamasına rağmen milyon dolarlarca bağış toplamaya devam ediyor. Trump 2024 için alttan alta büyük bir hazırlık içinde...

ABD’nin modern tarihteki en tartışmalı başkanı Donald Trump bir seçimi kaybetmiş olabilir ama siyaset sahnesinden inmeye pek niyeti yok.

Cumhuriyetçi Parti önümüzdeki yıl kongrede çoğunluğu ele almayı amaçlarken Trump’ı temsil eden siyasi aksiyon komitesinin raporlarına göre Trump’ın siyasi harcamalar için 102 milyon dolar nakdi bulunuyor.

Peki eski başkanın neden hala siyaset yapmak için bu kadar parası var? Federal Seçim Komisyonu’nun kayıtlarına göre bu yılın ilk yarısında Trump 82 milyon dolarlık bağış topladı.

Bu bağışların bir kısmı Joe Biden seçimleri kazanmadan önce 2021 yılındaki kısa bir süre içerisinde seçim için kendisine yapılsa da bağışların önemli bir kısmının seçim sonrasında alınması dikkat çekti.

Sosyal medya şirketleri tarafından hesabı askıya alınan ve ABD’de adı ırkçılık ile birlikte anılan Trump’ın siyasi aksiyon komitesi bağış miktarı ile ilgili olarak bir açıklama yapmadı.

SMS VE E-POSTA İLE BAĞIŞ TOPLUYOR

Trump’ın ekibinin elindeki bağışı Cumhuriyetçi Parti’ye devretmemesi kafalarda Trump’ın siyasi geleceği ile ilgili olarak soru işaretleri oluşturdu. Trump’ın en çok SMS ve e-posta yöntemi ile bağış toplaması dikkat çekerken 2024 seçimlerinde yeniden başkan adayı olmasını bekleyenlerin sayısı hiç de az değil.

Yılın ilk yarısında başkanlığı bırakmış olmasına rağmen Trump’ın ekibi aktif siyaset yapan bütün Cumhuriyetçi Partili politikacılardan daha fazla bağış topladı.

Eski Başkan Trump, 5 Ocak 2021 tarihinde seçim sonuçlarını ‘hileli’ olarak nitelemiş ve o gün destekçileri tarafından nakit bağışa boğulmuştu. Bir benzeri nakit bağış da seçimi kaybettikten bir süre sonra 28 Şubat 2021’de muhafazakar politikacıların toplandığı platformda yaptığı konuşmanın ardından yapıldı.

Trump geçen cumartesi yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçileri kongre ve senatoya sokmaktan daha iyi bir zaman dilimi düşünemiyorum” diyerek ara seçimlerde de aktif bir rol alacağının sinyallerini verdi.

Peki Trump’ın ekibi yıl başından bu yana topladığı bağışları ne yapıyor. Bu bağışlar Trump’a karşı açılan davalarda eski başkanı savunan avukatlara, bağış toplama etkinliklerine, çalışan maaşlarına ve danışmanlara harcanıyor.

KENDİ PARTİSİNDEN AÇIK MUHALEFET

Peki Trump önümüzdeki yıl yapılacak, kongre ve senatonun bir kısmının yenileneceği ara seçimlerde etkili olabilecek mi? Bazı uzmanlara göre bu pek mümkün değil. New York Times yazarı Ross Douthat, Trump’ın gücünün zirvesinde olduğu zamanlarda bile partinin bütün kontrolünü elinde tutamadığını söylüyor. Trump’a parti içinde Teksas Valisi Ted Cruz veya eski başkan adayı merhum John McCain gibi Trump’a açıktan muhalif isimler de bulunuyordu.

Bu isimler partilerinde çok eski oldukları için açıktan Trump ile mücadele etmekten kaçınmıyorlardı ama vatandaşın oyuna ihtiyacı olan bir cumhuriyetçi siyasetçinin Trump ile açıktan atışması söz konusu bile olmuyordu.

Washington Post yazarı Paul Waldman ise Trump’ın 2024 yılında 78 yaşında olacağına işaret ederek, “Seçime girip tekrar kaybetme ihtimali çok ürkütücü olmalı” değerlendirmesinde bulunuyor.

'TRUMP ADAY OLURSA ÇEKİLİRİM'

Yine de Trump’ın aday olması halinde yarıştan çekileceğini söyleyen Cumhuriyetçi parti üyeleri de var. Trump, Cumhuriyetçi partideki potansiyel adaylık yarışını kazansa bile Cumhuriyetçi parti ekibinin sahada onun adına ne kadar yoğun bir şekilde çalışacakları şüpheli. Çünkü son seçimlerde Trump’ın doğru olmayan seçim hilesi iddialarına sahadaki Cumhuriyetçi parti görevlilerinden itibar etmeyenler olmuştu.

Trump geçen yıl şubat sonunda bir sessizliğe bürünmüş ve sessizliğini 1 Temmuz’da Kuzey Carolina’daki Cumhuriyetçi bölge toplantısında bozmuştu.

Trump’ın danışmanlarından Jason Miller, “Eğer başkan kendini iyi bir pozisyonda hissederse yeniden yarışacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Miller, Cumhuriyetçi Parti'nin adı konulmamış liderinin de Trump olduğunu sözlerine ekledi.

Reuters’ın mayıs ayında yayımladığı bir ankete göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 28’i Trump’ın yeniden aday olmaması gerektiğini düşünürken yüzde 63’ü seçimlerin ‘çalındığına' inanıyor.

Kaynaklar: Washington Post, New York Times, Reuters

ABD 2024 seçimleri