İnternet aleminin en heyecan verici restoranları! İnsanlar akın ediyor...

Yaşam Haberleri
İnternet aleminin en heyecan verici restoranları! İnsanlar akın ediyor...
Electronic Arts, The Sims serisinin satışlarından 2019 verilerine göre 5 milyar doları aşkın gelir elde etti. Fotoğraf: Shutterstock

Yaşam simülasyonu oyunu The Sims, 22 yıldır dünyanın en çok sevilen ve en çok oynanan oyunları arasında. Pandemide The Sims daha da popüler oldu. Oyuna gelen paketler ise sunduğu geniş yeme-içme “deneyimi” ile oyunu bambaşka bir noktaya taşımış durumda...

Kayla geçen yıl kendi ineklerini ve tavuklarını yetiştirmeye başladı. Seyahat etti, dünyanın farklı kültürlerinden lezzetler tattı, kendi doğum günü pastasını pişirdi... Ancak bunları yaparken ne bir çiftliğe ihtiyaç duydu ne uçak biletlerine ne de mutfak eşyalarına! The Sims onun için yeterli oldu.

Oldukça ilginç bir tesadüf eseri Kayla'nın soyismi de Sims. The Sims ile oyuncu olmak dışında bir bağı olmayan Kayla Sims, oluşturduğu karakterlere sanal yaşamlar inşa ediyor. Oturdukları evlerden giydikleri kıyafetlere kadar... Yaşadıkları deneyimlere ve edindikleri bilgilere de Kayla Sims sayesinde erişiyorlar.

'İNSAN ÖMRÜ BOYUNCA YAŞAYAMAZ!'

Oviedo, Florida'da yaşadığı evde oturduğu sandalyesinden yayınlar yapan Kayla Sims; YouTube ve Twitch üzerinden binlerce The Sims meraklısına ulaşıyor. Oyunla ilgili en sevdiği nokta ise yemek yapmaya, tarıma, tüm dünyadan farklı yiyeceklere ve mutfaklara dair bilgiler ediniyor olmak:

“İnsanın ömrü boyunca tüm bu deneyimleri yaşama şansı yok. Bu oyunu oynayarak daha önce görmediğiniz yiyecekleri görebiliyorsunuz.”

Şubat 2000'de piyasaya çıkan The Sims, tarihin en başarılı oyun serilerinden birine dönüştü. 2019'da oyunun yayıncısı Electronic Arts, The Sims satışlarından 5 milyarı doları aşkın gelir elde etmişti. Hala dünya çapında milyonlarca oyuncu The Sims dünyasına giriyor. Hatta oyunun pandemi ile birlikte hiç olmadığı kadar popüler olduğunu vurgulamakta fayda var. Oyunun dünya çapındaki hayranları 2021'de toplam 1.2 milyar saat oynama süresi kaydetti.

Bu elbette pandeminin getirdiği can sıkıntısıyla da alakalı. Zira bu tür oyunlarda ekseriyetle aksiyon oyunları ve spor oyunları gibi direkt olarak yüksek tempoda bir hareketin içine girmiyorsunuz. Bir strateji oluşturmak ve zamanla kurduğunuz dünyayı geliştirmek, oyunun amacı...

Ancak artık oyunun çekiciliği; oyuncuların, oluşturdukları sanal karakterlerinin nasıl yaşadığı, giyindiği ve yemek yediği konusunda giderek daha titiz bir çalışmaya koyulmasıyla da alakalı.

HER ŞEY 2014'TE DEĞİŞTİ...

Oyunun ilk sürümünde yemek yemek karakterlerin sadece hayatta kalmalarını sağlayan bir eylemdi. Lakin oyunun geliştiricisi Maxis tarafından 2014 yılında piyasaya sürülen The Sims 4 oyuncuların yeme-içmeyle girecekleri etkileşimin derinliğini ve gerçekliğini de genişletiyordu.

The Sims'in yaratıcı ekibinin başkan yardımcısı olan ve 2002'den bu yana Maxis bünyesinde çalışan Lyndsay Pearson The Sims 4 ile bilinçli olarak yeme-içmeye daha özel bir yer ayırdıklarını ifade ediyor.

Oyunun hayranları ise 2016'da yayınlanan City Living adlı genişleme paketini bir dönüm noktası olarak gösteriyor. Oyuncular bu paketle daha acılı yiyecekleri tolere etmeyi, chopstick kullanmayı ve evde yemek yapmayı karakterlerine öğretebildi. Bugün karakterler bir restoran sahibi ya da işletmeci olabiliyor, menüler tasarlayabiliyorlar... Hatta bulaşıkçılıktan başlayarak ünlü bir şef olmaya kadar ilerleyebiliyorlar.

Karakterler, vegan ya da laktoz intoleransına sahip olabiliyor. Veya oyuncular, oyunun başında seçilen karakter özelliklerinden biri olan Foodie özelliğini seçerek oluşturdukları karakterlerin iyi yemek düşkünü olmalarını sağlayabiliyor. Öyle ki oyuna getirilebilen 10'u aşkın yükseltmeyle oyundaki karakterler 300'ü aşkın yemeği deneyebiliyor ve pişirebiliyor.

İnternet aleminin en heyecan verici restoranları! İnsanlar akın ediyor... - Resim : 1

The Sims 4: Cottage Living paketi ise çiftlik hayatını yaşatıyor. Hatta Simple Living özelliği kullanıcıları sadece bahçelerinde yetiştirebilecekleri ürünleri yemekle sınırlandırıyor.

INSTAGRAM VE TIKTOK'A BAKIYORLAR

Oyunun tasarım direktörü Loel Phelps hangi yemekleri ekleyecekleri konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarının altını çiziyor. Phelps şöyle aktarıyor:

“The Sims tamamen gerçek ve yaşanmış deneyimlerle alakalı bir oyun. Bu yüzden bir tema oluştururken çevremdekilere ulaşmayı veya Instagram ve TikTok'ta yemek trendlerini keşfetmeyi seviyorum. İnsanların en sevdikleri ikonik yemekler neler? Kahvaltıda, öğle yemeğinde, ara öğünlerinde ve akşam yemeklerinde ne yiyorlar? Bu yiyecekleri neden ve nasıl yiyorlar? Sanal bir mutfakta bunları hazırlamak, servis etmek ve yemek için doğru araçlara sahip miyiz?”

Ancak tüm bunlara rağmen Kayla Sims, oyundaki özellikle temel yemeklerin büyük ölçüde Amerikan damak tadını yansıttığını da vurguluyor. Haliyle ABD dışında oyunu oynayanların çoğu karakterlerin yapabildikleri en basit temel yemeklere aslında uzak kalabiliyor. Fakat Metaverse ile alternatif bir dünyanın yeniden konuşulduğu bu noktada The Sims'in bir sonraki hamlesinin neye benzeyeceğini de merak etmemek elde değil...

[email protected] 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “How The Sims Became the Internet’s Most Exciting Place to Eat” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel