Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları

ABD ile İran arasında Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, İran'ın ABD üslerini bombalaması, ardından Ukrayna uçağının İran'da düşmesi ve bunu İran'da iki depremin izlemesi ve Alaska'da patlayan yanardağlar HAARP projesi dedikodularını yeniden canlandırdı

Türkiye'de özellikle 1998 depremi sonrasında sıkça konuşulan, komplo teorilerinin çoğunlukla merkezine oturtulan HAARP Projesi bugün yeniden gündemde. ABD'nin İran'lı general Kasım Süleymani'yi hava operasyonuyla öldürmesinin ardından İran dün gece yarısı Irak'ta bulunan onlarca ABD askeri üssünü vurarak karşılık verdi. Fakat bu saldırıların hemen ardından İran'da bir Ukrayna yolcu uçağının düşmesi, bunu İran'da nükleer tesislerin yakınında yaşanan iki ayrı depremin izlemesi, ABD'nin HAARP projesinin merkezi olan Alaska'da iki yanardağın aynı anda patlaması o bilindik senaryonun yeniden dillendirilmesine neden oldu: ABD İran'da HAARP silahını mı kullanıyor? HAARP gerçekten bir silah mı? HAARP'ın deprem yaratma gücü var mı? Düşen uçağı sebebi HAARP'ın yarattı manyetik etki mi? Yoksa tüm bunlar birer komplo teorisinden öteye gitmeyen fantaziler mi?

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları - Resim : 1

HAARP NEDİR?

Yüksek Frekanslı Aktif Auroral Araştırma Programı (HAARP), iyonosferi incelemek için dünyanın en yetenekli yüksek güçlü, yüksek frekanslı (HF) vericisidir. Temel enstrüman 33 dönüm üzerine yayılmış ve 3.6 megawatt'ı üst atmosfere ve iyonosfere yayabilecek 180 HF çapraz dipol antenlerden oluşan fazlı bir dizi olan İyonosferik Araştırma Enstrümanıdır (IRI). İletim frekansları 2.7 ila 10 MHz aralığında seçilebilir ve antenler karmaşık bir fazlı dizi oluşturduğundan, iletilen ışın birçok şekil alabilir, geniş bir açısal aralıkta taranabilir ve çoklu ışınlar oluşturulabilir. Tesis, 3,6 MW iletim gücüne ulaşmak için her biri altı çift 10 kilowatt vericiye sahip 30 verici barınak kullanıyor.

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları - Resim : 2

HAARP DEPREM YARATIR MI?

1996 yılında Amerikalı bilim insanı Rosalie Bertell HAARP projesinin bir silah gibi kullanıldığı konusunda uyarmıştır. Kanadalı ekonomist ve yazar Michel Chossudovsky yayınladığı bir kitabında HAARP projesinin sel, fırtına, kuraklık ve deprem gibi doğal felaketlere yol açabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu iddia eden kanıtlar sunmuştur.

HAARP projesinin İran, Pakistan, Haiti, Türkiye, Yunanistan ve Filipinler'de doğal felaketlere ve bazı ruhsal hastalıklara sebep olduğu iddia edilmektedir.

Angels Don't Play This HAARP adlı kitabın yazar Nick Begich, HAARP projesinin depremleri tetikleyebileceğini, üst atmosferde hava olaylarını değiştirebileceğini ve hatta zihin kontrolü silahı olarak görev görebileceğini ileri sürdü.

Bir Rus askeri dergisi iyonosfer tabakasında testler yapmanın Dünya'nın manyetik kutuplarını tersyüz edebilecek elektron hasarına yol açabileceğini yazdı. 

Alaska Devlet Yasama Organı ve Avrupa Birliği Parlamentosu HAARP projesinin çevreye olan etkileri ile ilgili oturumlar düzenledi. 

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları - Resim : 3

Minnesota eyaleti eski valisi, eski profesyonel güreşçi ve komplo teorisyeni Jesse Ventura HAARP projesinin zihin kontrolü ve hava olayları düzenleme amaçlı kullanıp kullanılmadığı hakkında bazı sorular yöneltti. Ventura, HAARP projesi tesisine girmeyi talep etti fakat talebi ABD Hava Kuvvetleri tarafından reddedildi.

Fizikçi Bernard Eastlund, HAARP projesinin kendi buluşları temelli çalışan bir tesis olduğunu, hava olaylarını yönetebildiğini ve uyduları devre dışı bırakabildiğini iddia etti.

HAARP projesi ayrıca dünyanın çeşitli yerlerinde duyulduğu iddia edilen düşük frekanslı uğultuların sebebi olarak da gösteriliyor. 

Türk bilim insanı Ümran Savaş İnan HAARP projesi ile ilgili komplo teorilerinin tümünün yersiz olduğunu, gezegenimizin hava sistemini değiştirebilecek güce sahip olmadığımızı, HAARP tesisinin ışın saçma gücü çok yüksek olsa da şimşek çakma ile kıyaslandığında oldukça küçük bir güç olduğunu ve dünya üzerinde saniyede 50 ila 100 şimşek çaktığını belirtmiştir.

HAARP NEREDE KULLANILIR?

HAARP'daki araştırmanın amacı, atmosferdeki en yüksek kısımlarda, termosfer ve iyonosfer olarak adlandırılan fiziksel süreçlerle ilgili temel çalışmaları yürütmektir. İyonosfer yaklaşık 60 ila 80 km yükseklikte başlar ve 500 km yüksekliğe kadar uzanır. İyonosferde radyo dalgalarının etkileşime girebileceği serbest elektronlar ve iyonlar vardır. HAARP radyo dalgaları elektronları ısıtır ve doğada meydana gelen etkileşim türlerine benzer küçük sapmalar yaratır. Doğal fenomenler rastgeledir ve gözlemlenmesi genellikle zordur. HAARP ile bilim adamları, çarpıklıkların ne zaman ve nerede meydana geleceğini kontrol edebilir, böylece etkilerini ölçebilirler. Ayrıca, ölçümlerin araştırmacıların ne düşündüklerini gerçekten gösterdiğini doğrulamak için deneyleri tekrarlayabilirler.

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları - Resim : 4

HAARP NEDEN GELİŞTİRİLDİ?

1990 ve 2014 yılları arasında HAARP, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) ve Birleşik Devletler Donanması'nın ortaklaşa yönettiği bir programdı. Amacı, Dünya'nın iyonosferinin askeri ve sivil iletişim ve navigasyon sistemlerini etkileyebilecek fiziksel ve elektriksel özelliklerini araştırmaktı.

HAARP KİMİN?

25 yılı aşkın bir süredir, New Mexico, Kirtland Hava Kuvvetleri Üssü Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) Uzay Araçları Müdürlüğü ve Alaska Üniversitesi Fairbanks (UAF) HAARP'da iyonosferik araştırmalar üzerinde işbirliği yaptı. USAF'nin araştırma ve geliştirme fonu azaldığında, bu tür bir ulusal araştırma kaynağını korumak için bir çözüm bulmak için çaba harcandı.

Ağustos 2015'te, araştırma ekipmanı bir Eğitim Ortaklığı Anlaşması (EPA) kapsamında UAF'ye devredildi. UAF'ye yetki ve yönetim kontrolü sağlamak için bir Kooperatif Araştırma ve Geliştirme Anlaşması (CRADA) kuruldu. CRADA'lar, güçlü sonuçlar elde etmek için kullanılabilen, devlet tarafından finanse edilen kapsamlı kaynaklara erişim sağlayan benzersiz anlaşmalardır. Devlet kurumlarının, bilimin sürekli desteği için araştırma ekipmanlarının sahipliğini üniversitelere devretmesi yaygın bir uygulamadır. 11 Ağustos 2015'te HAARP tesis ve ekipmanlarının sorumluluğu resmi olarak ordudan UAF'ye devredildi.

Sebebi HAARP projesi mi? İran'da düşen Ukrayna uçağı ve depremler ve yanardağ patlamaları - Resim : 5

HAARP NASIL ÇALIŞIR?

HAARP'taki bilim adamları, iyonosferin küçük bölgelerini ısıtmak ve etkileri (iyonosferik ısıtma dahil) gözlemlemek için HF radyo vericileri kullanıyor. Sondaj roketleri üzerinde yer tabanlı gözlemler veya deneyler kullanan geleneksel uzay araştırmaları için, istenen doğal havai koşulların elde edilmesi son derece uzun sürebilir (günler, haftalar, yıllar). Uydular çok daha büyük veritabanlarını toplayabilir, ancak uyduyu istenen fenomenlerle koordine etmek zordur. HAARP gibi bir tesiste, plazma yapıları ve düzensizlikler oluşturmak için irade deneyi yapmak, düşük frekanslı dalgaları uyarmak için iyonosferi bir anten gibi kullanmak, zayıf aydınlık aurora benzeri ışımalar ve diğer çeşitli deneyler yapmak mümkündür.

HAARP MERKEZİ NEDEN ALASKA'DA?

USAF, GARona, Alaska'yı HAARP'ın yeri olarak seçti çünkü auroral bölge içinde, yıl boyunca erişim için büyük bir otoyol yakınında, yoğun yerleşim alanlarından uzakta, elektriksel gürültü ve ışıklar, nispeten düz arazide, gerçekçi ve makul inşaat ve işletme maliyetleri ve minimum çevresel etkiler için en uygun yer burası olarak görüldü.

HAARP NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

HAARP Araştırma İstasyonu'nda inşaat 1993 yılında başladı. İlk fonksiyonel tesis 1994 kışına kadar üç pasif, teşhis cihazı ve 360 kW net yayılan güce sahip 18 anten elemanından oluşan bir değerlendirme prototip HF vericisi ile tamamlandı. 1999 yılına kadar HAARP, tanılama paketine birkaç ek enstrüman ve 48 anten elemanı ve 960 kW'lık net yayılan güç kapasitesine sahip geliştirilmiş bir HF vericisinin eklenmesiyle yüksek kaliteli iyonosferik araştırma yapabilen bir ara seviyeye kadar geliştirildi. 2003-2006 yılları arasında tesise UHF iyonosferik radarı ve optik gözlemler için teleskopik bir kubbe dahil olmak üzere yeni enstrümanlar eklendi. HF vericisi, şimdi 3.600 kW veya 3.6 MW'lık net yayılan güç kapasitesine sahip 180 anten elemanından oluşmaktadır.

HAARP'IN ABD ORDUSU'YLA İLİŞKİSİ NE? TESİSİN ÇEVRESİNDE NEDEN HALA ORDU İŞARETLERİ VAR?

HAARP'ın oturduğu arazi halen USAF'ye aittir. Toprağı transfer etme mekanizması, özellikle Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olmak üzere yasama eylemidir. Başkan Obama, Aralık 2016'da yaklaşık 1.158 dönümlük ve ilgili armatürlerin Alaska Üniversitesi'ne transfer edilmesine izin veren 2017 NDAA mali yılını imzaladı. UAF şu anda taşıma eylemini tamamlamak için Ordu Mühendisler Birliği ile birlikte çalışıyor.

HAARP, Çok Düşük Frekans veya Son Derece Düşük Frekans Sinyalleri olan VLF veya ELF Üretmek için Kullanılabilir mi?

Evet. Bununla birlikte HAARP tesisi, VLF / ELF frekans aralığındaki sinyalleri doğrudan iletmez. Bunun yerine, VLF / ELF sinyalleri iyonosferde yaklaşık 100 km yükseklikte (62 milden fazla) üretilir. Bu iyonosferik etkileşim işlemiyle 1 Hz'den yaklaşık 20 kHz'e kadar değişen frekanslar üretilebilir.