Elon Musk bizi de kovabilir mi? Twitter'da kural böyle değişti...

Twitter Elon Musk
Elon Musk bizi de kovabilir mi? Twitter'da kural böyle değişti...

Twitter'ı satın aldığı günden bu yana aldığı kararlarla gündeme gelen Elon Musk, bir grup gazetecinin hesaplarını askıya aldı. Musk ani bir değişiklikle kararını kurala bağlarken yaşananlar tepkileri de beraberinde getirdi. Peki kural nasıl değişti? Twitter bir hesabı hangi koşullarda askıya alıyor?

Elon Musk, Twitter'ı satın aldığından bu yana, dünyanın en popüler sosyal ağlarından biri olan platform, gündemden düşmüyor. Milyarder iş insanı Musk, platformla alakalı attığı her adımla tartışma yaratırken son büyük tartışma 15 Aralık'ı 16 Aralık'a bağlayan gece patlak verdi. Birçoğu Musk'ın tartışmalı bir süreç sonunda Twitter'ı devralmasının detaylarına ilişkin haberler yapan bazı tanınmış gazetecilerin hesapları askıya alındı. Bu isimler arasında CNN, The Washington Post, The New York Times, Mashable ve The Intercept muhabirleri ve bazı serbest gazeteciler yer alıyor.

O serbest gazetecilerden biri olan ve geçmişte Vox'ta çalışan Aaron Rupar, hesabının askıya alındığını, başka gazetecilerden aldığı mesajlarla öğrendiğini ifade ediyor. Bir anda 790 bin takipçisine erişimini yitiren Rupar, kararla ilgili olarak herhangi bir bildirim almadığını da aktarıyor. “Çok şaşırdım” diyen Rupar, “Temelde platform sahibinin günden güne değişen kaprislerine uymak zorundasınız ki bu oldukça sürdürülemez ve neredeyse kin dolu görünüyor” ifadelerini kullanıyor.

ASKIYA ALINANLARIN ORTAK NOKTASI

Askıya alınan hesapların ortak özelliği ise yakın zaman önce halka açık uçuş verilerini kullanarak Musk'ın özel jetinin nerede olduğunu izleyen Elonjet adlı Twitter hesabının kapatılması ile ilgili yayınlar yapmalarıydı. Musk, söz konusu hesabın fiziksel güvenliğini tehlikeye attığını savunurken hesabın askıya alınması için Twitter'ın kurallarını canlı konum bilgilerinin paylaşılmasını yasaklayacak şekilde değiştirdi.

Elon Musk bizi de kovabilir mi? Twitter'da kural böyle değişti... - Resim : 1
Elon Musk, Twitter satın almasına ve Tesla hisselerindeki düşüşe bağlı olarak "dünyanın en zengin insanı" unvanını yakın zaman önce lüks giyim ve kozmetik devi LVMH'nin sahibi Fransız iş insanı Bernard Arnault'ya kaptırdı. Fotoğraf: Reuters 

HENÜZ 20 YAŞINDA...

The New York Times'a konuşan Elonjet adlı hesabın henüz 20 yaşındaki sahibi Jack Sweeney ise jetlere dair bilgilerin halka açık olduğunu ve isteyenlerin internette söz konusu verilere kolaylıkla erişebileceğini dile getirdi:

“Birisi bir şey yapmak isterse, bunu bensiz yapabilir.”

Twitter'ın Güven ve Güvenlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ella Irwin, The Verge'e yaptığı açıklamada “Gizlilik politikalarımızı ihlal eden ve diğer kullanıcıları riske atan tüm hesapları askıya alacağız ve gazeteciler ya da diğer kişiler için bu politikamızda istisnalar yapmayacağız” ifadelerine yer verdi.

CNN, The Washington Post ve The New York Times karara dair benzer tepkiler verirken Musk'ın hamlesini “endişe verici”, “talihsiz” ve “ifade özgürlüğüne karşı” bir hamle olarak değerlendiren açıklamalar yayınladı.

'SUİKAST KOORDİNATLARINI YAYIMLADILAR'

Musk ise “Beni bütün gün eleştirebilirsiniz ama gerçek zamanlı konumumu ifşa edip ailemi tehlikeye atamazsınız" diyor ve ekliyor:

“Twitter hizmet şartlarını açık bir şekilde ihlal ederek, gerçek zamanlı konumumu yani suikast koordinatlarını yayımladılar. Eğer biri NYT (The New York Times) muhabirlerinin gerçek zamanlı konum ve adreslerini yayımlamış olsaydı; FBI bunu soruşturur, Capitol Hill'de duruşmalar yapılır ve Biden demokrasinin sonu geldiği hakkında konuşmalar yapardı!"

Twitter'ın patronu, çevrimiçi olarak bireyler hakkında özel bilgileri ifşa eden yani “doxxing” yapan hesapların yedi gün süresince geçici olarak dondurulduğunun altını çiziyor.

Peki Twitter kurallarına göre hangi durumda hesaplar askıya alınıyor? Twitter üç temel başlığı öne çıkarıyor:

Spam: Spam paylaşımlar, hesaplar ve sahte profiller Twitter tarafından askıya alınıyor. Kullanıcının “spam olmadığını” kanıtlaması isteniyor.

Hesap güvenliğinin tehlikede olması: Twitter, bir hesabın ele geçirildiğinden şüphelenirse hesabı askıya alabiliyor. Hesap sahibi ile irtibata geçilerek hesap kurtarılıyor.

Taciz içeren Tweetler veya davranış: “Taciz” olarak nitelendirilen davranışlar hesapların geçici ya da kalıcı olarak askıya alınmasına neden olabilir. Tehdit, taciz ve taklit de bu alana dahil.

Twitter, kurallar çerçevesinde aşağıdakileri yasaklıyor:

Güvenlik: Şiddet, terörizm/şiddet içeren aşırılık, çocuk cinsel istismarı, taciz/suistimal, nefret söylemi, şiddet içeren saldırıların failleri, intihar veya kendine zarar verme, görsel şiddet ve yetişkinlere uygun içerik dahil hassas medya, yasa dışı veya yasal düzenlemeye tabi ürünler ya da hizmetler.

Gizlilik: Gizli bilgiler (telefon, adres, konum gibi), rıza dışı çıplaklık.

Doğruluk: Platform manipülasyonu ve spam, toplumsal bütünlüğe tehdit (seçim manipülasyonu gibi), yanıltıcı ve aldatıcı kimlikler, yapay ve değiştirilmiş medya, telif hakkı ve ticari marka ihlali.

Kaynaklar: Vox, Recode, The New York Times, BBC, The Verge, Twitter

Kaynak: Web Özel

twitter Elon Musk