Twitter neden 11 gün sonra Musk'a 'evet' dedi?

Twitter Elon Musk
Twitter neden 11 gün sonra Musk'a 'evet' dedi?
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk. Fotoğraf: Reuters

Elon Musk 11 gün gibi kısa bir süre içerisinde Twitter'ı satın aldı. Peki Twitter yönetim kurulu ne oldu da fikrini değiştirdi?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın Twitter’ı alması geçen haftanın en ses getiren gelişmelerinden biri oldu. Musk bugün geleceği temsil ediyor. Bu sebepten herkes şirketlerinin hisselerine sahip olmak istiyor, bu da onu dünyanın en zengin adamı yapıyor. Daha önce kişisel bilgisayarların (PC) ‘geleceğimiz’ olduğu öngörüsü ile Bill Gates bu yoldan geçmiş, para ile ilişkisini ise servetinin yarısını bağışlayarak koparmıştı.

Elon Musk uzun süredir Twitter hakkında platform üzerinden eleştirilerde bulunuyordu. Peki Twitter Musk’ın resmi olarak teklifini aldığında kurum içinde neler yaşandı? Şirket ilk önce şirketi satmamak için hisseler üzerinde (zehirli hap) nasıl bir oynama yapabileceğini düşündü.

Önceki pazar gününe gelindiğinde şirketin önündeki seçenekler tükenmeye başlamıştı. 11 gün içerisinde yönetim kurulunun Musk’ın teklifine karşı tavrı değişti ve şirket dünyanın en zengin insanına satıldı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

'SADECE 11 GÜNDE TAMAMLANMASI SIRA DIŞI'

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Profesör Edward Rock 44 milyar dolarlık böylesi büyük bir anlaşmanın sadece 11 gün içinde nihayete ermesini sıra dışı olarak yorumluyor. Musk Twitter hisselerini toplamaya geçen ocak ayında başladı. Nihayetinde şirketin yüzde 9’unun sahibi olarak en büyük hissedarı oldu. Twitter ona yönetim kurulunda bir koltuk önerdi, Musk bunu istemedi.

Musk’ın aklının bir köşesinde şirketi satın almak olduğu için şimdilik yönetim kurulu ile ilgilenmiyordu. Dünyanın en zengin insanı yatırım bankası Morgan Stanley ile anlaştı. Bankanın avukatlarından Michael Grimes 2012 yılında Facebook’un halka arzından da sorumlu olmuştu.

Tesla’nın CEO’su etrafına topladığı bankacılar ile nereden nakit bulabileceğini düşündü. Bazı bankaları bizzat kendisi aradı. Servetinin büyük bir çoğunluğu Tesla hisselerinden oluştuğu için bir anda bu kadar hissesini satarak nakit kaynağı yaratmak istemedi. Citigroup, Bank of America ve BNP Paribas kesenin ağzını açtı.

Tam bu sırada Musk attığı imalı tweet’ler ile Twitter’ı iğnelemeye devam ediyordu. Musk 13 Nisan tarihinde Twitter’ın yönetim kurulu başkanı Bret Taylor’a bir mesaj gönderdi: “Sana bu gece bir teklif mektubu göndereceğim, yarın sabah kamuya açıklanacak.” Bu mektupta Twittter’ı hisse başına 54.20 dolara satın almak istediğini ifade ediyordu.

'DARALAN DİJİTAL REKLAM PAZARI'

Yönetim kurulu bu kez teklifi değerlendirdi. Aralarında Twitter’ın 44 milyar dolardan daha yüksek bir değerde olup olmayabileceğini tartıştılar. Musk’ın teklifi hisse başına 54.20 dolar olurken Twitter hisseleri Şubat 2021’de pandeminin de etkisiyle 77 dolara kadar çıkmıştı. Ancak dijital reklam pazarının daralması şirketin bilançosunda kritik bir sıkıntı olarak göze çarpıyor.

Twitter yönetim kurulu Musk’a mesafeli olsa da buradaki 11 kişiden bir tanesi Musk’a yakındı. Silver Lake yatırım fonundan Egon Durban, 2018 yılında Musk’ın Tesla’nın halka açık hisselerini toplama planında çalışmıştı.

Satışta anlaşılmasından önceki hafta Cumartesi günü Musk’ın Twitter yönetim kurulu başkanı Taylor’ı arayarak teklifin kabul edilmemesi durumunda, teklifi doğrudan hissedarlara götürmekle tehdit ettiği ifade ediliyor. Pazar günü ise kurul Musk’ın teklifini kabul etme kararı aldı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Peki milyarderlerin yaptığı medya yatırımları bize ne söylüyor? Jeff Bezos, Washington Post’u satın aldığında bütün dünyada ‘İfade özgürlüğü milyarderlerin eline mi geçiyor?’ tartışmaları yapılıyordu. Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması da benzer bir tartışmanın fitilini ateşledi. Mark Zuckerberg Facebook’un kurucusu ve Meta’nın CEO’su olsa da şirketin tek başına sahibi değil.

Bugün Wall Street Musk’ın Twitter’ı satın almasında ciddi şekilde nakit varlığı ortaya koydu ancak Musk’ın bankalara bu borçları ödeyememe ihtimali pek de düşünülmüyor. Twitter 2022’in ilk çeyreğinde 513 milyon dolar kâr elde etti. Kurumun ilan gelirleri yüzde 16 artışla 1.2 milyar dolara çıktı. 2021 yılında Facebook ve Instagram’ı bünyesinde bulunduran Meta 114 milyar dolar gelir elde etmişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü New York Times'ta Lauren Hirsch ve Mike Isaac imzasıyla yayımlanan 'How Twitter’s Board Went From Fighting Elon Musk to Accepting Him' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Billboard 

Kaynak: Web Özel