Bir robot nasıl elma toplayabilir? Sanıldığı kadar kolay değil...

Web Özel
Bir robot nasıl elma toplayabilir? Sanıldığı kadar kolay değil...
Kaynak: Youtube

Elma toplamak basit bir iş gibi görülebilir ancak hala bu kadar basit bir işi yapabilecek bir robot üretilemedi. Ancak bilim insanlarının üzerinde çalıştığı robotik kol, tarımı kökünden değiştirebilir. Artık tarla ve bahçelerde insan çalışmasına gerek kalmayabilir.

Günümüzde robot teknolojisi oldukça gelişim gösterdi. Robotlar kullanılarak araba üretiliyor, boyama yapılıyor, ameliyatta robotlar kullanılıyor, hatta denizin binlerce metre altına borular ve kablolar robotlar yardımı ile döşeniyor.

Ancak hala robot teknolojisi 'elma toplamak' gibi basit bir işlemi yapabilecek kadar gelişmedi. Aslında elma toplamak, bir insan için gayet basit bir işlem. Kendi laboratuvarında robotik araştırmalar yapan ve elma toplayan kol üzerinde çalışan ABD'li Joe Davidson, insanlar için "basit bir şey" diyor ve ekliyor: "Sen ve ben gözlerimizi kapatıp ağaca uzanabiliriz. Etrafta hissedebilir, dokunabilir ve 'Hey, bu bir elma ve sapı burada' diyebilirdik. Çek, çevir. Tüm bunları bakmadan bile yapabiliriz.”

ROBOT İLE ELMA TOPLAMAK... 

İnsan için çok kolay olan bu işlem aslında robotlar için oldukça zor. El ve kolun kompleks kas, sinir ve kemik yapısını ve tüm bunların hareket koordinasyonunu kopyalayıp bir robot yapmak başlı başına oldukça karışık bir işlem. Üstelik, ağaca, dallara ve elmaya zarar vermeden, doğru meyveyi seçebilen ve onu sepete ya da çöp kutusuna bırakabilen bir robot yapmak da hiç kolay değil.

Bunun için yıllar ve on milyonlarca dolar para harcandı. Hatta elmayı emen ve vakumlayarak ağaçtan kopartan teknolojiler bile denendi. Ancak sonuçta yine ağaçtan koparma yöntemine geri dönüldü. 

Davidson'un laboratuvarındaki, esasen yuvarlanan bir platform üzerine monte edilmiş dev bir kol olan robotun hareket etmesi yaklaşık beş saniye sürüyor.

Bir tuşa tıklandığında robotik kol, üç parmaklı avucuyla test amaçlı yapılmış plastik bir elmaya uzanıyor. Parmakları, onları hareket ettiren tendonlara bağlı ayrı motorları gizleyen deri görünümlü yastıklı silikon ile kaplı. Her parmak ucunun altındaki otuz sensör, robotun görevini tamamlamasına yardımcı olmak için kavramanın basıncını, hızını, açısını ve duruşunu takip ediyor. Bir tuşa daha basıldığında parmaklar geriliyor, sonra bükülür ve başarıyla seçilen elma robotun avucunda duruyor.

Benzer bir robot kol üzerinde ABD'deki Washington Üniversitesi'nde araştırmacı olan Manoj Karkee de çalışıyor.

Meyve toplama robotu, şimdiye kadar denediği 500 elmanın yarısını başarıyla seçti. Üstelik robotik kol, otomasyona engel teşkil eden bazı sorunları da çözdü. Örneğin, hasat sürecinde hem meyve hem de ağaç dallarına zarar gelmesini önleyebilir. Bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmeler Davidson ve diğerlerini robotların önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde çiftliklerde çalışacağı konusunda umut veriyor.

Aslında robotik teknoloji tarımda zaten kullanılıyor. Zararlı ot ayıklamada ve soya ekiminde robotlar var. Davidson, "Fakat iş ağaç budamak veya meyve toplamak gibi fiziksel işler yapmaya geldiğinde, bugün hala insanların alanı bu" diyor.

Bugüne kadar meyve toplayabilen robot geliştirilememesinin sebebi doğanın robotlara uygun olması. Ancak gelişen teknoloji ve tarım teknikleri adeta ağaçları robotlara göre "modelledi". Kafes kullanılan yöntemlerle ağaçlar daha dikey büyüyerek robot kolların meyveye daha kolay ulaşabileceği hale geldi. Ayrıca yeni tekniklerle meyveler ışığa daha dayanıklı ve daha geç çürüyecek şekilde üretiliyor. Bu durum robotik kolun doğru meyveyi seçmesi de kolaylaştırıyor.

ABD hükümeti bu teknolojiye önem veriyor. Yalnızca geçen yıl, federal fon kuruluşları, Davidson da dahil olmak üzere birçok araştırmacıyı tarım için yapay zeka destekli araçlar geliştirme çabalarında destekleyen yeni bir grup olan AgAID enstitüsünü desteklemek için 20 milyon dolar bağışladı.

Tarımda otomasyona geçiş pandemi sonrası azalan iş gücü ile önem kazandı. Robotlar ile tarımdaki insan gücünün önemli bir kısmını robotlar alacak. Bu durum da önemli ölçüde verimi artıracak.

'İNSANLAR İŞİNİ KAYBEDEBİLİR'

Bazı uzmanlar ise tarımda robotlaşma sonucu birçok kişinin işinden olacağını öne sürüyor. ABD'deki çiflik örgütü PCUN'un direktörü olan Reyna Lopez, tarım da dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde otomasyonun iş kayıplarına ve insan emeğinin değerinin düşmesine yol açtığını söylüyor. Lopez bu durumlar hakkında "Düşük ücretli işçiler genelde işlerini kaybeder" diyor.

Ancak tersi görüşte olanlar da var. Washington Eyalet Üniversitesi'nde profesör ve AgAID enstitüsü müdürü Ananth Kalyanaraman, "Robotik aletlerin ve dijital cihazların mutlaka insanlarla çalışması gerekeceği birçok görev olacak" diyor.

'SICAK BAKMIYORUZ'

Ülkemizde ise robot kullanımının işsizlik yaratacağı görüşü hakim. Elmasıyla ünlü Amasya'nın Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Niyazi Akpınar haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, şu anda böyle bir çalışmalarının olmadığını bu çalışmaya da sıcak bakmadıklarını söylüyor. Akpınar "Elma toplamaya binlerce mevsimlik işçi geliyor. Bu proje insanların ekmeğiyle oynar, işsizlik yaratır" diyor.  

*Bu makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Guardian'da yayımlanan 'Will this fruit-picking robot transform agriculture?' başlıklı haberden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

tarım Elma ABD ağaç robot otomasyon