Vitor Pereira: "Arda Güler bir döneme damga vuracak"

Arda Güler Real Madrid Fenerbahçe
Vitor Pereira: "Arda Güler bir döneme damga vuracak"
DepoPhotos

Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü Vitor Pereira, Real Madrid forması giyen eski öğrencisi Arda Güler için, "Az ya da çok zaman alabilir ama Arda bir döneme damga vuracak" ifadelerini kullandı.

Santiago Bernabeu'u Arda Güler'in ilk çıkışını sabırsızlıkla beklerken ona Fenerbahçe'de ilk şans veren isim olan Vitor Pereira, Marca'ya konuştu.

Antrenmanlardaki göze hoş gelen top sürme ve kontrolleriyle Real Madrid taraftarını büyüleyen ve her videosu viral hale gelen Arda Güler, İspanyol devine imza atalı 124 gün oldu.

Sakatlıklardan kaynaklanan iki aksilik nedeniyle bir türlü ilk çıkışını yapamayan milli futbolcu sonunda Rayo maçında kadroya alınmıştı. Ancak Ancelotti "Yavaş yavaş dakikaları olacak" dese de maçta oynatmadı. "Zamanı değildi, sakin bir şekilde gitmeliyiz" dedi.

Şampiyonlar Ligi'nde Braga maçının kadrosuna da alınan Arda Güler, Real Madrid'deki ilk büyük gecesini yaşamayı umuyor.

Ona Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi ön elemesinde HJK Helsinki'ye karşı oynadığı maçta ilk şansı veren isim olan Vitor Pereira, formayı verdiğinde Arda 16 yaş, 5 ay 25 günlüktü.

Pereira "Bir kulübe geldiğimde genç yeteneklerle tanışmayı severim ve genel bir kural olarak onlardan A Takım'a gelmelerin isterim. Bana 16 yaşında, bebek yüzlü bir çocuktan bahsettiklerini hatırlıyorum. Geldi ve kalitesiyle hemen herkesin saygısını kazandı. Topu Arda'ya verirlerse farklı bir şey olacağını hemen anladılar" diye anlatıyor o günleri.

Porto'nun eski teknik direktörlerinden olan Pereira, "Arda özel biri ve 16 yaşında bile çok özeldi. Her antrenmanda yüzüme 'Bana şans verecek birine ihtiyacım var' der gibi bakardı." diyor ve ekliyor "Kendisine önem verilmesini isteyen bir oyuncu değil. Tam tersine, çok alçakgönüllü. Sadece sadada başrol oyuncusu olmayı istiyor."

"Antrenman bittiğinde hep daha fazla çalışmak isteyen bir oyuncudan bahsediyorum. 1 saat de geçse sahada olan, sağ bacağını güçlendirmeye çalışan, şutlar çeken bir futbolcudan. Ona 'yeter' demezseniz sahayı asla terk etmiyordu."

Vitor Pereira'ya göre Arda'nın yeteneği yaşının çok üzerindeydi: "Top kontrolü, pas, top sürme, şut... Başkalarının göremediği şeyleri görebiliyordu.

Ancak Pereira'yı asıl etkileyen yönü karakteriydi... "Fenerbahçe'de 16 yaşındayken farklı şeyler yapmak için sistematik olarak topu tekrar tekrar istiyordu. Başarısız olursa pes etmiyordu, yeniden deniyordu. Kişiliği onu gerçekten özel biri yapıyor..."

Pereira "O kimseyle kıyaslanamaz" diye ısrar ediyor ancak illa ki birine benzetmek gerekirse James Rodriguez'le bir paralellik gösterdiğini belirtiyor:

"Biraz benzerler. James çok teknik bir oyuncu, son paslarda ve çizgiler arasında oynamada oldukça kaliteliydi ancak savunma seviyesinde o kadar iyi değildi, buna alışması zaman aldı. Arda Güler ise taktiksel olarak çok zeki bir oyuncu. Hem hücumda hem de savunmada görevlerinin ne olduğunu çok iyi biliyor. Çok mütevazı bir çocuk ve harika bir oyuncu. Öğrenme arzusu da var."

Pereira'ya göre Arda'nın oynaması gereken mevki ise iç saha. Dışarıda, taç çizgisine yakın oynayacak bir oyuncu değil, çünkü o bir driblingçi değil. Ancak içeride oynarken her şeyi yapabilir. Dar alanda, çizgiler arasında nasıl oynayacağını gayet iyi biliyor. İçeride, orta saha oyuncusu ya da sahte kanat olarak her zaman içe doğru oynayabilir. Arda'nın topa ihtiyacı var, çünkü yaratıcı. Bunu her yaptığında kaleye şut olan son pası da vermeyi biliyor. Genelde de bu pasların sonu çok iyi bitiyor.

Portekizli hoca, "Az ya da çok zaman alabilir, fütürist olmadığım için bilmiyorum ama Arda bir döneme damga vuracak" diyor.

İki yıldan beri Arda ile görüşmeyen Pereira kendisiyle hiçbir temaslarının olmadığını söylerken "Arda'yı kalbimde tutuyorum. Çok mütevazı bir çocuk ve sevdiğim bir kişiliğe sahip" diyor.

Ancak yolları tekrar kesişirse ona bazı tavsiyelerde bulunacağını da belirtmeden geçemiyor.

Arda Güler Vitor Pereira

Kaynak: Haber Global TV