Üç Büyükler tarihte sadece iki kez ilk iki sırada ligi bitiremedi!

futbol
Üç Büyükler tarihte sadece iki kez ilk iki sırada ligi bitiremedi!
Fenerbahçe ve Galatasaray'ın bu sezon karşı karşıya geldikleri ilk derbide gergin anlar yaşanmıştı. Fotoğraf: Reuters

Üç Büyükler sportif olarak oldukça kötü durumda. 22. hafta itibarıyla ilk ikide yoklar. Tarihte bu durum sezon sonunda sadece 2 kez gerçekleşti. Biri Trabzonspor'un fırtına gibi estiği yılların devamına denk gelen 1980-1981 sezonu diğeri ise Başakşehir'in büyük başarısı ile tamamlanan pandemi sezonu

Türkiye Süper Ligi tarihi bir sezondan geçiyor. Ekonomik sıkıntılar, yayın anlaşmasındaki belirsizlik ve Türk sporunun lokomotifi olan üç büyük kulübün durumu ortada. Fenerbahçe tarihin en uzun süren şampiyon olamama dönemi içinde. Geçen sene Sergen Yalçın döneminde şampiyon olan Beşiktaş, 35 puan ile liderin 16 puan gerisinde 4. sırada. Dördüncü Fatih Terim dönemi sona eren Galatasaray ise tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiriyor ve 13. sırada. Oysa ki sezon böyle mi başlamıştı?

Fenerbahçe taraftarı Mesut Özil’in bu sene form tutacağını, eski dostu Vitor Pereira ile ligin sonunu şampiyon göreceğini düşünüyordu. Beşiktaş ise Sergen hocası ile geçen sezonki başarısını neden tekrarlamasındı? Galatasaray, Terim yönetiminde yeniden yapılanmaya girmiş, şu anki piyasa koşullarında ciddi bonservis bedelleri ödeyerek genç oyuncuları bünyesine katmıştı.

Gelinen tablo şu. Ülke çapında profesyonel futbol liginin düzenlenmeye başladığı 1959’dan bu yana sadece iki kez Üç Büyükler'den ikisi birinci veya ikinci olmadan sezonu bitirdi. Böyle giderse bir üçüncüsü de gerçekleşecek. 22. hafta itibarıyla Trabzonspor zirvede, onu maç eksiği ile 9 puan geriden Konyaspor izliyor.

12 EYLÜL'DE MAÇLAR ERTELENDİ

Peki üç büyük takımın bu kadar kötü durumda olduğu diğer sezonlar neler yaşandı? Bunun ilk örneği 1980-1981 sezonu. O sezon ligler başladıktan kısa bir süre sonra 12 Eylül Askeri Darbesi gerçekleşti. Darbe ülkedeki her düzeni derinden etkilediği gibi futbola da sirayet etti.

Kenan Evren meşhur bildirisini okuduktan sonra 1. Lig ve 2. Lig maçlarına ara verildi. O yıllarda büyük bir rekabet içinde olan Trabzonspor ve Fenerbahçe’nin, Avrupa maçları için rakipleri Türkiye’de olduğundan o maçların oynanmasına izin verildi.

Verilen aradan kısa bir süre sonra maçlar yeniden oynanmaya başladı. 1980-1981 sezonunda Trabzonspor ligi 39 puan ile (2 puanlı sistem) en yakın rakibi Adanaspor’un önünde tamamladı. Böylece lig tarihinde ilk kez Üç Büyükler birinci ve ikinci sırayı göremeden sezonu tamamladılar. 1980-1981 sezonunda Galatasaray 34 puan ile üçüncü oldu. Fenerbahçe ise 29 puan ile 16 takımlı ligi 10. sırada bitirdi ve küme düşmekten averaj farkı ile kurtuldu.

GÜNDÜZ TEKİN ONAY BAŞTA, GOL KRALI ADANASPOR'DAN

Adanaspor o yılın flaş ekibi olarak öne çıktı. 30 maçta 13 galibiyet, 8 beraberlik ve 9 mağlubiyet ile ligi tamamladı. Küme düşen Rizespor’un o yıl 11 galibiyet alması ise iki puanlı sistemin futbolun adaletini nasıl ortadan kaldırdığı görülüyor.

Adanaspor’un başında o yıl merhum teknik direktör Gündüz Tekin Onay’ın da olduğunu anımsatmak gerek. Adanaspor sadece İstanbul ekiplerini geride bırakmakla kalmamış aynı zamanda gol kralına da ev sahipliği yapmıştı. Beşiktaş’tan o sezon gelen Bora Öztürk attığı 15 gol ile ligin gol kralı oldu. Onu 14 gol ile Rizespor’dan Osman Denizci ve Boluspor’dan Halil İbrahim Eren izledi. O sezon en çok gol atan ilk 10 oyuncu arasında Üç Büyükler'den hiçbir sporcu olmaması dikkat çekti.

SEYİRCİSİZ SEZONDA ÜÇ BÜYÜKLER YOK

Üç Büyükler'in ilk iki sırayı alamadığı bir diğer sezon ise 12 Eylül 1980 askeri darbesi koşullarında olmasa da olağanüstü koşullara sahip pandemi sezonunda oldu. 2019-2020 sezonunda Başakşehir oynadığı etkileyici futbol ile zirvenin sahibi olurken onu Trabzonspor izlemişti. Beşiktaş ligi 62 puanla üçüncü, Galatasaray 56 puan ile 6., Fenerbahçe ise 53 puan ile 7. bitirmişti.

2019-2020 sezonunda gol kralı 24 gol ile Trabzonspor’dan Alexander Sörloth oldu. Üç Büyükler'den hiçbir sporcu gol krallığında ilk üçe giremedi. Dördüncü sırayı bir sezon sonra Lazio’ya transfer olacak Fenerbahçeli Vedat Muriqi aldı.

Pandeminin etkilediği bu sezonda Fenerbahçe kötü gidişine Ersun Yanal ile dur demek isterken bu pek mümkün olmadı. Ersun hoca ile yollar ayrıldı. Galatasaray aslında iyi giderken Muslera’nın sezon ortasında sakatlanması bütün hesapları değiştirdi. Beşiktaş ise Şenol Güneş dönemi sonrası Abdullah Avcı ile yeni bir yola çıkmış, ardından Sergen Yalçın bir sonraki sezonun başarı taşlarını döşemeye başlamıştı. Beşiktaş ligi üçüncü sırada bitirdi. Başakşehir’in sportif başarısının yanı sıra Üç Büyükler'in taraftarsız olmasının da lig yarışını etkilediği söylenebilir. 

*Bu haberde yer alan rakamlar Türkiye Futbol Federasyonu'ndan alınmıştır.

Kaynak: Web Özel