Türkiye ve İtalya'dan EURO 2032 için ortak başvuru

UEFA TFF İtalya
Türkiye ve İtalya'dan EURO 2032 için ortak başvuru
FOTOĞRAF: AA

Şampiyonlar Ligi'ne ev sahipliği yapan ve başarılı bir organizasyonun altına imzasını atan Türkiye, uluslararası bir etkinlik daha düzenlemek istiyor. Türkiye ve İtalya'nın EURO 2032'yi ortaklaşa düzenlemek için birlikte adaylık başvurusu yapacağı bildirildi.

İtalya ve Türkiye Futbol Federasyonları EURO 2032'ye ev sahipliği yapmak için ortak aday ülkeler olmaya karar verdi.

İtalya ve Türkiye'nin UEFA'ya bir mektup göndererek bu taleplerini ilettiği ve organizasyonla alakalı prosedürlere başladığı ifade edildi.

İki ülkenin birlikte başvuru yapmasının, İtalya ve Türkiye'nin organizasyona ev sahipliğini kazanmasının önündeki engelleri kaldıracağı bildirildi.

Turnuvanın finalinin ise Roma veya İstanbul'da yapılabileceği iddiaları da gelen haberler arasında.

İtalyan haber ajansı ANSA'ya dayandırılan habere göre; UEFA, İtalya ve Türkiye'nin EURO 2032'yi ortaklaşa düzenlemek için başvuru yapma talebini değerlendirmeye alacak.

EURO 2032'yi düzenlemek için ortaklaşa aday olma kararı, geçtiğimiz günlerde İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina ile TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi arasında gerçekleştirilen görüşmede alındı.

Ortaklaşa adaylık konusunun UEFA'nın 10 Ekim 2023'te Nyon'da düzenleyeceği toplantıda değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

İtalya'nın ev sahipliği yapmak için 10 şehirde yer alan stadyumları UEFA'nın onayına sunacağı ve bu şehirlerin şu şekilde olduğu belirtildi: Milan, Torino, Verona, Genoa, Bologna, Floransa, Roma, Napoli, Bari ve Cagliari.

TFF'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

TFF'den yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) yapılan görüşme ve değerlendirmelerin ardından, UEFA EURO 2032'yi beraber düzenlemek için UEFA'ya ortak başvuru yapma kararı almıştır. Geçmişte düzenlenen EURO 2020, EURO 2012 ve EURO 2008 ile 2002 FIFA Dünya Kupası gibi turnuvaların başarı ile tamamlanması, yakın gelecekte Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2026 FIFA Dünya Kupası için yapılan çalışmalar, bu büyüklükteki turnuvaların ortak düzenlenmesi halinde daha fazla futbol sever ile etkileşim sağlandığını ve turnuvaların verimli ve sürdürülebilir tamamlandığını göstermiştir.

UEFA'nın, Türkiye Futbol Federasyonu ve İtalya Futbol Federasyonunun bugün müştereken yaptıkları adaylık başvurularını kabul etmesi durumunda, kalan adaylık süreci ortak yürütülecek olup UEFA tarafından istenilen bilgi ve dokumanlar güncellenerek UEFA'ya sunulacaktır. Ev sahipliği yapacak şehirler ve stadyumlar iki federasyonun daha önce UEFA'ya bildirdiği stadyumlar arasından belirlenecek, turnuva iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacaktır. Ev sahibi şehir ve stadyumların seçilmesi konusundaki nihai karar gelecekte yapılacak değerlendirmelerin ardından verilecektir" ifadeleri kullanıldı.

“EKONOMİYE VE FUTBOLA KATKISI OLACAK”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuyla ilgili bir televizyon programına açıklamalarda bulundu. Başkan Büyükekşi, geçmişte TFF’nin Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği için birçok kez başvuru yaptığını da belirterek şunları söyledi:

“Ülkemiz birçok sefer Avrupa Şampiyonası’nı düzenlemek için başvuru yaptı. Bazen büyük farkla kaybettik bazen 1 oyla kaybettik. Maalesef kısmet olmadı. İnşallah bu sefer İtalya ile birlikte yaparak bu hedefimize ulaşmış olacağız. Bunun hem ekonomimize, hem futbolumuza hem turizmimize olumlu katkısı olacağını düşünüyorum.”

Kaynak: Haber Global TV

EURO 2032 türkiye İtalya