Trabzonspor'un şampiyonluk kutlamasında skandalın eşiğinden dönüldü

Trabzonspor Ümit Özdağ Gündem haberleri
Trabzonspor'un şampiyonluk kutlamasında skandalın eşiğinden dönüldü

Süper Lig'in bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Trabzonspor'un bugün Medical Park Stadyumu'nda yapılan şampiyonluk kutlamasına 19 Mayıs 1919'u 'sözde Pontus soykırımı' olarak tanımlayan Yunan müzisyen Matthaios Tsahouridis'in davet edilmesi krize sebep oldu.

Trabzonspor, Süper Lig'de 2021-2022 sezonunu bitime 3 hafta kala şampiyon bitirmeyi garantiledi.

38 yıllık şampiyonluk hasretine son veren Bordo-mavililer, İstanbul'un ardından kutlamalarına Trabzon'da da devam etti.

Trabzonspor'un dün öğlen saatlerinde sosyal medya hesabından bu akşamki kutlamalara katılacak isimlerin yer aldığı bir afiş paylaşılırken, afişteki bir isim (Matthaios Tsahouridis) bugün sosyal medyada büyük tepkilere sebep oldu.

Trabzonspor şampiyonluk kutlaması afişi Pontus Soykırımı Matthaios Tsahouridis

Kendisini Pontus Rumu olarak tanımlayan Yunan müzisyen Matthaios Tsahouridis'in 19 Mayıs 1919'u "sözde Pontus Rumlarının Soykırımını Anma Günü" olarak her yıl düzenli bir biçimde sosyal medya hesaplarından andığı, "sözde soykırım"ı anlatan Genoktonia isimli bir ağıt bestelediği ve katıldığı "Sözde Pontus Rum Soykırımı" anmalarında da bu yalanı dile getirmekten çekinmediği ortaya çıktı.

Matthaios Tsahouridis Pontus Rum Soykırımı Trabzonspor şampiyonluk kutlaması

Matthaios Tsahouridis Pontus Rum Soykırımı Trabzonspor şampiyonluk kutlaması

Matthaios Tsahouridis sözde Pontus soykırımı

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN UYARI

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, durumun ortaya çıkmasının ardından sosyal medya hesabından, "Değerli Trabzonspor yönetimi, kutlamalara davet ettiğiniz Matthaios Tsahouridis 19 Mayıs 1919’u sözde Pontus soykırımı yıldönümü olarak anan bir kişi. Eminim bilmiyordunuz. Lütfen kutlamaya gölge düşürmesin. Fenerbahçeli bir dosttan uyarı." sözleriyle Trabzonspor yönetimine seslendi.

Ümit Özdağ Matthaios Tsahouridis Pontus Rum Soykırımı Trabzonspor şampiyonluk kutlaması

'MİLLİYETÇİ TRABZONSPORLULAR' GRUBUNDAN TEPKİ

Özdağ'ın paylaşımından yaklaşık 3 saat sonra bu kez "Milliyetçi Trabzonsporlular" isimli taraftar grubu, Bordo-mavili yönetimin şampiyonluk kutlamalarında yer verdiği Matthaios Tsahouridis ve Apolas Lermi ile ilgili açıklama yaptı ve tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yunanistan parlamentosunun 24 Şubat 1994 senesinde tamamen siyasi bir amaç ile kabul ettiği, kurtuluş mücadelesi sırasında Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşayan Rumlara yönelik olan soykırım iddiaları günümüzde "sözde Pontus Soykırımı" söylemini almış ve buna müteakiben 19 Mayıs 1919 gibi Türkiye Cumhuriyeti için bir milat sayılabilecek bu şanlı günü sözde soykırımı anma günü ilan etmişlerdir.

Tüm bu tarihsel çarpıklığın ve safsatanın yanı sıra, tarihin her döneminde olduğu gibi bir takım politik ve siyasi söylemlerin yurtiçi ve yurtdışı bazı işbirlikçileri olmuştur.

Gerçekleşen olayları 2021-2022 sezonu şampiyonu Trabzonspor'un gerçekleşecek olan kupa töreni çerçevesinde değerlendirdiğimizde ne yazık ki tarihin tekerrür ettiğini, bazı dahili mihrakların kendilerine tanınan ölçüde propaganda yürüttüğünü gözlemlemekteyiz.

Bu bağlamda Matthaimos Tsahouridis ve Apolas Lermi gibi ayrılıkçı, etnik milliyetçilik içeren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden söylemlerde bulunan ve bu ideolojiye hizmet eden, elde ettiği her fırsatta bu ideolojiyi ve çarpıtılmış tarihi vurgulayarak bunun üzerinden "sözde Pontus soykırımı" yalanını yineleyen şahısların Trabzon gibi vatanperverliği, milliyetçiliği ile ön plana çıkmış bu hususta gerek terör ile mücadelede gerek kurtuluş mücadelesinde döktüğü kanlar ile rüşdünü ispat etmiş bir şehrimizi temsil eden Trabzonspor gibi asil bir takımımızın şampiyonluk kutlamalarında sahne almalarına müsaade edilmesi ne yazık ki kamuoyu nezdinde buruk bir sevince vesile olmuştur.

Bu hususların önemine yönelik olarak zaferleri ve mezisi insanlık tarihi ile başlayan, içerinde bulunduğu her durumda insanlık onurunu ve ahlakını koruyarak adını tarihe altın harfler ile yazdırmış olan Türk milletini itham altında bırakmış şahısların kutlama töreninde yer alacak olmaları tarafımızca kabul edilebilecek bir durum değildir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Milliyetçi Trabzonsporlular Taraftar Grubu Matthaios Tsahouridis Pontus Rum Soykırımı Trabzonspor şampiyonluk kutlaması

SKANDAL KARARDAN DÖNÜLDÜ

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ve tepkilerin ardından Trabzonspor yönetimi, Apolas Lermi ve Matthaios Tsahouridis'i sahneye çıkarmaktan vazgeçti.

19 MAYIS 1919'UN ÖNEMİ

19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlattığı gün kabul edilir.

Ayrıca ülkemizde her yıl 19 Mayıs tarihi Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanır ve resmi bayram niteliği taşımaktadır.

Kaynak: Haber Global TV

Trabzonspor Pontus