Trabzonspor'un maestrosu Marek Hamsik: 'Tahmin etmem imkansızdı'

Trabzonspor
Trabzonspor'un maestrosu Marek Hamsik: 'Tahmin etmem imkansızdı'

Trabzonspor şampiyonluğa ulaşırken takımın maestrosu Marek Hamsik de kariyerindeki ilk şampiyonluğu elde eden oyuncular arasındaydı. Yıllardır bu başarıyı Napoli'de kovalayan, defalarca da yaklaşan Hamsik, en büyük ödüle 35 yaşına 2 ay kala Trabzon'da ulaştı. Ama nasıl?

Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig'de Ahmet Çalık sezonunu şampiyonlukla noktalamayı garantiledi. Camia 38 yıl aradan sonra şampiyonluk kupasına uzanmanın sevincini doyasıya yaşarken kadroda ise tam 24 oyuncu kariyerindeki ilk şampiyonluk sevincini tattı. Çoğu genç oyunculardan oluşan listede, bu sezon sahada diğer arkadaşlarına göre çok daha fazla görev yapma şansı bulan isimler de vardı.

Bunlardan bazılarını A'dan Z'ye sıralayacak olursak karşımıza çarpıcı isimler çıkmakta:

Abdülkadir Ömür, Berat Özdemir, Bruno Peres, Fode Koita, Hüseyin Türkmen, Jean Kouassi, Manolis Siopis, Marek Hamsik, Serkan Asan, Tymoteusz Puchacz, Uğurcan Çakır, Yunus Mallı, Yusuf Erdoğan...

FUTBOLU GÜZEL KILAN DETAYLARDAN...

Bu isimler arasında gözümüze çarpan ilk isim hiç kuşkusuz Marek Hamsik. Slovak yıldızın kariyerindeki ilk şampiyonluk sevincini, 35. yaş gününe iki ay kala Trabzon'da yaşamış olması futbolu güzel kılan detaylardan. Peki bu nasıl oldu?

Marek Hamsik'in yolu Trabzonspor'a nasıl düştü? Hamsik nasıl bir sezon geçirdi? Her şeyden önce yıldız futbolcunun Antalyaspor maçı sonrası yaptığı açıklamalara bakmakta fayda var:

Kariyerim boyunca burada ilk şampiyonluğumu yaşayacağımı tahmin etmem imkansızdı. Ama şu an buradayız... İnanılmaz bir mutluluk yaşıyoruz. Bu insanlara bu mutluluğu verebilmek inanılmaz bir duygu. Taraftarlara çok teşekkür ediyorum. Umuyorum bunu çok daha uzun yıllar boyunca yaşayacağız.”

Kariyerinin büyük bir bölümünde dünyanın önde gelen orta saha oyuncuları arasında gösterilen Hamsik, 31 Ağustos 2004 tarihinde henüz 17 yaşında Slovakya'dan İtalya'ya transfer oldu.

Trabzonspor'un maestrosu Marek Hamsik: 'Tahmin etmem imkansızdı' - Resim : 1

Brescia'nın U19 takımına 500 bin Euro bonservis bedeliyle imza atan Hamsik, burada hızlıca A takıma çıktı ve patlamasını ise 2006-2007 sezonunda yaşadı. Zorlu Serie B'de henüz 19 yaşında 40 maça çıkmayı başaran genç Hamsik, 10 gole imza attı ve dikkatleri üzerine çekti. O sezon şu an Serie A'nın elit takımları arasında yer alan Napoli, Serie B'de mücadele etmekteydi. Juventus da öyle...

Genç Slovak yıldız elbette devlerin radarına girecekti ancak onun tercihi İtalya'nın güneyine inmek olacaktı. Brescia 5.5 milyon Euro bonservis bedeliyle Hamsik'i Napoli'ye gönderdi. Tarihler Temmuz 2007'yi gösteriyordu. Uzun, mutlu ancak buruk bir maceranın ilk adımı atılmıştı.

NAPOLI'DE BİR EFSANE OLDU

Tam 11 buçuk sene... Hamsik, Napoli'den Dalian Yifang'a transfer olduğunda takvimlerde 14 Şubat 2019 yazıyordu. Napoli'de geçirdiği 11 buçuk senede elit bir oyuncuya dönüşen Hamsik, Napoli formasıyla 520 maça çıktı, 121 gol attı, 103 de asist yaptı, efsane oldu. İkonik saç stiliyle akıllara kazınan Hamsik, 2012-2013 sezonunda Serie A'da 11 gol atıp 17 de asist yaparak zirve sezonunu yaşadı. Fakat...

Koca bir fakat var. 2012-13 (2.), 13-14 (3.), 15-16 (2.), 16-17 (3.), 17-18 (2.) ve 18-19 (2.)

Bu sezonların tamamında Juventus şampiyon olurken Napoli hep iyi oyununa, hep eğlenceli futboluna rağmen ipi bir türlü en önde göğüsleyemedi. Bunun kırılması da 2018-2019'un devre arasında oldu. Özellikle 17-18'de 91 puana rağmen şampiyon olamayan Napoli'de ayrılanların arasında Hamsik de yer aldı.

20 milyon Euro'ya Çin'e giden yıldız orta saha, Çin'de yaşanan kriz nedeniyle futbol takımlarının küçülmesiyle rekabetten uzak kaldı ve Euro 2021'de milli takımda oynayabilmek için Mart 2021'de form tutmak için İsveç ekibi Göteborg'un yolunu tuttu.

Milli takımda yer alamasa da o yaz serbest oyuncu statüsünde Trabzonspor'la imzayı attı. 8 Haziran 2021 günü “Gladyatör” ifadesiyle yapılan paylaşımla transferi duyuruldu. Hamsik şunları söylüyordu:

“Napoli’de şampiyonluk mücadelesi verdik ama hiç o sevinci yaşayamadım. Trabzonspor’da bunu yaşamak istiyorum. O duyguyu yaşamak isterim. Bu fantastik olur.”

Şampiyonluk yaşamak için geldiğini söyleyen Hamsik, Trabzon şehrinin futbol tutkusunu Napoli'ye benzettiğini de ifade etmişti. “Şampiyon olursak belki futbolu bile bırakırım” diyerek bu isteğinin boyutlarını da ifade eden Hamsik takımın maestrosu oldu.

Trabzonspor'un maestrosu Marek Hamsik: 'Tahmin etmem imkansızdı' - Resim : 2

TABELA ÇARPICI DEĞİL AMA...

Bakınca, Hamsik'in hanesinde 2 gol ve 3 asist yazıyor. Bu onun eski görkemli rakamlarından uzak ancak o Trabzonspor'da maç başına hem sahanın genelinde hem rakip yarı sahada hem de 3. bölgede en çok isabetli pas yapan oyuncu konumunda.

Kariyerinde iki İtalya Kupası, bir İtalya Süper Kupası bulunan ve 8 kez Slovakya'da yılın futbolcusu seçilen Hamsik, ilk lig şampiyonluğuna Trabzon'da ulaştı; bu hikayeyi Napoli basını da es geçmezken efsane şimdilik mutlu sona ermiş durumda.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Sofa Score, Transfermarkt

Kaynak: Haber Global TV

Trabzonspor Abdullah Avcı marek hamsik Süper Lig marek hamsik kaç yaşında