Trabzonspor'un gündemindeki Gift Orban nasıl bir oyuncu? Gift Orban analizi

Trabzonspor Spor haberleri
Trabzonspor'un gündemindeki Gift Orban nasıl bir oyuncu? Gift Orban analizi

Trabzonspor'un transfer gündeminde yer alan 22 yaşındaki Nijeryalı golcü Gift Orban, Bordo Mavili taraftarları şimdiden heyecanlandırdı. Peki, Gift Orban nasıl bir oyuncu? Güçlü ve zayıf yönleri neler? Haberglobalcomtr'den Ekrem Şabo kaleme aldı.

Orban'ın profesyonel futbol hikayesi için çok gerilere gitmeye gerek yok, Orban Kasım 2021'de Nijerya'da düzenlenen bir sokak turnuvasında iki Norveçli gözlemcinin dikkatini çekiyor.

Bir süre vize problemi nedeniyle memleketinde top koşturmaya devam eden Orban için 2022'nin Nisan ayında vize çıkıyor ve Gift Orban'ın Stabaek ile harikalar yaratacağı sezon başlıyor.

Santrfor olarak ilk kez 11 oynadığı mücadele 2 gol 1 asist kaydeden Orban, süre gelen 5 maçta da 7 gol kaydedince Norveç'te kısa sürede ilgi odağı oluyor.

Orban Norveç'te sezonu lig özelinde 22 maçta 16 gol, 7 asistle tamamlayınca Belçika ekiplerinden Gent'e 4 milyon 600 bin euro karşılığında transfer oldu.

Belçika'da da uyum sorunu yaşamayan Orban, henüz iki sene önce Nijerya'da top koşturan bir genç olmasına rağmen ilk sezonunu 22 maçta 20 gol, 2 asistle kapatıyor.

Bu istatistikleri ve yükselen formu nedeniyle 2023 Ocak ayında Fransız devi Olympique Lyon'a 14 milyon Euro'ya transfer olan Orban, Ligue 1'de az süre aldığı 13 maçta tek gol kaydetti.

Bu sezon Ligue 1'de forma giydiği tek maçta oyuna sonradan dahil olan Orban, takımı Strasbourg karşısında 3-2 mağlup durumdayken kaydettiği iki golle galibiyetin mimarı oldu.

JONATHAN DAVID'İ GEÇMESİ BEKLENİYORDU

Gent'te forma giydiği sezonda Belçika basını tarafından sık sık Jonathan David'le kıyaslanan Gift Orban'ın bonservis getirisinin Jonathan David'den yüksek olabileceği konuşuluyordu.

Bilmeyenler için söyleyelim; Jonathan David'i dünya futboluna kazandıran kulüp de Belçika'nın Gent ekibiydi ve David 27 milyon Euro karşılığında Lille'e transfer olmuştu.

OSIMHEN, BONIFACE, ORBAN...

Son yıllarda Nijerya futbolunun yetiştirdiği iki büyük santrfor Osimhen ve Boniface ile Orban'ın oyun stili taban tabana ters. Fakat bu 3 oyuncunun da Nijerya doğumlu olması ve futbol hayatlarına Nijerya'da başlamaları Türk futbolunda neleri yanlış yaptığımız konusunda bizlere de ilham vermeli.

GIFT ORBAN NASIL BİR OYUNCU?

Aslında Orban hayatımıza temsilcimiz Başakşehir'e karşı 205 saniyede 3 gol kaydettiği maçla girmişti. Onun hücum anlayışını anlatmam gerekirse kuracağım ilk cümle, ''savunma oyuncularının omzundan kurtularak rakip kaleye atılmak için fırsat kovalayan, yıldırım hızında patlamaları olan bir futbolcu'' olur.

Başakşehir karşılaşmasında da dikkat çeken detaylardan birisi sağ ayaklı olmasına rağmen gerektiğinde sol ayağını gol vuruşu yaparken kullanabilmesi.

Bütün bunların yanı sıra Orban'ın kusurları da var elbette. Kusurlarından birisi ceza alanı içinde pozisyon alma konusunda hâlâ ciddi noksanlarının bulunması. Orban, pozisyon bilgisi eksikliği nedeniyle gol ile sonuçlanma umudu yüksek ataklarda kör noktalarda kalabiliyor.

Bir diğer dezavantajı fiziksel özelliklerinin çok iyi olmaması, özellikle omuz omuza mücadelelerde ya da arkadan gelen darbeleri absorbe etmede eksiklikleri çok bariz bir biçimde görünüyor. Orban top tutma konusunda da mahir bir oyuncu değil, ayağındaki topu kolaylıkla kaybedebiliyor fakat sevindirici olan kaybettiği topa tekrar baskı yapma konusunda inatçı olması.

Takım savunmasına oldukça yardımcı olmaya çalışan Orban bu anlamda gerçekten takımını rahatlatan bir isim. Ayrıca atak başlangıçlarında sık sık geriye gelerek orta sahadan top dağıtmayı seviyor. Kendisinin en önemli artılarından biriyse geçiş hücumlarında da oldukça hızlı bir biçimde aksiyon alması.

Kusurlarından bir diğeri de top sürerken sık sık yere bakması, bu sebeple oyun içi görüş konusunda ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Kafasını kaldırdığı anlarda ise istediği yere, istediği şiddette topu gönderebiliyor, kesinlikle bu teknik kapasiteye sahip bir isim.

Trabzonspor'un rakibi kendi yarı sahasına hapsettiği sekanslarda da teknik kapasitesi ve zarafetiyle kilit açabilecek bir isim. Geniş alanı hızıyla, dar alanları ise top hakimiyetiyle şenlendiren Orban'ın tek ihtiyacı futbolu öğrenmek.

İşte tam burada yolunun Şenol Güneş'le kesişmesi bence hem Trabzonspor adına hem de kendisi adına çok büyük bir şans.

Şenol Güneş'in kariyerine dokunduğu birçok isim hala hafızalarımızda.

NEREDE OYNAR?

Orban çift santrforun sağında ya da sağ kanat forvet olarak kullanılabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken tek husus tek santrfor oynamaması gerektiği. Çünkü sırtı dönük oyun Orban'ın yumuşak karnı. Ben Pedro Malheiro'nun parsellediği Trabzonspor sağ kanadında Orban'a ciddi bir özgürlük alanı yaratılabileceğini ve Şenol Güneş'in istediği kanat forvet tanımına uyan bir isim olduğunu düşünüyorum.