Tek Dünya Kupası'nda 13 gol atan efsane Fransız futbolcu Just Fontaine hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti futbol Fransa 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler
Tek Dünya Kupası'nda 13 gol atan efsane Fransız futbolcu Just Fontaine hayatını kaybetti
Reuters

Bir Dünya Kupası'nda en çok gol atan futbolcu unvanına sahip Fransız golcü Just Fontaine 89 yaşında hayatını kaybetti.

1958 yılında İsveç'te yapılan Dünya Kupası'nda 13 gol atarak Dünya Kupası'nda tek turnuvada en çok gol atan futbolcu unvanına sahip Fransız oyuncu Just Fontaine 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Acı haber efsane oyuncunun kulübü Reims tarafından açıklandı.

Son anda sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkan bir futbolcunun yerine kadroya dahil edilen Fontaine, 1958 Dünya Kupası'nda 6 maçta 13 gol kaydetmişti.

Fas doğumlu Fransız futbolcu, Fransa Ligi dışında pek tanınmıyordu. Hızı ve bitirici vuruşlarıyla efsaneye dönüşen golcü futbolcu, Dünya Kupası'nda kendi kramponu kullanılmaz hale gelince başka bir arkadaşın kramponlarını ödünç alıp giymişti.

Batı Almanya'ya karşı oynanan 3.'lük maçında 4 gol atmış, ancak maçta penaltı kaçırmıştı.

Fransa Milli Takımı'nın yanı sıra USM Casablanca, Nice ve Reims takımlarının da formasını giyen oyuncu 4 kez Fransa Ligi şampiyonluğu ve 1 Fransa kupası kazanmıştı. 1955 yılında da Avrupa Kupası finalinde oynamıştı.

Futbolu bıraktıktan sonra bir dönem Fransa milli takımında antrenörlük yapmıştı. Sonrasında Luchon, Paris Saint Germain, Toulouse ve Fas Milli Takımları'nda da teknik direktör olarak görev yapmıştı.

Dünya Kupası'nda 13 gol atarak tarihi bir rekora imza atan Fontaine, o dönem Altın Ayakkabı ödülü olmadığı için herhangi bir ödül almamıştı.

2006 yılında verdiği bir röportajda bir turnuvada attığı 13 gol rekorunun kırılacağını sanmadığını söylemişti. Fontaine "Beni geçmek isteyen kişi, yedi maçta, maç başına 2 gol atmak zorunda" diye konuşmuştu.

Brezilya maçında Pele'ye karşı da forma giyen Fontaine rakip takıma karşı gol atmıştı. Maçta değişiklik hakkına izin verilmediği için defans oyuncusu Robert Jonquet sakatlanmasına rağmen oynamaya devam etmiş ve Pele, Fransa'yı dağıtmış maçı da Brezilya 5-2 kazanmıştı.

Fontaine kariyeri boyunca 213 maçta 200 gol attı. Fransa milli takımı formasıyla ise 21 maçta 30 gole imza attı.

Tek Dünya Kupası'nda 13 gol atan efsane Fransız futbolcu Just Fontaine hayatını kaybetti - Resim : 1

28 yaşındayken yanlış bir ameliyat sonucu futbolu 1960 yılında bırakmak zorunda kaldı.

Fontaine bir turnuvada 13 gol atmasına rağmen başka bir Dünya Kupası'na forma giymedi. Dünya Kupaları'nda totalde en çok gol atan oyuncu ise 16 golle Alman Miroslav Klose. Bir turnuvada en çok gol atan ikinci oyuncu ise 11 golle Macar forvet Sandor Kocsis.

Kadınlarda ise Brezilyalı golcü Marta, 5 Dünya Kupası'nda toplam 17 gol kaydetti.

 

hayatını kaybetti Fransa 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler