Tecavüzle suçlanan Dani Alves'in 'ek süre' talebi reddedildi

Reuters
İspanya cinsel istismar futbol
Tecavüzle suçlanan Dani Alves'in 'ek süre' talebi reddedildi
Fotoğraf: DepoPhotos

İspanya'da mahkeme eski Brezilyalı futbolcu Dani Alves'in 2022'de Barselona'da bir kadına cinsel saldırı iddiasıyla ilgili cezai kovuşturmaya hazırlanmak için kendisine daha fazla zaman verilmesi gerektiği yönündeki talebini reddetti.

Eski Barcelonalı oyuncu Dani Alves geçen yıl ocak ayında tutuklandı ve o zamandan beri şehir dışındaki bir hapishanede tutuklu bulunuyor.

Savcı, Alves'i bir kadını seks yapmaya zorlamak ve prezervatif kullanmamakla suçluyor ve dokuz yıl hapis cezası talep ediyor. Alves'in, mağdur ettiği iddia edilen kişiye 150 bin euro  tazminat ödemesini istiyor. Ayrıca savcılık ve müşteki avukatı, Brezilyalı futbolcunun cezasını tamamladıktan sonra 10 yıl boyunca adli gözetim altında tutulması ve mağdur kadının bulunduğu yerlere 1 kilometreden fazla yaklaşmaması yönünde tedbirler alınması taleplerinde bulundu.

Alves başlangıçta tanımadığını söylediği kadınla cinsel ilişkiye girdiğini reddetmişti. Daha sonra bir gece kulübünün VIP banyosunda onunla rızasıyla seks yaptığını söylemiş ve başlangıçta evliliğini korumak için bunu reddettiğini eklemişti.

Pazartesi günü başlayan duruşması sırasında, mavi kot pantolon ve beyaz gömlek giyen Alves, eyaletteki en yüksek mahkeme olan Barselona Bölge Mahkemesi'ndeki mahkeme salonunda ön sırada oturdu.

Polis memurları eşliğinde kelepçeli bir şekilde duruşma salonuna girerken annesi öpücük gönderdi ve elleriyle kalp işareti yaptı.

Üç yargıçtan oluşan kurul, Alves'in avukatı Ines Guardiola'nın, futbolcunun tutuklanmasının ardından ilk polis ifadesine hazırlanmak için yeterli zaman verilmediği ve medya tarafından paralel bir yargılamaya maruz kaldığı gerekçesiyle duruşmanın ertelenmesi yönündeki talebini reddetti.

Dava, yalnızca Alves'in tüm zamanların en iyi oyuncularından biri olma profili nedeniyle büyük ilgi görmedi. Cinsel saldırı, İspanya'da baskın bir siyasi tema; o zamanki İspanya Futbol Federasyonu şefi Luis Rubiales'in, takımın geçen ağustostaki Dünya Kupası zaferinden sonra kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu rıza dışı öpmesinden sonra bu durum daha da hassas bir hale geldi.

Alves'in davası, sosyalistlerin liderliğindeki hükümetin 2022'de çıkardığı bir yasanın cinsel saldırı vakalarında rızayı önemli bir faktör haline getirmesi ve şiddet içeren bu tür saldırılar için asgari hapis süresini artırması nedeniyle İspanya'nın en yüksek profilli davalarından biri.

Yasa, 2016 yılında San Fermin boğa koşusu festivali sırasında bir kişinin toplu tecavüze uğraması ve beş saldırganın bir alt mahkeme tarafından cinsel istismar suçundan mahkum edilmesinin ardından kitlesel protestolara yol açmasıyla ortaya çıktı. Daha sonra ülkenin yüksek mahkemesi bu kişilerin tecavüzden suçlu olduğuna karar verdi.

İspanya'da bir tecavüz iddiası artık genel cinsel saldırı suçlaması altında soruşturuluyor ve tecavüz ağırlaştırıcı bir faktör olarak görülüyor.

Alves davasının üç gün sürmesi bekleniyor. Mağdur olduğu iddia edilen kişi duruşmada kapalı kapılar ardında ifade verdi. Toplam 30 kişi daha ifade verdikten sonra en son Dani Alves son kürsüye çıkacak. Tanıklar arasında Alves'in mankenlik yapan eşi Joana Sanz da bulunuyor.

Sanz, olayın ardından Alves'ten boşanacağını açıklasa da daha sonra bu süreci durdurmuştu.

Alves, Brezilya milli takımının yanı sıra Barselona, Sevilla, Juventus ve Paris St Germain gibi kulüplerin formasıyla 40'tan fazla kupa kazandı. Tutuklanmasının ardından son takımı Meksika'daki Pumas'la olan bağları koparıldı.